Victoria: Premierul Tariceanu a cåstigat o batalie in razboiul cu presedintele: un plus de imagine in råndul opiniei publice, prin sustinerea retragerii trupelor din Irak. Mai mult, a reusit sa-i confiste lui Basescu o tema draga lui, re

Victoria: Premierul Tariceanu a cåstigat o batalie in razboiul cu presedintele: un plus de imagine in råndul opiniei publice, prin sustinerea retragerii trupelor din Irak. Mai mult, a reusit sa-i confiste lui Basescu o tema draga lui, referendumul, premierul dorind consultarea populatiei cu privire la retragerea trupelor

Infrangerea: Presedintele Basescu se poate alege cu un prejudiciu major de imagine. Desi a cåstigat in CSAT, seful statului s-a aflat ieri in postura de a tine cel mai nepopular discurs din cariera sa. I-a anuntat pe romåni ca nu ne retragem trupele din Irak

Contraatacul: In razboiul cu primul-ministru, presedintele nu a ramas niciodata dator. Riposta sa nu va intårzia. Traian Basescu a vorbit din nou la televizor despre grupurile de interese din jurul lui Tariceanu, iar surse judiciare sustin ca, in cel mai scurt timp, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, va fi trimis in judecata

Situatia: In timp ce in Bucuresti s-a declansat razboiul pe trupele din Irak, presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, anunta ca militarii tarii sale se vor retrage de acolo, cel mai t årziu påna la jumatatea anului 2007. O decizie finala cu privire la data exacta va fi luata peste trei luni

Meciul „Retragerii trupelor romanesti din Irak“ a capatat ieri un castigator detasat in persoana lui Calin Popescu Tariceanu. Pe terenul Cotroceniului, Basescu a punctat cu jumatati de adevar si interpretari de evenimente. Cand Tariceanu si Atanasiu au iesit la rampa, scorul s-a inversat definitiv. „Cum era previzibil, propunerea noastra de a ne retrage trupele din Irak a fost respinsa in CSAT“, a anuntat premierul Tariceanu, considerånd ca presedintele a facut o greseala. Pentru prima oara de la preluarea puterii, Tariceanu imbratiseaza o tema care-i sporeste popularitatea si-l pune pe Basescu in postura de a tine cel mai nepopular discurs din cariera sa. Acuzele presedintelui, conform carora ministrul Atanasiu a transmis atasatilor militari directiva ca acestia sa notifice partenerilor faptul ca Romania se pregateste sa-si retraga trupele din Irak, s-a demonstrat a fi o minciuna: „Conform legislatiei romanesti, pasii politici si normativi pentru retragerea trupelor sunt...“, a citit prim-ministrul din documentul diplomatic. Tariceanu a atras atentia, in plus, si ca ceea ce parea a fi o decizie deja luata la Londra, in ceea ce priveste angajamentul viitor al Romaniei in teatrul de operatiuni din Irak, nu este decat o negociere a carei a doua parte va avea loc pe data de 5 iulie.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a respins ieri solicitarea PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. Presedintele Traian Basescu a declarat ca membrii CSAT, cu exceptia premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, au fost de acord cu respingerea propunerii liberalilor de retragere a trupelor romanesti din teatrele de operatiuni. Totodata, a fost adoptat documentul prin care Romania isi respecta angajamentele asumate atunci cand a devenit membra NATO, ca pana la 1 ianuarie 2007 sa aiba un anumit potential de punere la dispozitie a fortelor militare navale, aeriene si terestre in cadrul unor eventuale operatiuni in care NATO stabileste sa se angajeze. Documentul a fost adoptat prin consens de toti membrii CSAT. Traian Basescu a spus, dupa sedinta CSAT, ca a existat un mandat de renegociere a fortelor si ca la ultima intalnire de la Londra s-a stabilit un acord al partii romane cu privire la dimeniunea fortelor noastre in Irak. Acelasi Basescu a mai afirmat si ca atasatii militari din ambasadele romanesti au fost informati, joi, despre retragerea Romaniei din Irak si despre nevoia de a comunica contactelor din statele unde sunt acreditati acesta posibilitate.
Afirmatiile presedintelui au fost demontate de premierul Tariceanu si ministrul Athanasiu. Ei au explicat ca documentul trimis atasatilor militari mentiona explicit faptul ca nu este vorba decat despre o propunere a unui partid. Decizia finala, in ceea ce priveste prezenta Romaniei, pe teatrul de operatiuni din Irak, in 2007, ar urma sa se ia pe data de 5 iulie, adica peste cateva zile.

Reactii controversate pe scena politica

Ioan Mircea Pascu: Cea mai mare gafa politica
Fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu a declarat ieri ca gestul premierului de a cere retragerea trupelor romanesti din Irak este cea mai mare gafa politica post-decembrista. „Daca se adevereste ca ceea ce a afirmat presedintele Basescu referitor la instructiunile date atasatilor militari este adevarat, atunci putem spune fara nici un echivoc ca asistam la un lucru extrem de grav. S-a folosit o decizie de partid in numele tarii, fara o decizie in prealabil a CSAT. Putem vorbi atunci despre cea mai mare gafa politica de la revolutie incoace“, a mai spus fostul ministru al apararii.

PSD cere demisia premierului Tariceanu si a ministrilor de la Aparare si Externe
Liderul PSD, Mircea Geoana cere demisia imediata a premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrilor de Externe, Razvan Ungureanu si al Apararii, Theodor Atanasiu, in urma scandalului iscat dupa propunerea PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. Potrivit lui Geoana, ministrul de Externe trebuie sa plece, intrucat prin ignorarea sa in aceasta problema i s-a demonstrat ca „ el nu conteaza in PNL „.

Bogdan Olteanu: Sa ramana doar militari sub egida NATO
Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL) a preciazat ieri ca si alte tari europene si-au retras trupele din Irak, Romania fiind ultima cu exceoptia Marii Britanii care nu si-a anuntat decizia. Potrivit lui Olteanu, si in cazul Romaniei, retragerea va fi facuta astfel incat sa se asigure securitatea militarilor romani pe perioada in care mai raman acolo. El mai spune ca in zona trebuie sa ramana doar militarii romani care sunt in misiune sub egida NATO,(fiind doar trei in aceasta situatie) , iar ceilalti sunt in Irak in baza unei intelegeri internationale multilaterale.

Emil Constantinescu: Mentinerea trupelor, dar cu stabilirea unui calendar de retragere
„Decizia de mentinere a trupelor romanesti din Irak mi se pare corecta, dar aceasta ar trebui urmata de inceperea negocierilor cu partenerii NATO, in primul rand SUA si Marea Britanie pentru a stabili de comun acord un calendar de retragere in timp a militarilor din zona. Mi se pare neavenita si deplasata atitudinea de polemica violenta pe care presedintele Basescu o intretine cu premierul si cu ministrul Apararii“, sustine fostul presedinte Emil Constantinescu. El i-a mai reprosat succesorului sau la Palatul Cotroceni ca a facut deseori declaratii care au creat confuzie in plan international si „au pus Romania intr-o situatie penibila de servilism si incompetenta“

Polonezii se pregatesc sa plece din Irak

Presedintele polonez Lech Kaczynski a afirmat joi ca militarii polonezi stationati in Irak urmeaza sa se retraga cel mai tarziu pana la jumatatea anului 2007, o decizie finala urmand a fi luata in urmatoarele trei luni. „Fie vom prelungi participarea noastra la forta de stabilizare din Irak pana la jumatatea anului viitor, fie vom retrage trupele“, a spus Kaczynski, citat de Reuters. Kaczynski a afirmat ca decizia Poloniei nu va fi influentata de pozitia formatiunii Autoapararea, care s-a alaturat luna trecuta coalitiei guvernamentale. „In traditia politica poloneza decizia apartine presedintelui, desi este luata la solicitarea Guvernului. Iar presedintele este ales de cetateni, nu de coalitie“, a subliniat Kaczynski.
Dupa venirea la putere in decembrie anul trecut, coalitia a stabilit impreuna cu Washingtonul sa mentina prezenta militara poloneza in Irak pana la sfarsitul anului 2006.

Presedintele, victima unei strategii bine gandite si indelung pregatite
'Jucatorul nr. 1>> al tarii s-a trezit singur in fata unei echipe bine antrenate

Si povestea a inceput cu un sondaj CIVIS care anunta ca PNL a crescut si este la diferenta de doar doua puncte de PD. A mai fost si motiunea de cenzura, moment in care s-a vazut ca primul-ministru se bucura de o mare sustinere din partea Parlamentului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.