Premierul Tariceanu a pierdut din nou in fata presedintelui Basescu. Incercarea sa de a-l pune in dificultate pe seful statului a esuat din cauza planului intocmit in graba si executat prost. CSAT a respins cererea ministrului Apararii de retragere a

Premierul Tariceanu a pierdut din nou in fata presedintelui Basescu. Incercarea sa de a-l pune in dificultate pe seful statului a esuat din cauza planului intocmit in graba si executat prost. CSAT a respins cererea ministrului Apararii de retragere a efectivelor militare din Irak. Din acest scandal, cel mai mult a pierdut insa Romania, care are acum credibilitatea externa zdruncinata din cauza unui demers pripit. Dupa ce Tariceanu si Atanasiu au anuntat ca sustin retragerea din Irak, iar PC, PRM si UDMR li s-au alaturat, sedinta CSAT a decurs cum nu se poate mai prost pentru cei doi.
Mai intai, Atanasiu nu si-a indeplinit o obligatie ce-i revenea conform Legii 42 din 2004 privind trimiterea militarilor romani in strainatate, adica legea pe care cei doi au invocat-o ca justificand demersul de retragere a trupelor din Irak. Conform prevederilor acesteia, ministrul Apararii trebuie sa prezinte CSAT pana la 30 iunie necesarul de forte si mijloace pentru indeplinirea misiunilor in strainatate. Desi Atanasiu avea un asemenea document pregatit, nu a venit cu el la Cotroceni. Din acest motiv, Basescu l-a trimis in plimbare pana la minister pentru a veni cu dosarul, timp in care sedinta a fost suspendata.

Seriozitatea Romaniei, sub semnul intrebarii

Dupa reluarea discutiilor, planul prezentat a fost aprobat prin consens de CSAT. Apoi, a fost luata in discutie propunerea de retragere care a cazut cu doar doua voturi pentru, ale lui Tariceanu si Atanasiu. Presedintele Basescu a declarat ulterior ca le-a cerut o fundamentare a cererii celor doi, precum si o analiza a consecintelor in planul politicii externe pe care le-ar putea avea retragerea. Insa cei doi s-au dus la CSAT fara a fi facut in prealabil aceste evaluari. Fapt ce l-a facut pe presedinte sa afirme ca "propunerea ministrului Apararii este greu justificabila si nu creeaza decat impresia unei lipse de coerenta a politicii externe si militare". Basescu a acuzat faptul ca propunerea nu a venit doar din partea unor lideri ai PNL, ci de la primul-ministru al Romaniei si ministrul Apararii, fapt ce a surprins in cancelariile din strainatate. In al doilea rand, presedintele l-a intrebat pe Atanasiu daca subiectul a fost discutat in cadrul Guvernului. Raspunsul sau a fost negativ pe motiv ca nu toti membrii Executivului detin certificate ORNISS, care sa le permita accesul la informatii clasificate. "Atunci intrebarea mea a fost daca toti membrii PNL au certificate ORNISS", a spus Basescu.
Nu in ultimul rand, presedintele l-a acuzat pe Atanasiu de un act foarte grav, si anume ca atasatii militari de la ambasadele romane din strainatate au primit instructiuni sa informeze oficialitatile tarilor in care activeaza ca Romania isi va retrage trupele din Irak, ca si cum o decizie definitiva ar fi fost luata. "Am vazut astazi telegrama si m-am ingrozit", a spus Basescu. El a precizat ca s-a revenit asupra deciziei, iar acum "toata diplomatia romaneasca este angajata in a da semnalul seriozitatii politicii externe romanesti". Aceasta seriozitate a fost cu atat mai afectata cu cat Romania a avut negocieri recente cu aliatii americani si britanici pe tema reconfigurarii efectivelor romane din Irak. Aceasta reconfigurare ar consta in reducerea numarului de militari la 628 de militari, prin retragerea unui detasament de geniu si a doua grupe de politie militara. Basescu a negat ca ar fi cerut demisia lui Atanasiu si a refuzat sa evalueze deocamdata efectele cererii celor doi asupra credibilitatii politicii externe.

Acuze dure ale aripii Stolojan

Tariceanu s-a trezit contestat si in interiorul PNL din cauza demersului sau. Lideri importanti din partid (Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Ioan Ghise) au dat o declaratie de presa prin care este dezavuat modul in care Tariceanu a procedat in chestiunea retragerii din Irak.
"Consideram ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze in scopuri politicianiste temerile, nelamuririle si sentimentele populatiei este nedemn, iresponsabil si descalificant", considera semnatarii declaratiei. Tariceanu este acuzat atat de prejudicierea politicii externe, cat si de incalcarea statutului PNL. "De 16 ani, nici un prim-ministru al Romaniei nu si-a permis sa trateze intr-un registru politicianist problemele de politica externa. Mai grav pentru liberali, sub aspect procedural, demersul de joi, 29 iunie 2006, a reprezentat o extrem de grava incalcare nu numai a regulilor si cutumelor practicii diplomatice si de relatii internationale, ci si o noua si grosolana incalcare a statutului PNL, punct culminant al unei serii de astfel de incalcari care in ultimul an au dus practic la distrugerea partidului ca organizatie politica democratica".

Premierul isi mentine pozitia initiala

Premierul Tariceanu si-a pastrat pozitia initiala. "Ca prim-ministru si presedinte al PNL, sustin in continuare retragerea trupelor romanesti din Irak", a declarat Tariceanu intr-o conferinta de presa adaugand ca "in CSAT, in loc sa transam aceasta problema, nu am facut decat sa o amanam si cred ca este o greseala". Presedintele PNL a spus ca era obligatia sa si a ministrului Atanasiu sa puna in discutie oportunitatea mentinerii trupelor in Irak. La acuzele lui Basescu, Tariceanu a spus ca exista analize ale consecintelor retragerii, iar cererea a fost facuta pe baza acestora. Insa acestea nu le-a prezentat CSAT, deoarece "in CSAT nu se prezinta fundamentari, ci documente. CSAT-ul nu este for de dezbatere". Premierul a aratat ca militarii au fost trimisi pentru a asigura tranzitia Irakului de la dictatura la un regim democratic, tranzitie care se apropie de sfarsit. Referitor la spusele lui Basescu dupa care retragerea ar fi un gest greu de justificat, Tariceanu a declarat ca "regret ca aud asemenea afirmatii. Din contra, este normala si foarte potrivita". Liderul PNL sustine ca dezbaterea trebuie sa continue si nu a exclus convocarea unui referendum pe aceasta tema.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.