Independence Hall, cladirea din Philadelphia, in care a fost semnata Declaratia de Independenta, a fost ridicata, in stil gregogian, dupa o munca derulata pe vreme de mai multe decenii, intre 1732 si 1753, pentru a servi drept sediu al Parlamentului
Independence Hall, cladirea din Philadelphia, in care a fost semnata Declaratia de Independenta, a fost ridicata, in stil gregogian, dupa o munca derulata pe vreme de mai multe decenii, intre 1732 si 1753, pentru a servi drept sediu al Parlamentului statului Pennsylvania. Era cea mai impozanta cladire din cele 13 colonii. Independence Hall este considerat locul de nastere a natiunii americane si a Statelor Unite. Tot aici a fost adoptata, in perioada mai - septembrie 1787, si celebrul document "We, the People..." ("Noi, poporul..."), devenit apoi Constitutia Statelor Unite ale Americii, cel mai liberal si mai progresist dintre documentele juridice de acest calibru. Principiile universale de libertate si democratie enuntate in aceste documente reprezinta principii fundamentale pentru istoria americana si au avut de-a lungul vremii, de la adoptarea lor, un impact profund asupra legislaturilor. De-a lungul anilor, cladirea, situata pe Chestnut Street, intre 5th si 6th Street, a avut diverse functiuni. Subsolul a fost, o perioada, folosit de hingheri ca adapost pentru cainii vagabonzi. La etajul doi a fost instalat, la un moment dat, un muzeu de istorie a stiintelor naturale. In vara fierbinte a anului 1787, elaboratorii Constitutiei au suferit caldurile infernale insa au refuzat sa deschida geamurile pentru ca nici un trecator sa nu poata ciuli urechile la tainicul sfat dinlauntru. La 8 iulie 1776, patru zile dupa elaborarea documentului care consfintea independenta, clopotul din turla cladirii, The Liberty Bell, chema populatia Philadelphiei sa asculte prima lectura publica a Proclamatiei. Clopotul Libertatii, care se afla in Philadelphia (statul Pennsylvania) reprezinta unul dintre cele mai mari simboluri istorice al Statelor Unite ale Americii si este asociat cu istoria americana timpurie, dar si cu batalia pentru independenta si libertatea americana. Pe 8 iulie, 1776, clopotul a batut pentru a marca adoptarea Declaratiei de Independenta. Pe 16 aprilie, 1783 a anuntat cu mandrie proclamarea pacii si a noii independente castigate de Statelor Unite ale Americii. In 1789 el a anuntat alegerea in functia de presedinte a lui George Washington, iar in 1797, alegerea lui John Adams. In 1799 clopotul a anuntat moartea lui George Washington, iar in 1801, alegerea lui Thomas Jefferson. Pe 8 iulie 1835, in timp ce anunta decesul lui John Marshall, seful Curtii Supreme de Justitie si unul dintre semnatarii Declaratiei de Independenta, clopotul s-a spart. De atunci, nimeni nu a mai auzit acest clopot batand. Clopotul nu a fost cunoscut in mod oficial ca fiind Clopotul Libertatii, decat in 1837, cand el a devenit un simbol al miscarii abolitioniste. Impreuna cu Statuia Libertatii, Clopotul Libertatii este unul dintre cele mai proeminente simboluri ale libertatii si valorilor pe care le au Statele Unite ale Americii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.