Ne continuam periplul prin vechile gradini bucurestene, trecand dincolo de malul sudic al Dambovitei, pe vechiul curs al Caii Vacaresti, sistematizat temeinic la sfarsitul anilor '80. In secolul al XIX-lea si-a trait aici gloria "gradina Vararu", und
Ne continuam periplul prin vechile gradini bucurestene, trecand dincolo de malul sudic al Dambovitei, pe vechiul curs al Caii Vacaresti, sistematizat temeinic la sfarsitul anilor '80. In secolul al XIX-lea si-a trait aici gloria "gradina Vararu", unde oamenii veneau cu mancare la basma si se asezau la masa sub umbrarul carciumarului gradinii si consumau numai cele de baut.
Aici era si mare balci cu dulap, calusei cu paiate, unde se gaseau si "mancatorii de foc" si "scotatorii pe gura de panglici si cutite"; menajerii cu serpi vii si cand intrai vedeai ca sunt impaiati, apoi bragagii, limonagii, floricele si cate altele se gaseau aici din duminica Floriilor pana in duminica Tomii.
Balci si vestitul dulap se intalneau si in "Gradina Geafer" aflata ceva mai spre apus fata de gradina Vararului, cam in spatele bisericii Slobozia din calea Serban Voda. Vestitii calusei erau intalniti si aici indeosebi de Paste. La apus de calea Serban Voda, mai sus, catre strada 11 iunie, se afla "Gradina Gramont", ciopartita catre finalul secolului al XIX-lea de bulevardul Regina Maria si ocupata apoi de strazile si casele amenajate de-a lungul bulevardului, pe care urca astazi tramvaiul 32.
Centrul acestei gradini se afla in zona actualului rond al bulevardului Regina Maria, inainte de vechea fabrica de bere Bragadiru. In vechime, la gradina Geafer veneau turcii de se luptau intre ei; luptatorii erau in pieile goale si unsi cu untdelemn.
Putin mai sus de Gradina Geafer se afla o alta, mult mai mare, numita "Gradina Laptev".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.