La initiativa ministrului Justitiei, Monica Macovei, si cu avizul favorabil al CSM, Guvernul Romaniei a decis prin Ordonanta 49 din 28 iunie 2006 - intrata ieri in vigoare - ca judecatorii si procurorii suspendati din functie de Consiliul Superior al
La initiativa ministrului Justitiei, Monica Macovei, si cu avizul favorabil al CSM, Guvernul Romaniei a decis prin Ordonanta 49 din 28 iunie 2006 - intrata ieri in vigoare - ca judecatorii si procurorii suspendati din functie de Consiliul Superior al Magistraturii ca urmare a unei actiuni penale sau a unei sanctiuni disciplinare nu isi vor mai putea continua activitatea pe durata judecarii cailor de atac declarate de ei, a decis Guvernul in sedinta de miercuri. Masura legislativa vine sa intareasca puterile CSM in materie disciplinara asupra magistratilor si sa mai creasca un pic increderea cetatenilor in Justitie. Aceasta intrucat, datorita unei legi prost gandita, in cazurile in care impotriva unui magistrat se incepea urmarirea penala sau, si mai grav, CSM emitea o hotarare de excludere a acestuia din Magistratura pentru grave abateri disciplinare, respectivii isi continuau nestingheriti activitatea pentru ca recursul declarat de ei in instante contra acestor masuri suspenda aplicarea acestora pana la judecarea definitiva.
ZIUA a semnalat cazuri extrem de grave, care au generat revolta unor justitiabili, de magistrati indepartati din Magistratura de CSM inca din septembrie 2004, dar care continua si azi sa judece, pentru simplul motiv ca au fost suficienti de abili sa conteste masura excluderii din sistem, iar la instanta sa amane cu anii procesele cu tot felul de exceptii si chichite avocatesti.
Acesta este si cazul judecatoarei Aurelia Mihaela Grozescu (fosta Rizea) eliminata din Magistratura in 2004, dar care judeca si azi la Judecatoria Sectorului 2. Personajul a compromis iremediabil Justitia prin aventurile ei cu barbati casatoriti, destramand o casnicie in scopul de a pune mana pe un barbat. Cu care s-a si casatorit ulterior. Nu mai vorbim de anumite sentinte cu case, date in favoarea "iubitului" ei sau de faptul ca, la nervi, judecatoarea cu pricina infigea cutite si furculite in fostul ei sot pe care l-a parasit in favoarea noii ei "achizitii".
Un alt magistrat aflat intr-o situatie similara este si presedintele Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, judecatorul Danut Cornoiu, dat afara din Magistratura de CSM pentru mutarea de la un complet la altul a dosarului privind casa parintilor ministrului Macovei, cauza "rezolvata" in devafoarea proprietarilor de drept, prin rastunarea cu 180 de grade a hotararilor date in fond si apel. Danut Cornoiu continua sa judece si sa conduca sectia civila a Inaltei Curti, deoarece si el a contestat hotararea CSM.
Urmariti penal, dar promovati
Au existat insa si cazuri de magistrati care, cu urmarirea penala inceputa contra lor, pentru fel de fel de infractiuni, au fost promovati in functie, la instante si parchete superioare, fara sa se tina cont de problemele acestora cu legea. Astfel de situatii, care au scos in evidenta imposibilitatea CSM de a lua masuri concrete si imediate, pe linie disciplinara, contra magistratilor patati nu au facut decat sa genereze nemultumirea justitiabililor.
In baza Ordonantei de Guvern nr. 49/2006, CSM urmeaza sa ia masuri imediate de aplicare a legii, in vederea incetarii activitatii la instante si parchete a magistratilor impotriva carora s-a luat masura suspendarii sau indepartarii din sistem.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.