De astazi, se scumpesc viciile si gazul metan. Tigarile „Carpati“ vor costa 42.000 lei, iar o sticla de vodca va ajunge la 250.000 lei. Tariful pentru o camera de hotel la mare, de doua stele, va creste la 2,2 milioane lei.

De astazi, se scumpesc viciile si gazul metan. Tigarile „Carpati“ vor costa 42.000 lei, iar o sticla de vodca va ajunge la 250.000 lei. Tariful pentru o camera de hotel la mare, de doua stele, va creste la 2,2 milioane lei.

De astazi, vom participa neputinciosi la ofensiva unui nou val de scumpiri. Vom scoate mai multi bani din buzunar pentru utilitati si produse de larg consum. Cei mai afectati vor fi fumatorii, care vor plati 42.000 de lei pentru cel mai ieftin pachet de tigari, „Carpati“, in timp ce pentru un pachet de „L&M“ sau „Viceroy“ vor da nici mai mult, nici mai putin decat 56.000 de lei. Astfel, un roman care fumeaza zilnic doua pachete de tigari va cheltui peste 3 milioane de lei lunar pentru viciu. Tot astazi intra in vigoare si noile tarife la gaze. Efectele se vor resimti insa de-abia la iarna, cand factura va fi mai mare cu aproape 25%.

Preturile cresc din cauza accizelor care vor fi majorate pentru a atinge nivelul celor din UE. La tutun si alcool, aceasta este cea de-a doua majorare a accizei si implicit a pretului, dupa ce Guvernul a decis introduce rea taxei pe viciu in nivelul acesteia. Acciza pentru tigari va creste cu maximum 25%, iar producatorii din domeniu spun ca cele mai ieftine tigari vor costa 42.000 lei, iar pretul mediu al unui pachet se va situa in jurul valorii de 56.000 lei.

O sticla de vodca va costa 250.000 de lei
Accizele pentru bauturile alcoolice vor creste cu 18%, astfel incat pretul unei sticle de vodca va varia intre 140.000 lei si 250.000 lei. Ginul, tuica si palinca se scumpesc cu pana la 60.000 lei, in functie de producator si sortiment. Dezavantajati nu vor fi doar consumatorii, care vor scoate mai multi bani din buzunar, ci si producatorii, care spun ca banii vor fi aruncati pe sortimente ieftine, dar contrafacute. Berea si vinul vor ramane la acelasi pret.

La iarna, intretinerea va fi cu 25% mai scumpa
Gazele naturale se scumpesc si ele de la 1 iulie cu peste 1,5%. Daca acum nu vom resimti efectele scumpirii, nu acelasi lucru se va intampla si la iarna, cand va creste consumul si, evident, si suma pe care o vom scoate din buzunar pentru factura la intretinere, care va fi cu 25% mai mare decat iarna trecuta.
Cei 31 de operatori de distributie a gazelor naturale vor majora preturile finale pentru consumatorii casnici in medie cu 1,54%, in timp ce pentru consumatorii captivi non-casnici ajustarea este in medie de 1,65%, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.