Anexa 1:
Ambasadorul german
in URSS catre ministrul
de Externe al Germaniei
Telegrama
Foarte urgent
Nr. 1205 din 23 iunie 1940
Moscova, 23 iunie 1940, 11.57 p.m.
Receptionata la 24 iunie: 02.00
Mo
Anexa 1:
Ambasadorul german
in URSS catre ministrul
de Externe al Germaniei
Telegrama
Foarte urgent
Nr. 1205 din 23 iunie 1940
Moscova, 23 iunie 1940, 11.57 p.m.
Receptionata la 24 iunie: 02.00
Molotov mi-a facut astazi urmatoarea declaratie: rezolvarea problemei basarabene nu sufera nici o amanare. Guvernul sovietic se mai straduieste inca sa realizeze o solutionare pasnica a acestei probleme, insa este hotarat sa foloseasca forta, in caz ca guvernul roman refuza o intelegere pasnica. Cererea sovietica se extinde de asemenea si asupra Bucovinei, care are populatie ucraineana.
Ca justificare, Molotov a declarat ca, desi a trecut mult timp de la declaratia sa pe care a facut-o in fata Sovietului Suprem, Romania nu a facut nimic pentru realizarea unei solutionari pasnice a problemei basarabene. In consecinta, va trebui sa facem ceva acum.
Eu i-am declarat lui Molotov ca nu m-am asteptat la aceasta hotarare a guvernului sovietic. Am fost intotdeauna de parere ca guvernul sovietic isi va mentine cererile cu privire la Basarabia - pretentie necontestata de noi - insa nu m-am asteptat ca el sa ia initiativa pentru realizarea altor pretentii. M-am temut ca dificultatile din politica externa a Romaniei - care in prezent ne furnizeaza o foarte mare cantitate de materii prime esentiale - militare si civile - vor duce la o serioasa lezare a intereselor germane. Eu i-am spus lui Molotov ca voi raporta guvernului meu cat mai curand posibil si i-am cerut sa nu ia nici o hotarare decisiva inainte ca guvernul meu sa adopte o pozitie cu privire la intentiile guvernului sovietic.
Molotov a promis ca va informa guvernul sovietic cu privire la cererea mea si a subliniat in mod expres ca problema este extrem de urgenta. Molotov a adaugat ca guvernul sovietic spera ca Germania nu va stanjeni, ci va sprijini Sovietele in actiunea lor. Guvernul sovietic, la randul sau, va face tot ce-i sta in putinta, pentru a apara interesele Germaniei in Romania. In consecinta, eu am cerut imediat instructiuni telegrafice. Imi iau libertatea sa atrag atentia asupra numeroasei populatii germane (Volksdeutsche) care traieste in Basarabia si Bucovina si pentru care va trebui sa adoptam o serie de masuri.
Schulenburg
Anexa 2:
Ministerul de Externe de la Berlin catre Ambasada Germana din Uniunea Sovietica
Telegrama
Foarte urgent
Nr. 1074 din 25 iunie 1940
(25 iunie 1940, 06.00 p.m.)
Transmisa telefonic
Pentru ambasadorul german personal
Va rog sa-i faceti o vizita domnului Molotov si sa-i declarati urmatoarele:
Germania este consecvent fidela intelegerilor de la Moscova. In consecinta, ea nu manifesta nici un interes fata de problema Basarabiei. In acest teritoriu exista aproximativ 100.000 de Volksdeutsche (populatie germana). Natural ca Germania e interesata de soarta acestora si spera ca viitorul lor va fi garantat. Guvernul Reichului isi rezerva dreptul de a face unele propuneri guvernului sovietic, la timpul potrivit, in legatura cu problema stramutarii acestor Volksdeutsche, tot astfel cum s-a procedat cu populatia germana din Volinia.
Revendicarea de catre Uniunea Sovietica a Bucovinei constituie o noutate. Bucovina a fost in trecut o provincie a coroanei austriece si este dens populata cu germani. Germania este de asemenea in mod deosebit interesata de soarta acestor Volksdeutsche.
In restul Romaniei, Germania are interese economice dintre cele mai importante. Aceste interese cuprind terenurile petrolifere, cat si terenurile agricole. In consecinta, Germania este, asa cum am informat in repetate randuri guvernul sovietic, deosebit de interesata sa evite ca aceste regiuni sa se transforme intr-un teatru de razboi.
Desi manifesta o simpatie fara rezerve fata de ideea solutionarii problemei Basarabiei, guvernul Reichului este deci de parere ca este necesar ca Uniunea Sovietica sa actioneze in spiritul intelegerilor de la Moscova si sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a se ajunge la o solutionare pasnica a problemei basarabene, impreuna cu guvernul roman. Din partea sa, guvernul Reichului ar fi dispus, daca lucrul acesta este necesar, ca in spiritul intelegerilor de la Moscova, sa sfatuiasca Romania ca aceasta sa ajunga la o solutionare pasnica a problemei basarabene, in conformitate cu vederile rusesti.
Va rog sa-i expuneti din nou in mod clar domnului Molotov, ca noi acordam un interes deosebit necesitatii ca Romania sa nu devina un teatru de razboi. Asa cum stau lucrurile, noi suntem de parere ca o solutionare pasnica in conformitate cu vederile URSS este cu totul posibila, mai ales daca problema este abordata cum se cuvine. Am ramane indatorati fata de guvernul sovietic daca ne-ar comunica ideile sale in legatura cu abordarea ulterioara a acestei probleme.
Anexa 3:
Ambasadorul german in Uniunea Sovietica catre ministrul de Externe al Germaniei
Telegrama
Foarte urgent
Nr. 1233 din 25 iunie
Moscova, 26 iunie 1940, 12.59 a.m.
Receptionata la 26 iunie - 12.25 p.m.
Pentru ministrul de externe personal
Referitor la telegrama dumneavoastra nr. 1074 din 25 iunie.
Instructiunea a fost indeplinita asta-seara la ora 9, la biroul lui Molotov. Molotov si-a exprimat multumirile pentru atitudinea intelegatoare a guvernului german si bunavointa sa de a sprijini guvernul sovietic sa-si satisfaca revendicarile. Molotov a declarat ca guvernul sovietic vrea de asemenea o solutionare pasnica, insa a accentuat in repetate randuri faptul ca problema este extrem de urgenta si nu poate suferi nici o amanare.
Eu i-am aratat lui Molotov ca renuntarea de catre Uniunea Sovietica la Bucovina, care nu a apartinut niciodata nici chiar Rusiei tariste, ar facilita in mod substantial o solutionare pasnica. Molotov a raspuns ca Bucovina constituie ultima parte care mai lipseste dintr-o Ucraina unificata si, tocmai din aceasta cauza, guvernul sovietic trebuie sa acorde importanta cuvenita rezolvarii acestei probleme, in mod simultan cu problema Basarabiei. Cu toate acestea, Molotov nu a exclus cu totul posibilitatea renuntarii la Bucovina, in cursul negocierilor cu Romania. Molotov a declarat ca dorintele noastre cu privire la populatia germana (Volksdeutsche) desigur ca pot fi indeplinite in mod analog aranjamentului cu Polonia.
Molotov a promis ca va acorda consideratia cea mai favorabila intereselor noastre economice in Romania.
In concluzie, Molotov a declarat ca va expune punctul de vedere german guvernului sau si va informa asupra atitudinii sale cat mai curand posibil. Molotov a adaugat ca pana in prezent intreaga problema nu a fost abordata nici la Moscova si nici la Bucuresti.
El a mai mentionat ca guvernul sovietic doreste sa-si urmareasca numai propriile interese si nu are intentia sa incurajeze celelalte state (Ungaria, Bulgaria) sa ceara anumite parti din teritoriul Romaniei.
Von Schulenburg
Anexa 4:
Ambasadorul german in Uniunea Sovietica catre ministrul de Externe al Germaniei
Telegrama
Foarte urgent
Nr. 1236 din 26 iunie 1940
Moscova
Pentru ministrul de externe personal
Molotov m-a contactat azi dupa-masa si mi-a spus ca guvernul sovietic, pe baza convorbirii pe care a avut-o cu mine ieri, a hotarat sa-si limiteze cererile asupra partii nordice a Bucovinei impreuna cu orasul Cernauti. In conformitate cu opinia sovietica, linia de demarcatie ar merge de la punctul cel mai sudic al Ucrainei sovietice de vest, la Muntele Kniatiasa, la rasarit de Suceava, iar dupa aceea la nord-est de Herta pe Prut, unde Uniunea Sovietica va obtine o legatura feroviara directa din Basarabia via Cernauti, pana la Lvov. Molotov a adaugat ca guvernul sovietic spera ca Germania va sprijini aceasta cerere sovietica.
La declaratia mea ca s-ar putea ajunge la o solutionare pasnica mult mai usor, in cazul ca guvernul sovietic ar inapoia rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei, rezerva care a fost transferata spre pastrare la Moscova, in cursul primul razboi mondial, Molotov a raspuns ca aceasta problema nici nu se mai pune, deoarece Romania a exploatat un timp destul de indelungat Basarabia.
Cu privire la abordarea ulterioara a problemei - Molotov are urmatoarea parere: guvernul sovietic va supune cererea sa ministrului roman de aici, in cursul urmatoarelor cateva zile, si spera, in acelasi timp, ca guvernul Reichului german va sfatui de urgenta guvernul roman de la Bucuresti sa cada de acord asupra cererilor sovietice, deoarece altfel razboiul ar fi inevitabil.
Molotov mi-a promis ca ma va informa imediat dupa ce a discutat cu ministrul Romaniei.
Cu privire la atitudinea guvernului roman fata de noul ministru sovietic, Molotov se pare ca este necajit si a subliniat ca ministrului nu i s-a dat inca posibilitatea sa-si prezinte scrisorile de acreditare, desi timpul uzual a expirat.
Schulenburg
Anexa 5:
Ministrul de Externe al Germaniei catre ambasada de la Bucuresti
Telegrama Secret
27 iunie 1940, 11.30 a.m.
Mesaj telefonic din trenul special catre ministrul Schmidt
Urmatoarea instructiune trebuie sa fie transmisa imediat telefonic, in clar, ministrului Fabricius, la Bucuresti:
"Sunteti rugat sa-l vizitati imediat pe ministrul de Externe roman din Bucuresti si sa-l informati asupra urmatoarelor:
Guvernul sovietic ne-a informat ca a cerut cedarea Basarabiei si a Bucovinei de nord de la guvernul roman. Pentru a evita razboiul intre Romania si Uniunea Sovietica, noi nu putem decat sa sfatuim guvernul roman sa cedeze in fata cererii guvernului sovietic. Rugam raportati telegrafic".
Sfarsitul instructiunii pentru Bucuresti.
Ribbentrop
(Transmis telefonic Consilierului de Legatie, Stelzer, la ora 11 a.m.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.