CSAT nici nu a respins bine propunerea PNL vizavi de retragerea trupelor romane din Irak ca premierul Tariceanu, secondat de ministrul Atanasiu, a iesit la rampa si a anuntat ca liberalii vor organizarea unui referendum national pe aceasta tema. "
CSAT nici nu a respins bine propunerea PNL vizavi de retragerea trupelor romane din Irak ca premierul Tariceanu, secondat de ministrul Atanasiu, a iesit la rampa si a anuntat ca liberalii vor organizarea unui referendum national pe aceasta tema. "PNL considera necesara organizarea unui referendum prin care poporul sa se poata exprima", a spus Tariceanu, mizand pe perceptia negativa existenta in Romania cu privire la prezenta militara pe pamant strain. De altfel, primul-ministru n-a scapat nici de aceasta data ocazia sa-l faulteze pe presedintele Traian Basescu sustinand, contrar declaratiilor sefului statului, ca liberalii si-au argumentat solid propunerea de retragere a trupelor din Irak. De asemenea, seful Cabinetului a insistat ca PNL isi va mentine solicitarea pana-n panzele albe. "In calitate de presedinte al PNL si de premier al Romaniei sustin in continuare retragerea fortelor militare romanesti din Irak", a precizat Tariceanu.
Presedintele in eroare
El a sustinut ca sedinta de ieri a CSAT a fost inutila, deoarece a avut rolul de a taragana debutul dezbaterii publice referitoare la oportunitatea retragerii din Irak. "In loc sa transam problema in CSAT nu am facut decat s-o amanam si mai mult si cred ca este o greseala", a tinut sa precizeze seful Cabinetului. Pe de alta parte, desi Basescu a incercat sa pozeze intr-un personaj impartial, Tariceanu l-a acuzat ca, in sedinta Consiliului, a pledat pentru mentinerea trupelor pe pamant strain. "Astazi, dupa parerea mea, presedintele a facut o eroare incercand sa pastreze o parte a trupelor romane in Irak", a continuat Tariceanu ciondaneala de ieri iscata intre Palate. Totodata, premierul a tinut-o una si buna ca decizia PNL nu este nici pe departe "incoerenta", asa cum fusese catalogata de presedintele Basescu. "Declaratia ca o astfel de solutie este incoerenta ma surprinde si ma face sa regret ca aud asa ceva din partea presedintelui", a marturisit Tariceanu. El a incercat sa mascheze esecul propunerii PNL consfintit prin decizia de ieri a CSAT spunand ca, gratie liberalilor, problema prezentei trupelor in afara granitelor a intrat in dezbatere publica. "Romania are dreptul si obligatia sa faca o astfel de dezbatere pe aceasta tema. O dezbatere pe o astfel de problema nu trebuie deloc sa fie privita ca nepotrivita ci, din contra, drept una fireasca. Dezbaterea este deschisa din acest moment", a batut moneda Tariceanu. "Prezenta trupelor romane este o optiune de politica ce tine de atributele de independenta a oricarei tari", a insistat primul-ministru dand din nou drept exemplu tarile europene care au si-au decis deja stramutarea trupelor de pe teritoriile irakiene.
Atanasiu: "Basescu n-a fost bine informat"
In ceea ce priveste acuzatiile referitoare la faptul ca Tariceanu nu s-a consultat cu aliatii inainte de a lansa propunerea retragerii, premierul a incercat s-o dreaga. "Consultarile cu aliatii sunt de dorit dar o astfel de decizie trebuie luata in spatele usilor inchise, apoi comunicata partenerilor", a explicat Tariceanu uitand parca de faptul ca numai cu o zi in urma el a facut publica decizia intr-o conferinta de presa. Prezent la conferinta, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu a spus ca presedintele Basescu "n-a fost bine informat" si tocmai de aceea a fost trimis, prin suspendarea sedintei CSAT, sa aduca un dosar suplimentar. Putin sifonat dupa sedinta CSAT, el a explicat ca Basescu ar fi trebuit sa fie la curent cu informatiile pe care le solicitase deoarece, dosarul prezenta care este disponibilitatea armatei romane pentru operatiuni in afara granitelor. Pe de alta parte, Atanasiu si Tariceanu au explicat in ce consta controversatele informari trimise atasatilor militari de pe langa Cancelariile lumii. Premierul a spus ca este vorba doar despre niste note informative care explica procedura solicitarii retragerii de trupe din Irak. "Este nevoie de un canal oficial extrem de riguros de informare", a spus Tariceanu.
El a tinut-o una si buna ca PNL nu a fost interesat absolut deloc de un exercitiu de imagine atunci cand a solicitat retragerea efectivelor romane. "Nu mi-am pus aceasta problema si nici nu ma intereseaza aceasta problema", s-a jurat primul ministru. (Razvan GHEORGHE)
Graham Watson sare in apararea lui Tariceanu
Aderarea la UE nu e in pericol
O eventuala repatriere a efectivelor romanesti din Irak nu ar avea cum sa afecteze aderarea la UE si nici relatiile cu partenerii europeni, insa ar putea sa le tensioneze pe cele cu SUA, a declarat, ieri, liderul liberalilor europeni, Graham Watson, intr-un interviu acordat Realitatea TV. "Cred ca astfel de tensiuni exista in orice guvern de coalitie si sunt normale. (...) Toate acestea fac parte din jocurile politice si nu am nici un dubiu ca au jucat un rol important in Romania. Daca va afecta integrarea in UE? Eu cred ca nu. Cred ca ar fi naiv ca Guvernul sa creada ca ar putea sa scape fara o dezbatere. Guvernul trebuie sa ia aceste lucruri in considerare, dar nu cred ca este in afara practicilor politice din statele membre ale Uniunii. Din acest motiv nu va avea nici un efect asupra integrarii Romaniei in UE", a precizat Watson. (D.E.)
Propunerea lui Uioreanu si Pusca
Deputatii PNL de Cluj Horea Uioreanu si Mircea Pusca i-au solicitat premierului Tariceanu sa declanseze, impreuna cu Parlamentul, demersurile constitutionale necesare organizarii unui referendum prin care poporul roman sa hotarasca in privinta retragerii trupelor romanesti din Irak. "Pentru aceasta decizie este necesar sa ne intoarcem la popor, pentru ca poporul nu greseste niciodata!", se arata intr-un comunicat semnat de cei doi. "PNL a hotarat sa deschida acest subiect si datorita presiunii opiniei publice si a societatii civile, care sustin in majoritate retragerea militarilor romani din teatrul de operatiuni din Irak. Resursele financiare necesare mentinerii trupelor romanesti in Irak, estimate la zeci de milioane de dolari anual, ar putea fi orientate spre domenii mai apropiate nevoilor cetateanului: infrastructura, inclusiv autostrada Transilvania, sau sistemul de sanatate si de invatamant. Totodata, s-ar pune capat si cresterii numarului de victime din randul militarilor romani aflati in misiune departe de tara", au conchis liberalii. (R.G.)
Stolojan, Musca si Stoica ies la atac
Tariceanu contestat in partid
Mai multi liberali, printre care Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, apreciaza ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze sentimentele populatiei, in problema retragerii din Irak, este "nedemn, iresponsabil si descalificant". Aceste aprecieri sunt facute intr-o declaratie de presa semnata de mai multi membri ai PNL, alaturi de cei mentionati figurand si numele lui Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Ioan Ghise, Adrian Miroiu si Laurentiu Olan. Semnatarii spun ca au luat act, "cu aceeasi surprindere pe care au manifestat-o electoratul roman, aliatii Romaniei, corpul diplomatic, clasa politica romaneasca si insisi membrii PNL", de recenta initiativa politica a conducerii PNL privind angajamentele internationale ale Romaniei. "Fara a contesta ideea ca o dezbatere referitoare la angajamentele internationale ale Romaniei ar putea fi necesara, atragem atentia ca orice astfel de dezbatere trebuie sa fie lansata, organizata si condusa in asa fel incat ea sa serveasca, iar nu sa submineze interesele nationale ale tarii noastre. Consideram ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze in scopuri politicianiste temerile, nelamuririle si sentimentele populatiei este nedemn, iresponsabil si descalificant", se arata in declaratie. In opinia semnatarilor, au fost incalcate standarde minime de decenta politica, iar imaginea si credibilitatea Romaniei ca membru al comunitatii internationale si partener international au fost periclitate.
Incalcare a statului PNL
Ei mai spus ca nu contesta dreptul unui partid de a face propuneri politice si de a initia dezbateri publice, dar acestea presupun urmarea unor anumite cai si proceduri menite sa le ancoreze in practica democratica si interesul national. De asemenea, se arata ca aceste cerinte sunt cu atat mai stringente atunci cand este vorba de un partid lider al unei coalitii de guvernare si care are un prim-ministru in functie. "De 16 ani, nici un prim-ministru al Romaniei nu si-a permis sa trateze intr-un registru politicianist problemele de politica externa. Mai grav pentru liberali, sub aspect procedural, demersul de joi, 29 iunie 2006, a reprezentat o extrem de grava incalcare nu numai a regulilor si cutumelor practicii diplomatice si de relatii internationale, ci si o noua si grosolana incalcare a statutului PNL, punct culminant al unei serii de astfel de incalcari care in ultimul an au dus practic la distrugerea partidului ca organizatie politica democratica", se mai arata in declaratie.
In afara cadrelor statutare
Aceasta precizeaza ca, potrivit Statutului partidului, Congresul are atributia de a adopta strategia si programul politic. Intre Congrese, Consiliul Reprezentantilor Nationali are atributia de adopta doctrina, programul de guvernare, precum si programele si politicile sectoriale ale partidului. De asemenea, se arata ca atat Consiliul Executiv, cat si Biroul Permanent Central au numai atributii de aplicare a programului si strategiilor politice ale partidului si ca acestea nu pot adopta si modifica programe, strategii si politici sectoriale pentru partid. "Altfel spus, Calin Popescu Tariceanu si grupul sau se situeaza din nou in afara cadrelor statutare, dispretuind reguli minime institutionale si de decizie democratica si prejudiciind astfel in mod grav functionarea PNL ca institutie politica", se mai spune in document. Semnatarii declaratiei considera ca incidentul diplomatic si politic produs de Calin Popescu Tariceanu si asociatii sai este unul de "o gravitate deosebita" si ca demersul a creat premisele compromiterii credibilitatii Romaniei in fata UE, NATO, ONU, a partenerilor strategici si a comunitatii internationale in general.
Acestia ii cer lui Calin Popescu-Tariceanu si grupului sau ca, in mod imediat, sa puna capat acestui demers "prost gandit si neinspirat" pus in practica.
Cererile liberalilor
De asemenea, le cer acestora sa opreasca seria declaratiilor publice care produc confuzie sau proiecteaza o imagine negativa pentru Romania in comunitatea internationala. Totodata, ei cer ca, in mod imediat, conducerea PNL sa faca toate demersurile necesare pentru ca, in cooperare si coordonare cu institutiile abilitate ale statului, sa repare cat mai urgent prejudiciul de politica externa adus tarii prin acest demers. "In final, dorim sa reafirmam faptul ca, departe de a nega ca o dezbatere referitoare la angajamentele internationale ale Romaniei ar putea fi necesara, atragem atentia ca orice astfel de dezbatere trebuie sa fie lansata, organizata si condusa in asa fel incat ea sa serveasca, iar nu sa submineze interesele nationale ale tarii noastre", mai spun semnatarii declaratiei. (Razvan GHEORGHE)
George Scutaru: "Iesire orgolioasa a lui Basescu"
Pierderea credibilitatii din cauza propunerii de retragere a trupelor din Irak este o exagerare facuta de presedintele Traian Basescu, pentru ca PNL a lansat acest subiect in dezbatere publica, iar pana la adoptare mai sunt cativa pasi de facut, a declarat ieri deputatul PNL George Scutaru. "De ce presedintele Basescu considera ca Romania nu poate avea un calendar al retragerii trupelor? Si-a pierdut credibilitatea Italia pentru ca se va retrage din Irak? Ce probleme de politica externa are Bulgaria pentru ca a adoptat aceasta masura? Nu se mai construiesc baze militare americane in Bulgaria ? Dar Spania? Ati auzit cumva de ruperea relatiilor dintre Statele Unite si aceasta tara? Nu mai colaboreaza Marea Britanie cu Japonia? Nici aceste tari nu aveau angajamente pe termen nelimitat pentru participarea la forta antiterorista, dar tot s-au retras. Sunt imorale Cehia, Ungaria pentru ca si-au retras trupele?", a intrebat retoric Scutaru, citat de Mediafax. El a sustinut ca este vorba mai mult de o "iesire orgolioasa" a lui Basescu si ca seful statului considera, probabil, ca lansarea in dezbatere publica a unor teme majore este apanajul sau exclusiv. Liberalul a spus ca normal era ca presedintele sa accepte dezbaterea, nu sa arunce injurii la adresa PNL. "PNL nu are nevoie de acordul cuiva pentru a lua o decizie si a lansa in dezbatere un subiect atat de important. Liberalii prefera sa nu mai moara nimeni in Irak, chiar daca acest lucru nu va mai permite scene lacrimogene pe micul ecran. PNL duce greul guvernarii si o face fara sprijinul presedintelui Basescu, care prefera de multe ori sa dea credibilitate actiunilor PSD, asa cum a facut-o inaintea motiunii de cenzura", mai spune Scutaru. (R.G.)
Argumentele liberalilor
Ministrul Cristian David, membru in Biroul Permanent Central al PNL, a prezentat ieri argumentele care au stat la baza deciziei de ieri a liberalilor, mentionand ca, o eventuala respingerea in CSAT a propunerii liberale nu presupune demisia premierului Tariceanu."Vom incerca sa punem la dispozitia opiniei publice cateva din elementele si argumentele care au stat la baza deciziei politice a PNL de a propune decizia de retragere a trupelor romanesti aflate in Irak. Decizia, asumata de ministrul Apararii Nationale, se bazeaza pe cateva considerente de ordin strategic si politic", a declarat ministrul delegat pentru implementarea aquis-ului comunitar, Cristian David, citat de Mediafax.
Un prim motiv invocat de acesta a fost acela ca, in prezent, situatia din Irak s-a stabilizat. "As vrea sa ma refer, in primul rand, la faptul ca, in prezent, in Irak, putem constata o imbunatatire vizibila a performantelor si stabilizarii sistemului democratic si a stabilizarii situatiei din punct de vedere militar", a precizat David. El a adaugat ca, un al doilea considerent care a stat la baza deciziei PNL a fost legat de faptul ca "Romania a luat act de decizia Italiei de retragere a fortelor prezente in cadrul Brigadei Garibaldi, care asigura sprijinul logistic pentru prezenta trupelor romanesti, care faceau parte din aceeasi brigada". David a afirmat ca, un al treilea element de fond, a fost reprezentat de nevoia respectarii angajamentelor pe care Romania si le-a asumat ca membru NATO. "NATO ne solicita, in cursul anului 2007, anumite eforturi considerabile din punct de vedere finanaciar pentru indeplinirea acestor obligatii asumate cu privire la capabilitatile pe care Romania ar trebui sa le depuna alaturi de aliati", a apreciat ministrul liberal.
Scopul retragerii
Pe langa argumentele liberalilor, el a prezentat si scopurile retragerilor trupelor romanesti din Irak. "Scopul pe care il putem viza, la sfarsitul acestei decizii de reechilibrare a prezentei militare romanesti in teatrele internationale, il poate constitui respectarea angajamenelor din cadrul NATO", a precizat David. O a doua consecinta este aceea ca "Romania intra in acea zona europeana din care va face parte, in acea zona de intelegere politica, economica si militara a UE". In legatura cu reactia internationala la decizia PNL, el a salutat pozitia liderului liberal-democratilor europeni, Graham Watson, care, potrivit lui David, "a avut o declaratie la Bruxelles in care a mentionat ca este dreptul fiecarui stat membru sau candidat de a hotari daca si cand sa-si trimita trupele in actiune".
De asemenea, ministrul liberal a apreciat ca "premierul nu are o problema de credibilitate in fata partenerilor externi", ca urmare a deciziei. "In nici un caz nu este o problema de lipsa de credibilitate. Aici este vorba de o decizie care tine de planificarea retragerii fortelor romanesti din teatrul de operatiuni din Irak", a mentionat David.
Intrebat daca premierul Tariceanu ar trebui sa-si dea demisia daca CSAT-ul repinge propunerea de retragere a trupelor din Irak, liberalul a dat un raspuns transant: "In nici un caz nu se impunde demisia". (R.G.)
Vosganian ii ia apararea lui Atanasiu
Senatorul PNL Varujan Vosganian ii ia apararea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, in privinta retragerii trupelor romanesti din Irak si sustine ca Romania a avut putin de castigat in urma implicarii in razboiul din aceasta tara, informeaza Mediafax. Senatorul PNL sustine ca Romania a iesit putin castigata in plan economic in urma interventiei militare in Irak si sustine propunerea ministrului Apararii de retragere a trupelor noastre din aceasta tara. "Prezenta noastra in Irak nu s-a dovedit pentru interesul national acea resursa la care speram. Cred ca Romania merita mai mult. In prezent, ca decident pe plan economic, Statele Unite au ramas un investitor marginal, cu o implicare scazuta, in urma grecilor sau austriecilor. Pe de alta parte, nici in procesul de reconstructie a Irakului romanii nu au fost bine primiti. Nimic notabil, in afara de cateva contracte pentru refacerea infrastructurii petroliere", a declarat, in conferinta de presa, senatorul PNL. De asemenea, Vosganian a luat apararea ministrului Apararii, care a propus retragerea din Irak. "A fost cel mult o impolitete, dar nu si o incalcare a responsabilitatilor sale. A urmat procedurile, informandu-l pe primul-ministru, urmand ca acesta sa ia pozitie in cadrul Consiliului National pentru Apararea Tarii. Oricum s-ar fi aflat intentia lui Atanasiu, pentru ca astazi (n.r. vineri) urma sa prezinte strategia militara pe 2007, care includea planurile de retragere", a mai spus senatorul PNL. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.