Senatul a votat mentinerea sistemului de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital. Astfel, in cazul in care Camera Deputatilor va aproba prevederea, inclusa in proiectul de lege, privind modificarea Codului Fiscal adoptat luni in Senat
Senatul a votat mentinerea sistemului de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital. Astfel, in cazul in care Camera Deputatilor va aproba prevederea, inclusa in proiectul de lege, privind modificarea Codului Fiscal adoptat luni in Senat, impozitul pentru castigurile obtinute la Bursa ar putea fi in continuare diferentiat, in functie de perioada de detinere a actiunilor. Ca urmare, cota de 1% va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, iar cele care care sunt detinute pe o perioada mai mica de un an vor fi impozitate cu 16%. Impozitul va fi aplicat pe castigurile obtinute. In varianta Guvernului de modificare a Codului Fiscal, aprobata in luna mai, este prevazuta impozitarea nediferentiata a castigurilor obtinute pe piata de capital, cu 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. In ceea ce priveste impozitarea castigurilor obtinute din vanzarea titlurilor de valoare, acestea sunt impozitate in prezent cu 1% sau 16%, in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Pana la inceputul acestui an, veniturile din aceasta categorie au fost taxate cu 1%. Proiectul de lege adoptat de Senat prevede ca impozitul anual sa fie stabilit de catre autoritatile fiscale prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual al fiecarui contribuabil pentru titlurile de valoare instrainate sau rascumparate (in cazul titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii), incepand cu 1 ianuarie 2007, intr-o perioada mai mica de un an de la data dobandirii, transmite Mediafax. Pentru titlurile instrainate sau rascumparate, incepand cu 1 ianuarie 2007, intr-un interval de peste un an, impozitul va fi de 1%. Impozitul pentru castigurile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, ar putea fi de 1%, in timp ce in varianta aprobata de Guvern, cota era de 5%. Impozitul retinut constituie plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
In proiect este prevazut ca retinerea si virarea impozitului, reprezentand plata anticipata, la fiecare tranzactie, precum si calcularea acestuia, vor fi efectuate de companiile de brokeraj. Impozitul anual de recuperat va fi stabilit de autoritatile fiscale, ca diferenta intre impozitul care reprezinta plati anticipate efectuate in cursul anului si impozitul anual datorat.
In prezent, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate de la 1 ianuarie 2006, intr-o perioada mai mica de un an de la cumparare. Castigul net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si vandute intr-un interval mai mare de un an de la data dobandirii are o cota de 1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.