Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a solicitat firmei Calder-A sa prezinte noi documente prin care sa demonstreze ca dispune de fondurile necesare programului de modernizare a rafinariei Rafo Onesti, inainte sa se pronunte asu
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a solicitat firmei Calder-A sa prezinte noi documente prin care sa demonstreze ca dispune de fondurile necesare programului de modernizare a rafinariei Rafo Onesti, inainte sa se pronunte asupra transferului de actiuni, a declarat pentru Mediafax, presedintele institutiei, Razvan Orasanu. Seful AVAS s-a intalnit, recent, cu managerul Rafo, Marin Anton, si cu avocatul firmelor Balkan Petroleum si Calder-A, pentru a clarifica acordul incheiat de cele doua companii pentru transferul pachetului majoritar de actiuni la rafinaria din Onesti. Calder-A International, inregistrata in Olanda, a ajuns la o intelegere cu Balkan Petroleum pentru preluarea participatiei majoritare de 98% din actiunile Rafo, contractul fiind incheiat in iulie 2005. Pentru a fi pus in aplicare, acordul trebuie avizat de catre AVAS. In urma discutiilor din aceasta saptamana, presedintele AVAS a solicitat noi documente privind bonitatea cumparatorului, scrisoarea de garantie bancara, situatiile financiare pe 2005 sau orice alt document care sa ateste capacitatea financiara de a sustine un program de investitii la Rafo.
Orasanu a mai cerut cumparatorului sa prezinte un plan de afaceri privind activitatea rafinariei si rambursarea datoriilor catre bugetul consolidat al statului. Obligatiile bugetare neachitate de Rafo se ridica la aproximativ 11.100 miliarde lei vechi, conform ultimelor date ale Autoritatii. In replica, reprezentantii Rafo sustin ca in documentatia depusa la AVAS in urma cu sapte luni exista scrisorile de bonitate din partea unor banci de prestigiu la nivel mondial, precum si un raport financiar amanuntit privind activitatea si rezultatele financiare ale companiei Calder-A. In ceea ce priveste datoria istorica a rafinariei, managerul general al Rafo, Marin Anton, a amintit oferta depusa la Ministerul Finantelor Publice, la 11 noiembrie 2005, prin care Rafo si Calder se angajau sa achite integral debitul principal al companiei, in valoare de circa 600 de milioane de lei. De altfel, reprezentantii Rafo afirma ca diferenta pana la un miliard de lei reprezinta penalitati si majorari percepute ilegal. "Negocierile cu Ministerul Finantelor Publice sunt blocate tocmai din cauza intarzierilor nejustificate din partea AVAS, care sunt de natura sa perpetueze neclaritatile privind drepturile de proprietate asupra rafinariei Rafo", se mai afirma in comunicat. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.