Parteneriatul strategic cu SUA si Marea Britanie a fost salvat de sedinta CSAT. Americanii si britanicii au respirat usurati, ieri, in urma respingerii initiativei PNL de repatriere a trupelor romanesti stationate in Irak. Daca ambasadorul SUA la
Parteneriatul strategic cu SUA si Marea Britanie a fost salvat de sedinta CSAT. Americanii si britanicii au respirat usurati, ieri, in urma respingerii initiativei PNL de repatriere a trupelor romanesti stationate in Irak. Daca ambasadorul SUA la Bucuresti se declara, joi, surprins de propunere, secondat de Departamentul de Stat american, potrivit caruia "surpriza" premierului Tariceanu avea sa necesite lamuriri din partea Bucurestilor, Nicholas Taubman (foto) avea sa isi revina in urma reuniunii CSAT, salutand decizia de mentinere a efectivelor romanesti angajate in Irak si contand pe o cooperare productiva "in lunile si anii ce vor urma". In mod similar, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, saluta, ieri, respingerea initiativei liberale, preconizand o "stransa colaborare" in zona Orientului Mijlociu.
"Vom coopera ca adevarati aliati"
"Salut decizia de astazi (ieri, n.red.) a CSAT. Presedintele Basescu a evidentiat faptul ca Romania ramane, in continuare, angajata in eforturile noastre comune in Irak si in razboiul global impotriva terorismului. SUA pretuiesc foarte mult parteneriatul nostru strans cu Romania. Fortele romane isi indeplinesc misiunea in Irak, Afganistan si in Balcanii de Vest in mod competent si curajos. Stiu ca vom continua sa cooperam indeaproape, in mod productiv, in lunile si anii ce vor urma, ca adevarati aliati", a fost replica ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, la decizia CSAT de a respinge initiativa liberala de retragere a efectivelor militare romane din Irak, potrivit unui buletin informativ al Ambasadei.
Marea Britanie saluta decizia CSAT
Decizia CSAT de a respinge initiativa liberale privind retragerea trupelor romanesti din Irak a fost salutata de Ambasada Marii Britanii in Romania. "Salutam decizia CSAT. Marea Britanie ramane deosebit de recunoscatoare pentru contributia adusa de Romania in sudul Irakului si asteapta cu interes continuarea stransei colaborari in zona", a precizat ambasadorul Robin Barnett, potrivit unui comunicat al reprezentantei diplomatice britanice la Bucuresti.
Departamentul de Stat astepta lamuriri
SUA s-au declarat, joi, surprinse de initiativa PNL de a-l mandata pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, sa solicite CSAT retragerea efectivelor militare romanesti din Irak. "Primul lucru care trebuie subliniat este ca Romania a fost si continua sa fie un aliat puternic in razboiul global impotriva terorismului", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Adam Ereli, apreciind vestea unei eventuale repatrieri a trupelor romanesti detasate in Irak drept "o surpriza". "Sincer, aceste ultime informatii din Romania constituie o surpriza. Nu am fost informati despre asa ceva. Cu siguranta nu coincid cu ceea ce am auzit din partea inaltilor oficiali din conducerea Romaniei si cred ca vom cere lamuriri", a precizat oficialul american. "Militarii romani au luptat cot la cot cu cei americani si cu celelalte forte ale Coalitiei in Irak si Afganistam. Aceasta contributie a fost semnificativa. O pretuim si o apreciem", a mai spus Ereli, subliniind ca, in contextul in care vestea initiativei liberale nu a parvenit Administratiei SUA cu nici o alta ocazie anterioara, autoritatile americane vor solicita precizari din partea Bucurestilor. (D.E.)
Dilema presedintelui: "Toti membii PNL au certificat ORNISS?"
Presedintele Traian Basescu a fost extrem de iritat, ieri, in sedinta CSAT, din cauza ca premierul nu a cerut nici macar opinia propriului Cabinet cu privire la propunerea de retragere a trupelor romanesti din Irak. Intrebat daca a avut discutii cu membrii Guvernului, Tariceanu a raspuns ca nu, nefiind obligat sa faca acest lucru. Interventia care l-a nemultumit insa cel mai tare pe presedinte a fost cea a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. "Ministrul Apararii a precizat ca acest lucru nu se poate face in Guvern, pentru ca nu toti membrii Guvernului au certificat ORNISS. Intrebarea este, atunci, toti membrii PNL au certificat ORNISS?", a atacat Basescu. El a facut astfel aluzie la faptul ca, inainte de a lansa subiectul retragerii din Irak, Tariceanu si-a consultat partidul, la un restaurant din Bucuresti. (R.A.)
La o barfa despre PNL
Basescu s-a intalnit cu liderii PD
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi seara, la Palatul Cotroceni, cu o delegatie a partidului sau de suflet, compusa din Emil Boc, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ministrul de Interne, Vasile Blaga, si primarul Sectorului 3, Liviu Negoita. Potrivit declaratiilor lui Radu Berceanu, Basescu si conducerea PD au discutat despre ideea PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak. "Am vazut pe toate ecranele ca suntem singurul partid care avem alta pozitie cu privire la militarii nostri care isi pierd viata pe teatrele de operatii straine si ca acest lucru, sigur, s-ar putea sa ne creeze anumite probleme noua, ca partid", a spus Radu Berceanu, citat de Mediafax. Cat priveste pozitia sa in cadrul intalnirii de la Cotroceni, Berceanu a spus ca "PNL a fost afectat de arsita din ultima vreme si s-a hotarat domnul Tariceanu sa il introduca pe Traian Basescu intr-o competitie sau concurs, cu lucruri care erau de un alt nivel si de alta incarcatura, interna si mai ales internationala". (D.I.)
PSD vrea demisii
Presedintele PSD Mircea Geoana a cerut ieri demisia imediata a premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrilor Apararii si de Externe, Teodor Atanasiu si, respectiv, Mihai Razvan Ungureanu. Aflat in localitatea Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud, liderul social-democrat a comentat, potrivit Mediafax, ca demersul premierului Tariceanu si al ministrului Apararii Teodor Atanasiu, legat de retragerea trupelor romanesti din Irak, este "incalificabil". Pe de alta parte, Geoana a spus ca si ministrul de Externe Razvan Ungureanu ar trebui sa-si dea demisia de onoare, intrucat faptul ca nu a fost consultat in legatura cu acest subiect in cadrul PNL inseamna ca el "nu conteaza in acest partid". (V.D.)
Fortele operationale ale Armatei Romaniei
Documentul cerut ministrului Apararii de presedintele Traian Basescu la inceputul sedintei CSAT si pe care Atanasiu nu il avea la el continea printre altele urmatoarele informatii:
Fortele Terestre
Pe timpul tranzitiei la noua structura de forte, contributia maxima a Fortelor Terestre pentru operatii cu durata limitata (6 luni), consta in 2 batalioane luptatoare si forte de sprijin dimensionate corespunzator. In teatrele de operatii vor fi mentinuti simultan maximum 2000 de militari.
La nivelul anilor 2015, Romania va fi in masura sa puna la dispozitia NATO 1 divizie si 1 brigada luptatoare, in urmatoarele variante:
l 1 divizie si 1 brigada luptatoare, timp de 6 luni, fara asigurarea rotirii, sau
l 2 brigazi luptatoare, angajate in operatii diferite/aceeasi operatie, timp de 6 luni, fara asigurarea rotirii, sau
l 3 batalioane in operatii diferite/aceeasi operatie, pana la 12 luni, asigurandu-se rotirea la 6 luni.
Fortele Aeriene
Pentru operatii de criza, contributia maxima a Fortelor Aeriene, incepand cu anul 2008, pentru o singura participare cu durata de 3 luni, fara capacitatea de rotatie, se compune din:
l 4 MiG-21 Lancer pentru aparare antiaeriana;
l 1 pluton EOD;
l 1 Baterie V-SHORAD;
l 3 elicoptere IAR-330 SOCAT pentru operatii de cautare-salvare;
l 1 elicopter IAR-330 Puma pentru evacuare medicala;
l 10 elicoptere IAR-330;
l 1 aeronava de transport C-130 sustinuta pentru o perioada nedeterminata;
l 1 Escadrila MiG-21 Lancer A/S.
Fortele Navale
Unitatile navale ale Romaniei destinate NATO vor fi, in principiu, disponibile pentru intreaga gama de misiuni a Aliantei. Contributia maxima a fortelor navale pentru operatii de intensitate ridicata se compune din:
l o fregata tip 22 modernizata, incepand cu 2009;
l o fregata tip 22 modernizata, incepand cu 2010.
Aceste nave pot fi dislocate pentru o perioada de 6 luni si vor fi din nou disponibile pentru o noua dislocare dupa un interval de 12 luni. Pentru asigurarea unui sprijin logistic adecvat se va solicita asistenta externa.
Pentru operatii de intensitate redusa (in afara Marii Negre) pot fi asigurate 2 fregate, incepand cu mijlocul anului 2005, pentru o perioada de 6 luni. Capabilitatile operationale ale fregatelor se limiteaza la supraveghere, interdictie maritima si operatii antisubmarin. Din 2007 vor mai fi asigurate 1 corveta, 1 dragor/vanator de mine si 1 Companie de Infanterie Marina.
Structura de forte
Produsul principal al transformarii Armatei Romaniei il va reprezenta structura de forte constituita din:
l Forte destinate NATO;
l Forte de Generare si Regenerare.
Fortele destinate NATO reprezinta forte dislocabile, nominalizate la NATO prin Chestionarul de Planificare a Apararii, care parcurg procesul de operationalizare in scopul indeplinirii cerintelor stabilite prin Obiectivele Fortei aplicabile la nivelul structurii respective. (Doru DRAGOMIR)
Vladescu si Ungureanu au votat contra
Ei vor fi trasi la raspundere intr-o sedinta a partidului
Presedintele Traian Basescu a declarat ca propunerea liberala privind retragerea din Irak a fost sustinuta doar de premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrul Apararii Teodor Atanasiu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca modul in care au votat in CSAT ministrii liberali de Externe si al Finantelor, Mihai Ungureanu si, respectiv, Sebastian Vladescu, va fi analizat de conducerea PNL. "Este, intr-adevar, o problema aici, dar aceste chestiuni sunt cu totul secundare. Problema importanta este ce dorim in final: dorim mentinerea trupelor sau retragerea lor. Toate celelalte chestiuni mi se par neesentiale", a precizat premierul, chestionat in legatura cu faptul ca Sebastian Vladescu si Mihai Ungureanu nu au sustinut, in CSAT, propunerea PNL de retragere a trupelor din Irak. Seful Executivului a admis, insa, ca problema ivita in acest caz va fi analizata de conducerea partidului, conform Statutului PNL. "PNL va analiza, conform Statutului, aceasta situatie si va decide", a completat Tariceanu. Potrivit unor surse din PNL, mai multi lideri de filiale, dar si parlamentari liberali si-au exprimat dezacordul fata de pozitia celor doi ministri PNL din CSAT, solicitand sanctionarea acestora conform Statutului. (D.S.S.)
Marko Bela: CSAT n-ar fi putut lua o alta decizie
Liderul UDMR Marko Bela a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca CSAT nici nu putea lua alta decizie decat respingerea propunerii PNL privind retragerea trupelor din Irak, apreciind ca, din punct de vedere politic, contradictiile dintre presedinte si premier "devin din ce in ce mai ingrijoratoare". "A fost extrem de prematura decizia de a inainta o astfel de propunere catre CSAT, atunci cand a fost facuta de catre PNL. Ar fi fost nevoie de dezbatere publica, de discutii la nivel politic, astfel incat partidele politice sa-si analizeze parerile, sa analizeze datele, sa discute in Coalitie si numai dupa aceea in forurile abilitate", a spus Marko Bela. El nu a exclus posibilitatea ca Uniunea sa fi sustinut propunerea liberalilor, pe care a apreciat-o ca fiind "interesanta", dar nu inainte de a fi discutata in interiorul formatiunii. "Nu am inteles aceasta graba", a apreciat Marko, aratand ca, pentru adoptarea unei decizii in acest sens este nevoie si de consultarea opiniei publice. Intrebat daca decizia CSAT ar putea produce disensiuni intre seful statului si cel al Executivului, Marko Bela a atras atentia ca hotararile acestei institutii trebuie adoptate "facand abstractie de la interesele partidelor". "Daca, inclusiv in CSAT incepem sa interpretam decizii drept consecinta a luptei politice intre partide, avem o problema serioasa. Nu ne putem permite sa subordonam deciziile legate de siguranta nationala, intereselor de partid", a spus presedintele UDMR. In ceea ce priveste "problema politica" iscata de acest subiect, Marko a afirmat ca "aceste contradictii dintre presedinte-premier, dintre PD-PNL devin din ce in ce mai ingrijoratoare". Astfel, el a lansat un nou apel la "solidaritate" si "cooperare" in interiorul Coalitiei. (R.P.)
Financial Times anunta o ruptura a Coalitiei de la Bucuresti
"Premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, a surprins, joi, Washingtonul, provocand o ruptura in Coalitia aflata la guvernare in tara sa prin cererea de retragere a trupelor romane din Irak", comenteaza Financial Times in editia sa de ieri, potrivit Mediafax. "Desi putin importanta din punct de vedere militar, retragerea celor 890 de militari romani se va adauga perceptiei unora dintre observatori, conform careia SUA pierd sprijinul unora dintre cei mai apropiati aliati", adauga publicatia americana, precizand ca presedintele Traian Basescu a criticat anuntul. New York Times il citeaza pe Tariceanu spunand ca "moartea si ranirea grava a soldatilor romani devine ingrijoratoare". Anuntul liberalului roman "i-a luat pe multi prin surprindere, inclusiv pe ambasadorul american in Romania", mai precizeaza publicatia, reluand si punctul de vedere al presedintelui Basescu, potrivit caruia "Romania trebuie sa isi respecte angajamentele internationale".
In contextul in care liderul de la Palatul Cotroceni a denuntat "gravul prejudiciu adus credibilitatii in strainatate a Romaniei", ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, "a sugerat ca va demisiona din Guvern daca Tariceanu nu isi va schimba punctul de vedere", noteaza Washington Post.
Surpriza liberala, in presa franceza
Subiectul este prezent si in presa de limba franceza, care subliniaza surprinderea provocata de anunt la Washington. L'Express remarca reactia PD, care apreciaza ca anuntul este "o eroare politica (...), ce risca sa afecteze credibilitatea Romaniei in strainatate", precum si a PRM, care a salutat propunerea, afirmand ca soldatii romani "isi varsa sangele in Irak pentru o cauza care nu este a lor".
AFP apreciaza ca "premierul roman Calin Tariceanu a creat surpriza joi, anuntand decizia de a propune o retragere a trupelor din Irak, cu riscul de a nemultumi SUA si de a reinvia conflictul latent care il opune presedintelui Traian Basescu". Aliat din primul moment al SUA in "razboiul impotriva terorismului", Bucurestiul a refuzat pana acum sa prezinte un calendar de retragere a celor circa 890 de militari desfasurati in Irak, adauga AFP, precizand ca "Basescu, un proamerican convins, a declarat in mai multe randuri in ultimele luni ca trupele romane vor ramane in Irak 'atat timp cat va fi necesar' si a dat asigurari ca o eventuala retragere nu va fi decisa decat in acord cu ceilalti membri ai Coalitiei conduse de SUA". (D.E.)
Incepe rotirea batalioanelor din Afganistan si Irak
Pe fondul discutiilor privind o posibila retragere a trupelor din Irak, la nivelul Statului Major General continua pregatirile pentru rotirea trupelor din Afganistan si Irak.
Saptamana viitoare, militarii din Batalionul 341 Infanterie "Rechinii Albi", aflati la baza de pe aeroportul Kandahar, vor incepe sa revina in tara. In locul lor vor ajunge in Afganistan militarii din Batalionul 2 infanterie "Calugareni".
In jur de 260 de militari din Batalionul 2 Infanterie nu vor mai fi cantonati in baza de la Kandahar, ci vor executa misiuni in provincia Zabul, in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF). Misiunea ISAF a fost preluata de NATO, iar militarii romani vor executa misiuni in scopul realizarii unui climat de pace si stabilitate in aceasta provincie afgana. Ceilalti 145 de militari din Batalionul 2 Infanterie vor executa misiuni de paza si patrulare in scopul asigurarii protectiei Bazei de la Kandahar. Aici va continua misiunea fortelor Coalitiei "Enduring Freedom".
Indiferent de deciziile pe care le vor lua politicienii romani, peste trei saptamani va incepe si rotirea militarilor din Irak. Batalionul 280 Infanterie va fi inlocuit de Batalionul 811 Infanterie "Dragonii Transilvaniei".
Misiunile din Irak vor continua pana la sfarsitul acestui an, iar de la 1 ianuarie 2007 se vor desfasuara in functie de noua reconfigurare a fortelor. (Doru DRAGOMIR)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.