In timpul regimului comunist a existat si o rezistenta prin ras. Ironia, umorul, sarcasmul erau mai degraba forme de supravietuire. Ocarmuirea le socotea insa "manifestari dusmanoase". Astazi pare greu de crezut ca au fost oameni care au facut inchis
In timpul regimului comunist a existat si o rezistenta prin ras. Ironia, umorul, sarcasmul erau mai degraba forme de supravietuire. Ocarmuirea le socotea insa "manifestari dusmanoase". Astazi pare greu de crezut ca au fost oameni care au facut inchisoare pentru o anecdota sau o epigrama "reactionara".
Anilor '50 le-a fost specifica epigrama. Majoritatea acestor catrene "subversive" ii erau atribuite scriitorului Al.O. Teodoreanu, cunoscut de public sub numele de Pastorel. Epigramele sale, ca si acelea care ii erau atribuite, se aflau in varful cronicii orale din perioada respectiva. Multe din ele s-au pierdut, iar acelea ajunse pana la noi nu pot fi intelese in afara contextului. Asa, de pilda, in 1946, in prezenta Regelui Mihai I, a fost dezvelit, in Piata Victoriei, "Monumentul ostasului sovietic eliberator", lucrare semnata de sculptorul Constantin Baraschi. Monumentul era amplasat in portiunea de parc pe care se afla Institutul geologic, intre palatul Victoria si Muzeul "Grigore Antipa". La inceputul anilor '70 a fost mutat intr-un loc mai discret de pe Soseaua Kiseleff din apropiere, iar apoi, odata cu prabusirea fostului regim, a disparut.
Iata cum suna catrenul lui Pastorel Teodoreanu dedicat acelui monument: "Marite erou rus/Nu te-am inaltat asa de sus/Fiindca ai eliberat popoarele/Ci pentru ca-ti put picioarele."
Din dreptul laturii de rasarit a Palatului Victoria incepea Soseaua Napoleon Bonaparte, rebotezata in strada Ilie Pintilie - numele unui militant comunist - in 1948. Reactia lui Pastorel Teodoreanu a fost pe masura: "Dac-o fi si-o fi sa fie,/Ce-o s-ajungi tu, mai Ilie,/Bonaparte Pintilie/sau Napoleon Ilie?"
Tot lui Pastorel Teodoreanu ii apartinea observatia potrivit careia "O jumatate de Europa este ocupata iar cealalta preocupata de Uniunea Sovietica".
Tarani la mare si artisti la sedinte
O distinctie foarte manoasa pentru intelectualii si artistii apropiati regimului era in anii '50 Premiul de stat, care avea trei clase. Primindu-l, o actrita (care a trait pana nu demult) a marturisit atunci ca "a fost profund atinsa" de atentia acordata de partid. Din pacate, hartia nu suporta decat primele doua versuri ale epigramei: "Stimata doamna si distinsa/ Cand profund ai fost atinsa...".
In aceiasi ani '50, majoritatea epigramelor, calambururilor, vorbelor de duh cu tenta politica proveneau din lumea scenei. Un actor a spus ca doua lucruri nu ar fi trait sa vada daca nu veneau comunistii la putere: tarani la mare si artisti la sedinte.
Pastorel Teodoreanu a sfarsit prin a ispasi cativa ani de puscarie politica, implicat in celebrul lot Noica - Pillat. Omologul sau in materie de umor si deriziune, in lumea teatrului, era actorul Ion Iancovescu. Se manifestase inca din 1946, cand un coleg, ajuns dregator cultural, caruia ii solicitase o audienta, l-a primit cu conditia sa intre prin usa din spate. Replica lui Iancovescu: "Nu se face - tu, confrate!/ Ca sa ma inviti prin spate/ Cand eu stii ca-ntreaga viata/ Te-am bagat numai prin fata...".
Se spune ca, solicitat de unul dintre ideologii partidului sa dea o definitie sampaniei, Ion Iancovescu ar fi formulat-o dupa cateva clipe de gandire:
- Sampania este o bautura pe care poporul o consuma prin reprezentantii sai alesi in mod democratic.
"Capitane nu fi trist/ Garda merge inainte/ Prin partidul comunist"
Pana in 1947 umorul politic isi mai gasea loc prin ziare. In "Dreptatea" a aparut, in 1946, o celebra tertina, consecinta a inscrierii tot mai multor fosti legionari in partidul care se pregatea sa acapareze puterea: "Capitane nu fi trist/ Garda merge inainte/ Prin partidul comunist". Tot acolo erau publicate observatii si remarci acide pe seama lui Romulus Zaroni, omul de casa al lui Petru Groza, pe care acesta il numise ministrul Agriculturii in guvernul pe care-l conducea.
Dupa venirea la putere a comunistilor, chiar si o imprudenta despartire in silabe, facuta de un linotipist ("Stalin, calau/ zitorul popoarelor"), putea fi taxata drept "uneltire", consecintele fiind pe masura. Un cenzor din anii '50 a dat de necaz intrucat un articol de pe prima pagina a "Romaniei libere", in care se facea elogiul belsugului alimentar, era semnat de un ziarist pe care-l chema C. Foamete.
Dupa instalarea deplina a regimului totalitar, in 1948, deriziunea versificata aparea si la tara, sub forma de strigaturi la hora, avand ca tinta colectivizarea fortata. Limbajul noii propagande era luat si el in deradere ("Nasa nu fi democrata/ Lasa usa descuiata"). Au circulat in epoca nenumarate plugusoare anticomuniste, balade impotriva ocupantului sovietic, iar aceia care au facut imprudenta sa le transcrie au sfarsit adesea anchetati dur si inchisi.
Odata cu inceputurile derusificarii si accentele nationaliste ale propagandei oficiale, de la mijlocul anilor '60, apar pe piata oralitatii anecdote cu tenta anti-sovietica favorabile noii orientari a regimului, fabricate in laboratoarele Securitatii. Epigramele se imputineaza si odata cu ele folclorul versificat anticomunist si anti-sovietic. Actorul Ion Manu amenda cu un ultim catren colaborarea Luciei Sturdza Bulandra cu regimul si aparitia ei in piese din repertoriul rusesc; "De vezi moartea cu securea/ Pe Bulandra in <<Padurea>>/ Poti sa juri, sa pui pariu/ C-ai vazut <<Cadavrul viu>>."
In fine, doua replici memorabile din decenii diferite. La sfarsitul anilor '50, Petru Dumitriu - scriitor cu statura atletica, inalt de peste 1,90 metri - i-ar fi spus lui Mihai Beniuc, care masura, cu bunavointa, 1,50 metri :
- Urca-te pe scaun sa-ti trag doua palme!
In ianuarie 1983, in preajma zilei de nastere a lui Ceausescu, baritonul Nicolae Herlea a fost solicitat sa interpreteze un lied la masa oficiala la care avea sa fie sarbatorit dictatorul. Raspunsul sec al baritonului:
- Eu nu cant printre sarmale!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.