Un grav accident rutier care putea sa stearga de pe fata pamantului o intreaga localitate a avut loc pe Drumul National nr. 1, intre localitatile Sercaia si Persani, din judetul Brasov. Totul s-a petrecut ieri dimineata, cand un camion care transport
Un grav accident rutier care putea sa stearga de pe fata pamantului o intreaga localitate a avut loc pe Drumul National nr. 1, intre localitatile Sercaia si Persani, din judetul Brasov. Totul s-a petrecut ieri dimineata, cand un camion care transporta zece tone de dinamita utilitara (folosita in carierele de piatra pentru aruncarea-n aer a versantilor) s-a rasturnat la doar un kilometru si jumatate de ultima casa din comuna Sercaia. Transportul era insotit, conform legislatiei in vigoare, de o autoutilitara antemergatoare si de un echipaj de la Jandarmeria Romana. Cele sapte tone de Amforex, respectiv trei tone de Riogentroner, puteau exploda in orice moment, provocand o adevarata catastrofa. Autocamionul implicat in accident apartine societatii comerciale de transport rutier de marfuri UUE Romania SRL, din Bucuresti, iar incarcatura a fost preluata de la combinatul de produse chimice si explozibile Viromet din orasul Victoria, urmand a fi transportata la Campulung Muscel, beneficiarul transportului fiind compania Holcim.
Politia a ascuns, initial, populatiei pericolul incercand sa minimalizeze situatia. De la IJP Brasov s-a comunicat ca e vorba de un transport special, cu materiale neinflamabile si ca nu e vorba de dinamita, zvonurile alarmiste fiind doar simple speculatii ale presei.
Urmarit de jandarmi
Conducatorul camionului, Vasile Comaneciu, a fost obligat, pentru a evita un impact frontal cu un autoturism Dacia, sa vireze brusc dreapta, intrand cu rotile din dreapta in santul de pe marginea drumului. Soferul camionului, aflat in stare de soc chiar si dupa patru ore de la accident, ne-a declarat ca daca nu reusea sa evite impactul frontal cu autoturismul, in urma ciocnirii ar fi fost aproape inevitabila o explozie de proportii care se putea solda cu multe victime.
Imediat dupa ce camionul s-a rasturnat, un echipaj de jandarmi a pornit in urmarirea soferului Daciei care fugise de la locul accidentului. Jandarmii au reusit sa-l intercepteze, dupa o urmarire spectaculoasa, la peste zece km de la locul accidentului. Imediat au fost alertate autoritatile brasovene care au mobilizat echipaje ale pompierilor militari, apararea civila, politia rutiera si comunitara, respectiv ambulante.
Timp de patru ore, o portiune de sase kilometri din sosea a fost blocata de autoritati neavand acces nici macar presa. Pompierii sositi la fata locului au udat cu apa rece camionul rasturnat, deoarece din cauza temperaturii extrem de ridicate de ieri precum si a socului accidentului incarcatura putea sari in aer, accidentand sau chiar ucigand pe cei care sosisera la fata locului. In timp ce specialistii actionau pentru a evita o catastrofa, circulatia a fost deviata pe un drum judetean ce leaga comuna Sercaia - Sinca Veche - Sinca-Bai de DN 1. Coloana de masini aflate in acel moment in trafic a folosit acest drum de deviatie indicat de politia rutiera, soferii autoturismelor si camioanelor realizand potentialul pericol care le impunea o deviatie de mai multi kilometri.
Camionul a fost repus pe roti in jurul orei 16.30, iar circulatia in zona a fost reluata. Intreaga cantitate de material exploziv pe care o transporta camionul rasturnat a fost transbordata intr-un alt mijloc de transport, care a plecat spre Campulung Muscel.
Mai grav decat la Mihailesti
Potrivit unor specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in cazul in care dinamita din camion ar fi explodat, pagubele ar fi fost incomparabil mai mari decat in cazul tragediei din localitatea Mihailesti, judetul Buzau, cand un camion care transporta ingrasaminte amoniacale a explodat, tragedie care s-a soldat cu mai multi morti si a produs un crater imens in sosea pe care drumarii au refacut-o de-abia dupa cateva zile. Conform acelorasi specialisti, care ne-au rugat sa le pastram anonimatul, chiar daca in acest accident regulile de transport a unor substante periculoase au fost respectate, se pare ca normele in domeniul transportului substantelor periculoase si explozive trebuie revizuite. Pe de o parte, din cauza schimbarilor climaterice care, cel putin vara, impun noi conditii, iar pe de alta parte din cauza aglomerarii traficului pe aproape toate drumurile tarii - indiferent de "rangul" lor - europene, nationale sau judetene. In plus, apropiata integrare a Romaniei in UE va impune adoptarea unor norme extrem de severe privind acest gen transporturi, avand in vedere ca pe soselele europene sunt inexistente haosul si nerespectarea regulilor care se regasesc in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.