Aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana a reprezentat, timp de aproape 17 ani, prioritatea tuturor guvernelor post-decembriste. De la Cabinetul Roman, pana la cel condus de Tariceanu, reprezentantii clasei politice, fie ei oameni politici r

Aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana a reprezentat, timp de aproape 17 ani, prioritatea tuturor guvernelor post-decembriste. De la Cabinetul Roman, pana la cel condus de Tariceanu, reprezentantii clasei politice, fie ei oameni politici respectabili sau simpli politicieni, la Putere, sau in Opozitie, au realizat ca singura sansa pentru Romania este reprezentata de aderarea la UE, intrarea in "grupul select" al tarilor civilizate europene. Folosita de multe ori ca simpla arma electorala, sintagma "aderarea Romaniei la UE" a provocat, rand pe rand, cetateanului Romaniei, sentimente care au alternat de la teama si neincredere, la singura certitudine a unei vieti "demne", viata de care a fost privat decenii la rand.
Incepand cu numarul de astazi al cotidianului nostru, din doua in doua saptamani, vor fi prezentate, in exclusivitate, sondajele de opinie realizate de o structura specializata, operativa in Cluj si Bucuresti, Contact Center (www.contactcenter.ro). In respectivele sondaje vor fi identificate parerile si optiunile opiniei publice in probleme de insemnate deosebita privind raportul acesteia - precum s-a scris deja in prima pagina a ziarului nostru de ieri - cu partidele si clasa si clasa politica, cu administratia Statului si cu institutiile formative, culturale si stiintifice autohtone si din alte tari, modul in care raporturile internationale promovate de guvernanti corespund efectiv viziunii romanilor despre prioritatile politicii externe ca derivat indispensabil al situatiei economice si sociale interne, etc. Interviurile consemnate de operatorii reputatei institutii specializate in marketing telematic si in imbunatatirea raportului dintre cetateni si administratii sunt efectuate prin intermediul telefonului pe un esantion reprezentativ. Temele supuse respondentilor in numarul de astazi privesc modul in care este receptata de populatia tarii posibilitatea aderarii la UE la 1 ianuarie 2007. Ele creioneaza o ima-gine elocventa deci a perceptiei cetatenilor privitoare la impactul aderarii. Datele cercetarii au fost culese in sapte valuri succesive, intre 17 martie 2005 si 31 mai 2006.

Explicatii privind modalitatea cercetarii
Incepand din martie 2005, societatea Contact Center Ro a monitorizat opiniile cetatenilor cu privire la procesul de aderare la Uniunea Europeana.
Ariile tematice supuse judecatii cetatenilor sunt:
- Posibilitatea aderarii in 2007;
- Perceptia privitoare la impactul aderarii.

Dimensiunea esantionului
Prezenta cercetare de tip CATI* a fost efectuata pe un esantion total de 7.000 de indivizi in 7 valuri succesive a cate 1.000 de interviuri fiecare.
Esantionul a fost stratificat dupa aria geografica si marimea oraselor, iar nominativele au fost selectate aleator in interiorul straturilor. Este format din persoane majore (peste 18 ani), rezidente in orase cu o populatie de peste 50.000 de locuitori.

Periodicitatea cercetarii
Datele au fost culese intre 17.03.2005 si 31.05.2006, cele 7 valuri fiind dispuse dupa cum urmeaza: martie-aprilie 05; aprilie-mai 05; iunie-iulie 05; septembrie-octombrie 05; noimebrie 05-ianuarie 06; martie-aprilei 06; aprilie-mai 06.

*CATI = cercetare prin intermediul telefonului si asistata de calculator in cadrul careia raspunsurile sunt introduse direct pe computer, iar administrarea interviului e realizata prin intermediul unui program specific. Programul verifica raspunsurile invalide neacceptandu-le pe acelea din afara limitelor prescrise, prin urmare editarea si codificarea ulterioara a datelor este evitata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.