Unul dintre cele mai problematice domenii ale Romaniei in procesul de aderare la UE, concurenta, se scalda in mediocritate. Conducerea Consiliului Concurentei, infipta in functii de regimul PSD, a fost acuzata de-a lungul vremii de partizanat politic
Unul dintre cele mai problematice domenii ale Romaniei in procesul de aderare la UE, concurenta, se scalda in mediocritate. Conducerea Consiliului Concurentei, infipta in functii de regimul PSD, a fost acuzata de-a lungul vremii de partizanat politic si lipsa de echidistanta. Printre cazurile de notorietate se numara si cel al vicepresedintelui Consiliului, George Musliu. El este cunoscut ca un personaj implicat in domeniul tutunului. Din pozitia sa de vicelider la Consiliul Concurentei, George Musliu emite pareri partizane in legatura cu politica fiscala a Guvernului in problema industriei tutunului. Pe Musliu l-a deranjat nespus faptul ca in Codul Fiscal din anul 2005 se propuneau preturi minime de referinta la alcool si tutun. El este de parere ca stabilirea unui pret minim la alcool si tutun ar duce la majorarea pretului tigarilor ieftine, care astfel vor fi concurate de cele mai scumpe.
Bastionul social-democrat
Musliu a fost vicepresedinte al APAPS, intre 2001-2004, si implicit un partizan al PSD. Din pozitia pe care a avut-o la APAPS, de vicepresedinte pe probleme de privatizare, Musliu a cerut Guvernului stergerea datoriilor Societatii Nationale Tutunul Romanesc, idee cu care Consiliul Concurentiei nu a fost de acord. PSD a avut grija ca lucrurile sa nu ramana asa si, cu putin timp inainte de a preda ultimul mandat de presedinte, Ion Iliescu a schimbat din senin vechea conducere a Consiliului, in frunte cu presedintele Theodor Purcarea, desi mandatul acestora expira de-abia anul acesta, in luna august. In locul fostilor lideri, care au aflat din Monitorul Oficial ca au ramas fara locuri de munca, a fost instalat ca presedinte Mihai Berinde, iar ca vicepresedinte tocmai George Musliu. Cei doi au fost acuzati de altfel de presa ca au activat in domeniile care au beneficiat de cele mai multe ajutoare de la stat (enegie si minerit, respectiv privatizare). La acea vreme, actuala Putere (atunci in opozitie) a acuzat abuzurile PSD care, printr-o ordonanta de Urgenta, decidea scoaterea din subordinea Parlamentului a Consiliului Concurentei si numirea unor noi membri in conducere. Guvernul Nastase luase decizia de schimbare din functie a fostilor membri pentru ca acestia refuzau sa primeasca instructiuni din partea Executivului. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.