Prabusirea Iugoslaviei, cea mai sangeroasa tragedie din Europa, dupa cele doua razboaie mondiale, a dus la...! In totalitate, nu stim exact la ce! Stim prececis doar atat: ca fotbalul iugoslav a devenit cenusa! Mai palpaie, pe ici, pe colo, moturile
Prabusirea Iugoslaviei, cea mai sangeroasa tragedie din Europa, dupa cele doua razboaie mondiale, a dus la...! In totalitate, nu stim exact la ce! Stim prececis doar atat: ca fotbalul iugoslav a devenit cenusa! Mai palpaie, pe ici, pe colo, moturile unor batrane ce se tund scurt si tipa ca niste vedete expirate...
Ucrainenii par niste fantome intarziate la un festin necunoscut! Imperiile financiare aliniaza jucatori care, cantariti in dolari, dau valoarea lor de piata... Bietele tari africane!? Ghana, cu saracia ei lucie in spinare, a incercat sa... Sa ce? Nici brazilienii nu mai practica arta pentru arta! Joaca europeneste, pragmatic, pe parale - parai!! Daca maine s-ar pune la punct un campionat mondial intre echipele unor tari si echipele unor barosani cu veniturile unor tari in buzunarelor lor incapatoare - poftim o idee, fratilor si cumnatilor! - am asista la? Vom trai si vom vedea! Cine o sa mai joace pentru tarisoara sa subdezvoltata, daca Abramovici pune purcoiul cu euroi pe masa? Aud?!
Priviti, pe harta, evident, locurile in care se nasc fotbalistii si locurile - orasele in care joaca! O, ce departari de mari si tari! Ce schimbari de clima de limba, de peisaje, de conditii materiale! Cand Ronaldinho joaca pentru Barcelona, este sclipitor; cand joaca pentru Brazilia, doarme in cizme. Brazilia, ca loc al nasterii divine, este altceva decat Barcelona, ca geografie a nasterii financiare... Sacrul barcelonic - gloria sacra! - tine de grosimea pungii.
Brazilia ramane un reper exotic, un loc din care daca nu zbori la timp, te ratezi, mori! Fotbalul e un fel de hartie de turnesol a istoriei: ne arata, in culori, o anumita directie a timpului!
Oho, boieri dumneavostra, sa nu credeti chiar pana la capat vorbele mosului! SUA, oricat ar fi de bogata, nu crede in lacrimi de fotbalisti, nu da mare branza pe fotbal, cat timp are fotbalul american, baschetul, hocheiul, atletismul...! Japonia? Face eforturi bugetare grozave, dar japonezii au picioarele cam scurte si au in maini prea multe aparate de filmat, in stare - ca amintire! - sa inregistreze pe pelicula varii fericiri!
Romanii? Romanii stiu ca ziua de maine este ziua de azi amanata cu o zi! Nu se grabesc sa intre in viitor, vor sa intre in UE! La vorbe, vorbesc, vorbe, am si intrat! Urmeaza ca echipa nationala de fotbal sa se puna cu burta pe carte (pardon! era sa spun carti!) prin cantonamente in Elvetia, Austria, Italia, Grecia, Cipru - si sa intre in narcoza optimista ca va invinge, invinge, invinge, si se va califica la!... La, la, la...! O, teribila este speranta acestora...! Ca mai ajunge undeva, in pisc...! Acolo unde nu vei putea ajunge niciodata!
E grozav - si inaltator! - sa simti din toate baierele inimii mizeria si mistocaria utopiei!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.