Discutia suprarealista in jurul unui posibil plagiat al lui Nae Ionescu, o discutie mai veche, pare sa nu-si fi epuizat sursele, aceiasi protagonisti sustinand cu obstinatie un lucru pe care nici macar nu l-au putut proba in mod convingator. Acuzatii
Discutia suprarealista in jurul unui posibil plagiat al lui Nae Ionescu, o discutie mai veche, pare sa nu-si fi epuizat sursele, aceiasi protagonisti sustinand cu obstinatie un lucru pe care nici macar nu l-au putut proba in mod convingator. Acuzatiile aduse la adresa lui Nae Ionescu, de genul: lipsa unei opere filosofice sau plagiatul ar putea parea absurde pentru orice intelectual, suficient de inteligent. Si totusi, lucrurile nu stau chiar asa.
La intrebarea unui posibil plagiat al lui Nae Ionescu, nimeni nu ar putea raspunde pentru simplul motiv ca reputatul filosof roman nu a transcris nici macar un rand din opera sa care cuprinde cursurile stenografiate si apoi litografiate de altii. Nae Ionescu este acuzat ca ar fi plagiat din tratatul de mistica al Evelynei Underhill, Mysticism. A Study in the Nature and Development of Man's Spiritual Consciousness din 1911. Mai precis, se invoca o suspecta asemanare intre ideile afirmate de Evelyn Underhill, in tratatul sau de mistica si cele sustinute de Nae Ionescu, in cursul sau de metafizica (1928-1929), consacrat cunoasterii imediate. Pe baza acestei identificari s-a pus diagnosticul irefutabil de plagiat.
Ceea ce s-a omis de la bun inceput este chiar afirmatia pe care Nae Ionescu o face in prelegerea XVI-a, Mistic si Magic: "Daca ar fi sa intrebuintez o formula, care nu este a mea, pentru a deosebi magic si mistic, as spune ca magia ia si mistica da" (Curs de metafizica 1928-1929, Humanitas, 1995, p.139). Cu toate ca filosoful nu mentioneaza sursa la care face apel, el nu poate fi acuzat ca pretinde a spune lucruri originale, care nu-i apartin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.