Tetralogia Rabbit care, in ancheta intreprinsa de New York Times Book Review pentru desemnarea "celei mai bune opere de fictiune americane" din ultimul sfert de secol, imparte locurile trei si patru cu romanul Blood Meridian al unui coleg de generati
Tetralogia Rabbit care, in ancheta intreprinsa de New York Times Book Review pentru desemnarea "celei mai bune opere de fictiune americane" din ultimul sfert de secol, imparte locurile trei si patru cu romanul Blood Meridian al unui coleg de generatie (Cormack McCarthy) este, fara indoiala, scrierea de capatai a lui John Updike.
Romanele care o alcatuiesc, Robbit, Run, Rabbit Redux, Rabbit Is Rich si Rabbit At Rest, la care s-ar putea adauga si nuvela Rabbit Remembered, inclusa in volumul de povestiri Licks ol Love, se constituie intr-o fresca a clasei mijlocii americane, prizoniera a unei vieti cenusii, lipsita de orizont. Eroul lor comun este Harry Angstrom, fosta vedeta a echipei de baschet a liceului, poreclit "Rabbit" (Iepurele), pentru viteza cu care purta mingea de la un capat la altul al terenului de joc. Updike i-a ales deliberat un nume de familie in a carui radacina, Angst (angoasa, in limba engleza), se regaseste trasatura sa fundamentala de caracter. Rabbit, prototip al americanului obisnuit, este, dupa gloria efemera cunoscuta in anii liceului, un individ angoasat, care se simte captiv.
Captiv intr-o casnicie nefericita, alaturi de o sotie alcoolica si impovarat cu un plod, in vreme ce altul este pe drum. Captiv intr-o locuinta neprietenoasa, unde nu-si gaseste locul. Captiv al ideii ratarii, al certitudinii infricosatoare ca nu va mai fi niciodata sportivul adulat de odinioara... Va gasi o cale sa scape din aceasta capcana, recurgand la insusirea sa din timpul adolescentei, aceea de a fugi mancand pamantul? Titlul romanului Rabbit, Run (Fugi, Rabbit) spune totul. Rabbit va incerca sa fuga cat vede cu ochii.
Incredintat ca merita o soarta mai buna, se hotaraste brusc, cand se duce cu masina pentru a-si lua copilul de la gradinita, sa plece in insorita Florida. Nu reuseste insa sa-si duca intentia la capat si pe drum se intalneste cu fostul sau antrenor, si el un ratat acum, si acesta ii face cunostinta cu o femeie de moravuri usoare, cu care Rabbit se va implica intr-o relatie vinovata. Ros de remuscari, se va intoarce totusi acasa, in momentul cand sotia e cuprinsa de durerile facerii, regasirea dintre cei doi incheindu-se insa printr-o tragedie. Ce va face mai departe Rabbit? Se va maturiza in sfarsit, va intelege ca nu mai este eroul din timpul liceului? Isi va relua locul in caminul sau destramat? O va parasi pe prostituata alaturi de care traieste si care e si ea insarcinata acum cu copilul sau? Va mai putea sa-si reia fuga si de aceasta data si incotro? Capcana pare a se inchide implacabil in jurul sau.
Celelalte trei romane, care se petrec la o distanta de zece ani unul de altul, isi propun sa surprinda schimbarile intervenite in viata lui Harry "Rabbit" Angstrom si, totodata, in viata tarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.