Oamenii de stiinta au descoperit ca unele primate pot folosi informatiile despre starea recenta a vremii atunci cand cauta fructe coapte. Acest studiu adauga noi dimensiuni in cercetarea felului in care s-au dezvoltat capacitatile cognitive la oam
Oamenii de stiinta au descoperit ca unele primate pot folosi informatiile despre starea recenta a vremii atunci cand cauta fructe coapte.

Acest studiu adauga noi dimensiuni in cercetarea felului in care s-au dezvoltat capacitatile cognitive la oameni si la celelalte primate.
Karline Janmaat, Richard Byrne si Klaus Zuberbahler de la Universitatea St. Andrews au urmarit o specie de cercopiteci de dimineata pana seara, timp de 210 zile, in habitatul lor natural in Padurea Kibale, Uganda. Cercetatorii au analizat astfel felul in care maimutele iau decizii in legatura cu mancarea lor preferata - smochinele.
Ei au constatat ca maimutele revizitau mai des smochinii dupa o perioada calda si insorita decat o faceau dupa perioade reci si innorate. Temperatura si soarele accelereaza maturizarea fructelor si a larvelor de insecte din interiorul lor. Cercetatorii au reusit deci sa demonstreze ca maimutele tin cont de starea vremii. Dupa ce a fost innorat stau si asteapta, iar daca a fost soare si cald se duc sa culeaga fructe.
Specialistii sustin ca aceste descoperiri arata ca, probabil, evolutia cognitiva a primatelor a avut de-a face, cel putin in parte, si cu problemele de natura ecologica, precum gasirea fructelor coapte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.