Patru fosti angajati ai Finantelor Timis, dintre care doi fosti directori, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in legatura cu mai multe ilegalitati comise in timpul controalelor efectuate asupra firmei Rama International SRL, apart
Patru fosti angajati ai Finantelor Timis, dintre care doi fosti directori, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in legatura cu mai multe ilegalitati comise in timpul controalelor efectuate asupra firmei Rama International SRL, apartinand inculpatului Zaher Iskandarani, ne-a informat ieri Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.
Potrivit acesteia, procurorii anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a fostului director executiv al DGFP Timis, Iulius Jighici, si fostul director adjunct Gheorghe Gruici, acuzati de savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si instigare la fals intelectual.
Alaturi de acestia au mai fost deferiti justitiei consilierul principal al Autoritatii de Control Fiscal din cadrul DGFP, Mariana Lambeanu, si referentul Jiva Obician, pentru savarsirea faptelor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals intelectual.
Din probele administrate in cauza a reiesit ca, in perioada 2001-2004, folosindu-se de calitatea sa, Iulius Jichici a intervenit in mod direct sau prin intermediul lui Gheorghe Gruici in desfasurarea unor acte de control efectuate de cei doi subordonati la unele societati comerciale, ori pentru blocarea unor proceduri de executare silita.
In fapt, procurorii au stabilit ca in urma controlului efectuat la SC Rama International SRL (patronata de omul de afaceri Zaher Iskandarani), inspectorii Lambeanu si Obician au constatat ca societatea nu mai detinea autorizatie pentru obiectul de activitate si ca, timp de trei luni aceasta a produs si comercializat in mod ilegal tutun, obtinand venituri in valoare de 92.422.921.854 lei vechi (aproximativ 3 milioane de dolari).
Pe baza constatarilor, cei doi inspectori fiscali au intocmit un proces-verbal in "ciorna", iar la capitolul "masuri" au stabilit o amenda contraventionala de 5 miliarde lei vechi si confiscarea veniturilor obtinute ilegal, precum si a utilajelor folosite la producerea tigaretelor.
Procesul-verbal a fost prezentat, spre instiintare si aprobare, directorului adjunct Gruici, care l-a prezentat, la randul lui, directorului executiv Jichici.
Acesta din urma a dispus, prin intermediul directorului adjunct stoparea controlului si neaplicarea masurii de confiscare a sumelor, pana cand Directia Juridica din cadrul Ministerului Finantelor Publice isi va exprima un punct de vedere.
"Ulterior, desi din punctul de vedere solicitat de la reprezentantii ministerului rezulta clar ca se impunea, conform Legii 521/2002, confiscarea sumelor obtinute din valorificarea produselor din tutun precum si confiscarea instalatiilor de producere, Jichici Iulius a dispus in mod abuziv, ca cei doi inspectori Lambeanu Mariana si Obician Jiva sa nu ia aceste masuri", se arata in rechizitoriu, cu precizarea ca in urma ordinului primit, inspectorii au intocmit un nou proces-verbal in care au "uitat" sa faca vreo referire la ilegalitatea functionarii firmei, mentionand o alta perioada in care s-ar fi facut controlul. Procurorii anticoruptie mentioneaza ca prin savarsirea acestor infractiuni, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 221.461.248.159 lei vechi (echivalentul a peste 7 milioane de dolari), rezultata din suma obtinuta din valorificarea tigaretelor fara autorizatie de SC Rama International si din contravaloarea instalatiilor care trebuiau confiscate si care au fost in mod voit omise de la confiscare.
Ministerul Finantelor Publice prin ANAF s-a constituit parte civila, rezervandu-si dreptul de a comunica valoarea sumei ulterior, pentru recuperarea pagubei pricinuite bugetului de stat luandu-se masuri asiguratorii prin aplicarea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpatilor.
Anuntand ca dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis, procurorii anticoruptie precizeaza ca s-a dispus disjungerea si continuarea cercetarilor fata de Jichici Iulius, pentru alte posibile infractiuni savarsite in legatura cu favorizarea altor societati comerciale din Timisoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.