Ca o ploaie rapida de vara, asa a navalit asupra Mondialului german si violenta; violenta sub toate aspectele ei si in toate locurile desfasurarii competitiei supreme. O asteptam, pentru ca a cam inceput sa faca, din pacate, casa buna cu toate disput
Ca o ploaie rapida de vara, asa a navalit asupra Mondialului german si violenta; violenta sub toate aspectele ei si in toate locurile desfasurarii competitiei supreme. O asteptam, pentru ca a cam inceput sa faca, din pacate, casa buna cu toate disputele fotbalistice mai mari sau mai mici, mai importante sau mai putin importante, cu bani multi sau fara bani. O asteptam pentru ca pasiunile au inceput sa depaseasca granitele lor firesti si sa patrunda in sfera instinctelor primare. De fiecare data insa cand apare violenta pe stadioanele fotbalului, si nu numai ale fotbalului, mi-am pus o intrebare mai aparte: ce gust are violenta? Si nu i-am gasit repede raspunsul. Incercand. Incercand insa sa ma pun in locul celor implicati am ajuns la niste raspunsuri pe care le consider foarte aproape de adevar. Violenta, vazandu-i pe acei tineri trantiti la pamant, nu poate avea decat gustul prafului, al caldaramului incins. Dar poate avea si gustul bastonului care-ti loveste gura fara mila pentru ca acea gura a devenit atat de spurcata incat nu se mai poate opri din ropotul de sudalme. Violenta, in ultima instanta, are gustul sangelui, pentru ca intotdeauna ea esueaza intr-o balta de sange. Sau sangele iti patrunde, vrei nu vrei intre maxilare si-ti umple gura!
Asa ceva am vazut in ultimele zile la CM din Germania. Si ca de obicei cand se intalnesc suporterii germani cu cei englezi, cale de mijloc nu exista, desi cei de peste canal au inventat si fotbalul si spiritul fair play-ului. Daca in Sud sau in America de Sud nebunii scot pistolul si omoara, nordici se bat pana cand ajung la spital sau in puscarii. Dar daca violenta strazii era asteptata de organizatori si contracarata prin masuri coercitive cu bastoane si tunuri de apa, iata ca aceasta violenta, sub o forma a ei mai blanda, a navalit si pe gazon, pe campul de joc care trebuie sa fie numai al disputei sportive. Exemplul cel mai concludent si deloc dorit ni l-a oferit partida Portugalia - Olanda. S-au intalnit echipe cu doua conceptii diferite de a privi fotbalul. Portughezii cu tehnica, olandezii cu forta si rezistenta. Scanteia care a aprins focul a fost faultul lui Boulahrouz asupra lui Cristiano Ronaldo, lovitura dura care l-a scos pe usa pe portughez. Rusul Ivanov a tratat-o cu blandete si ca intr-un joc al dominoului totul a inceput sa cada. 16 cartonase galbene si patru rosii n-au mai putut opri avalansa de gesturi nesportive. Incat partida a fost una dintre cele mai urate ale Mondialului german. Fair-play-ul fusese trimis la plimbare!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.