Operatiunea "Armaghedon", desfasurata in opt provincii spaniole si doua municipii din Romania, de catre ofiterii de
la Crima Organizata romani in colaborare cu cei spanioli si italieni, a fost descrisa cu lux de amanunte in cadrul unei confer
Operatiunea "Armaghedon", desfasurata in opt provincii spaniole si doua municipii din Romania, de catre ofiterii de
la Crima Organizata romani in colaborare cu cei spanioli si italieni, a fost descrisa cu lux de amanunte in cadrul unei conferinte de presa organizata de Politia din Spania.
Amintind ca operatiunea a fost realizata de agenti ai Brigazii Centrale de In-vestigatii si Delincventa Specializata din Spania, in colaborare cu structurile specializate din Madrid, Barcelona, Valencia, Granada, si comisariatele din provinciile Málaga, Alicante si Grupul Greco Levante si Costa del Sol, spaniolii sustin ca l-au idetificat pe principalul lider al gruparii "un individ de nationalitate romana - V.C.", care locuia in Marbella si infiintase "cu maxima responsabilitate o organizatie perfect structurata" care-si desfasura activitatea infractionala in Andalucía, Levante, Cataluña si Madrid. Membrii grupului comandati de acest roman primeau numeroase carti de credit furate din Italia si Marea Britanie si operau in forma autonoma, fara sa depinda de titularii cartilor de credit trimise din strainatate.
Potrivit politiei spaniole, in ultimele 15 zile acestia au scos fraudulos din bancomate mai mult de 100.000 euro, folosind un cod secret. In alte ocazii, membrii gruparii faceau cumparaturi de mare valoare, chiar si de locuinte, folosind documente false.
Pe de alta parte, gruparea de crima organizata se baza pe un distribuitor de documente false, care contrafacea si distribuia, la randul lui, actele si catre alte retele infractionale.
Prin metodele folosite, membrii gruparii erau structurati, pe trei nivele, intr-o ierarhie de tip piramidal, repartizata pe criterii de sefi intermediari.
Astfel, primul nivel cuprindea sefii retelei, al doilea fiind compus din locotenenti (care prin violenta actionau in zonele industriale in care traiau, ocupandu-se totodata si de falsificarea cartilor de credit). Cel de-al treilea nivel cuprindea autorii materiali ai jafurilor prin forta, violenta si teroare. Aceasta ultima treapta a ierarhiei realiza si cumparaturile frauduloase din cartiere si extrageau banii din bancomate utilizand codurile secrete.
Politistii spanioli semnaleaza ca, in aceste trei nivele functiile erau urmatoarele: falsificatorii si distribuitorii documentelor de identitate, cei care le foloseau, specialistii in software si hardware (numiti inginerii) si cei care se ocupau cu formarea si racolarea de noi membri care urmau sa se ocupe de folosirea cititoarelor de carduri si scoaterea banilor din bancomate.
La capatul celor trei nivele anterioare, exista un alt grup numeros de indivizi insarcinati cu infrastructura operativa, precum inchirierea de locuinte, "etaje de securitate", inchirierea sau sustragerea de autoturisme, transferul bijuteriilor si al banilor in strainatate.
In urma celor 32 de perchezitii, politistii spanioli au retinut 66 de persoane majoritatea romani. Astfel, din Barcelona au fost retinuti doi romani si un cetatean din Republica Moldova, din Valencia, doi romani si un cetatean ungur, din Cordoba - doi romani, din Madrid - trei romani, din Palma de Mallorca - patru romani, din Alicante - 32 de romani si un spaniol din Orihuela (Alicante), iar din Malaga - 14 romani, doi cetateni din Republica Ceha, unul din Brazilia si altul din Danemarca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.