Intr-o scrisoare catre Milton Waltman, elaborata, probabil, in 1951, Tolkien, afirma ca nici Aragorn, nici macar Frodo Baggins nu sunt eroii principali ai epopeii The Lord of the Rings. Atunci cine?
Desi, la o prima vedere, poate parea ciudat, "t
Intr-o scrisoare catre Milton Waltman, elaborata, probabil, in 1951, Tolkien, afirma ca nici Aragorn, nici macar Frodo Baggins nu sunt eroii principali ai epopeii The Lord of the Rings. Atunci cine?
Desi, la o prima vedere, poate parea ciudat, "the chief hero" este nimeni altul decat Sam Gamgee micul gradinar din Comitat. Daca indreptam o privire atenta asupra anumitor momente-cheie ale povestii vom sesiza destul de repede justetea afirmatiei autorului. Intr-adevar, fara sprijinul, eroic, al lui Sam Gamgee - pe care merita oricand sa ni-l reamintim carandu-l in spate pe Frodo spre punctul final al aventurii -, inelul nu ar fi fost distrus, iar Sauron, dusmanul oamenilor liberi, nu ar fi fost invins. Cine este acest discret erou, Sam Gamgee, mare iubitor al gradinaritului?
Pentru orcii din blestematul turn Cirith Ungol, Sam apare in toata maretia sa spirituala, invizibila in conditii obisnuite, inspaimantandu-i de moarte: el este un mare razboinic, probabil un elf, intrarmat cu o sabie nimicitoare. Iata cateva fragmente in care cunoastem stupoarea orcilor confruntati cu un asemenea personaj neindurator:
"Orcul se opri ca trasnit. Caci ceea ce avea in fata nu era un hobbit mic si speriat, chinuindu-se sa tina sabia fara sa-i tremure mana, ci o forma nemaipomenit de mare si tacuta, invelita intr-o umbra cenusie, care se desena ametitoare pe lumina tremuratoare din spatele ei";
"Misuna pe aici un razboinic d-ala mare, un elf d-ala setos de sange".
Incepand din momentul confruntarii, absolut extraordinare, cu monstruoasa Shelob, Sam Gamgee isi reveleaza dusmanilor dimensiunea sa razboinica camuflata sub aparentele blandului si umilului slujitor al lui Frodo. Capitanii insisi ai armiilor spurcate sunt cutremurati de prezenta sa terifianta:
" Asa cum ne-arata semnele, Capitane Shagrat, asta care se plimba liber e un mare razboinic, dupa cat se pare un elf, sau oricum cu o sabie elfeasca si, poate, cu o secure. (...) Sam surase inversunat, auzind descrierea care i se facuse".
Cum se explica totusi modul in care-l vad si-l descriu orcii pe Sam?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.