Teroristul: Florin Lesch, lugojanul arestat sub acuzatia ca a vrut sa organizeze un atentat terorist la Timisoara, se prezenta sub numele de Aynan Abger, preluat de la un martir fundamentalist cazut in razboiul din Bosnia. Florin sustine ca sora si

Teroristul: Florin Lesch, lugojanul arestat sub acuzatia ca a vrut sa organizeze un atentat terorist la Timisoara, se prezenta sub numele de Aynan Abger, preluat de la un martir fundamentalist cazut in razboiul din Bosnia. Florin sustine ca sora si logodnica sa au fost decapitate de sårbi si de aceea a luptat in armata islamica bosniaca. In realitate, este sofer si baiat bun la toate la firma unui italian si practicant al cursurilor de vara din taberele organizate de musulmani in Romånia

Mesajul: Tånarul a luat Jihadul in serios si a filmat un mesaj in care dadea un ultimatum de trei zile Romåniei ca sa elibereze prizonierii musulmani si
sa-si retraga trupele din Afganistan si Irak. Ultimatumul a expirat duminica si Florin Lesch a trecut la aplicarea pedepsei: asa cum spusese in mesaj, voia sa omoare 150 de romåni prin explozii. Atentatul urma sa aiba loc la Timisoara, intr-o zona aglomerata. Autoritatile nu spun inca daca atentatul era comandat de capii unei retele teroriste sau era planul nebunesc al lui Lesch

Atentatul: Florin Lesch a cumparat o masina veche Renault s i a asezat pe bancheta din spate doua butelii puse culcat, cu robinetii lipiti. Intre ele a asezat un aprinzator, conectat prin doua fire de un telefon mobil. Telefonul fusese modificat de prietenul sau Mihai, acesta si gazda sa fiind ceilalti doi tineri ridicati pentru cercetari. Lesch urma sa lase masina intr-un loc aglomerat, inchisa, inauntru dånd drumul la gaze. De pe alt telefon ar fi sunat pe cel din automobil, s-ar fi produs o scånteie si apoi o explozie devastatoare

Ancheta: Cånd mesajul de amenintare a ajuns joi seara la MApN, s-a facut rapid legatura cu o actiune inceputa de SRI in urma cu un an. Ea il viza pe lugojan pentru ca participa la taberele de instruire islamica si intrase in legatura cu o organizatie extremista „Fratii Musulmani“. Isi deschisese un site pe Internet in care preaslavea Jihadul si spunea ca americanii si evreii trebuie sa plateasca pentru ce se intåmpla in Bosnia, Afganistan si Irak. Spunea ca are dinamita destula ca sa comita atentate in Timisoara, Craiova si Constanta

Adevar si minciuna
Se prezenta Aynan Sinan Abger, dar in realitate il cheama Florin Lesch. Spunea ca are dinamita destula pentru a produce explozii in Timisoara, Craiova si Constanta, dar de fapt se baza pe doua butelii de aragaz. A promis ca va omori 150 de oameni daca Romania nu-si retrage trupele din Irak si Afganistan. Din toate minciunile spuse de Florin Lesch, aceasta e singura care risca sa se transforme intr-un adevar. Victimele urmau sa fie din Timisoara.

In Romania a fost prins un terorist. Nu unul care arunca grenade in copii sperand sa stoarca bani de la stat, ci unul adevarat, pregatit sa omoare oameni nevinovati ca sa-si indeplineasca niste idealuri politice. Multi vor spune ca era timpul sa se intample si in Romania asa ceva, ca agatatul de pulpana hainelor liderilor americani si englezi trebuia de mult sa aduca teroarea si la noi in tara. Altii vor spune ca Serviciul Roman de Informatii si procurorii exagereaza ca Romania sa creasca in ochii NATO. Adevarul este ca nu exista masura destul de drastica pentru a opri un individ care cauta un loc aglomerat ca sa detoneze o bomba.

Cea mai tare intrebare a momentului este daca Florin Ioan Lesch executa un ordin al unei organizatii teroriste internationale, gen Al-Qaida, sau lucra pe cont propriu intr-o mica celula ce propaga fundamentalismul islamic si dreptatea Jihadului. Deocamdata nu ni se ofera aceste raspunsuri, ci doar cateva elemente despre legaturile sale.

Oricare dintre noi

Pentru a intelege de la inceput ca ne aflam in fata unui caz deosebit de grav, trebuie spus filmul evenimentelor care au dus la retinerea lui Florin Lesch. La mijlocul saptamanii trecute, mai multe televiziuni au primit cate un CD ce continea un mesaj. Din pacate pentru cel care le-a trimis, mesajul era mai lung de un minut si din aceasta cauza nu a putut fi deschis. Autorul a inregistrat un nou mesaj, l-a trimis si a asteptat raspuns. De data aceasta, mesajul nu a ajuns decat la MApN, asa ca doar cei de aici stiau ce contine el. Al Jazzera, CNN, PROTV, TVR 1 si OTV au ramas doar cu mesajul ce nu putea fi deschis.

Mesajul este tipic al unei organizatii teroriste. Un barbat mascat cu o cagula, imbracat intr-un pulovar negru, asezat in fata unui cearsaf alb si filmat cu o camera fixata pe un trepied, spune ca stie ca Romania detine prizonieri afgani care nu fac decat sa lupte pentru libertatea tarii lor. El spune ca daca acesti prizonieri nu sunt eliberati si daca nu sunt retrase trupele romanesti din Afganistan si Irak, poporul roman o sa plateasca. Barbatul fixeaza si un deadline: el spune ca daca in termen de trei zile (vineri, 23 iunie - duminica, 25 iunie) nu sunt eliberati prizonierii, 150 de romani vor muri in explozii.

Luni, termenul expirase. Victima putea fi orice om din orice mare oras al Romaniei. Chiar daca mesajul este filmat infantil si te face sa zambesti, avea vreo autoritate a statului taria sa rada?

Planul mortii

Atentatul urma sa fie facut cu o investitie minima. Florin Lesch, pentru ca s-a aflat ca el este barbatul din imaginile primite la sediul MApN, a cumparat o masina veche, Renault 18, o rabla care mai avea forta doar sa-l duca din Lugojul de domiciliu pana in Timisoara. A mai cumparat un telefon mobil cu o cartela noua, doua butelii de aragaz, un aprinzator... si atat. Uneori moartea costa foarte putin cand nu pui pret pe viata.

Planul este extraordinar de simplu, dar ar fi reusit daca la acea data Florin Lesch nu ar fi fost deja monitorizat de Serviciul Roman de Informatii. Buteliile incarcate cu gaz metan au fost asezate in partea din spate a habitatului masinii. Ele erau cu gurile lipite si aveau intre ele un aprinzator, conectat la doua fire electrice legate de telefonul mobil. In momentul in care ar fi dat drumul la gaze si ar fi sunat telefonul, firele ar fi produs o scanteie electrica, aprinzatorul ar fi luat foc si masina ar fi explodat pentru ca ar fi fost plina de gazele iesite din butelie.

Florin Lesch voia sa lase autoturismul intr-o zona aglomerata din Timisoara. Oscila intre Piata Operei si Complexul Studentesc. Avea de gand sa lase masina intr-unul din aceste locuri aglomerate, sa se indeparteze si apoi sa sune pe telefonul mobil. Tot acest plan reiese din probele stranse din timpul monitorizarii facute de SRI.

Inconjurat de agenti

Acest plan diabolic ar fi avut succes daca Florin Lesch nu ar fi fost „penetrat“ de SRI - nu zambiti, acesta este termenul tehnic folosit despre un subiect care intra in urmarire operativ-informativa.

Florin Lesch a intrat in atentia Serviciului de Informatii pentru ca, in fiecare vara, din 2002 incoace, participa la tabere de pregatire religioasa musulmana din Romania. Atunci el a intrat in legatura cu o organizatie extremista numita Fratii Musulmani. La mijlocul anului trecut, urmarirea lui Lesch s-a accentuat pentru ca SRI a depistat probe clare ca mai multe persoane din aceasta organizatie se ocupa cu activitatile teroriste. De altfel, un iordanian a fost si expulzat.

Imediat dupa ce a fost luat in supraveghere, Lesch s-a dovedit a fi o baza de informatii extraordinara. El tine un site pe Internet, un forum pentru cei care se considera victimele opresiunii musulmanilor. Mai mult, la intalnirile cu prietenii discuta fara nici o retinere, iar la intrunirile organizate de Fratii Musulmani tinea discursuri frumoase, coerente, dar criminale.

In fine, din discutiile de pe chat, din convorbirile inregistrate, rezulta ca Florin Lesch sustine ca in anul 1995 s-a aflat in Bosnia. Sustine ca a luptat alaturi de gherilele musulmane impotriva ocupatiei. Sustine ca sora si logodnica sa au fost decapitate de sarbi si de aceea s-a convertit la islamism si a hotarat sa lupte cu arma in mana. Ceva experienta avea pentru ca facuse armata la vanatori de munte.

Cand s-a intors din Bosnia, a devenit un militant pentru dreptatea Jihadului. In discutii spunea ca are acces la arme si munitii si ca poate organiza atentate cu dinamita in Timisoara, Craiova sau chiar in orasul Kogalniceanu, unde urmeaza sa fie o baza militara americana. Spunea ca nu ii pasa de poporul roman pentru ca soldatii nostri ucid femei si copii in Afganistan si Irak. Cei mai mari dusmani ii considera pe americani si evrei. In alte discutii sustine chiar ca stie unde se afla niste dinamita ingropata si ca trecerea la actiune este doar o chestiune de timp.

In realitate, asa cum ati vazut, dinamita consta in cele doua butelii de aragaz, iar dispozitivele explozibile sunt un telefon mobil de care erau legate doua fire.

Modificarea telefonului mobil a fost facuta de un absolvent al Facultatii de Cibernetica, Mihai, care, cand venea in Lugoj, statea in gazda la un prieten al lui Florin Lesch. Mihai si gazda sa sunt tinerii retinuti ieri dimineata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, la audieri ei spunand ca stiau despre teoriile lui, dar ca nu s-au gandit niciodata ca le va pune in aplicare.

Un personaj sters

Realitatea este in si mai mare dezacord cu povestile. Chiar daca se prezenta drept un mujahedin, Florin Lesch ducea si o viata normala. Dupa ce s-a intors din Bosnia, s-a angajat la o firma de paza si protectie. Se pare ca de aici a sustras cagula care astazi o vedeti pe toate posturile TV, in mesajul sau de amenintare.

Dupa ce a terminat lucrul aici, s-a angajat la o firma romano-italiana. Se pare ca este sofer si baiat bun la toate, dar, dupa retinere, procurorilor le-a spus ca este director de linie mecanica la firma Press Com din Lugoj.

Pe site-urile musulmane, Florin Lesch sustine ca, dupa ce a fost convertit la islamism, a fost rebotezat cu numele de Aynan Sinan Abger, numele unui martir fundamentalist, membru al Brigazii a 7-a a Armatei Islamice Bosniace, mort in timpul razboiului din Iugoslavia. Realitatea este iarasi cruda, se pare ca singurul „martiriu“ suferit de barbatul in varsta de 28 de ani este acela ca, in urma cu cativa ani, a condus fara permis, a luat cateva amenzi cu caracter administrativ si a fost condamnat cu suspendare. De altfel, la ora cand a fost prins, inca nu-si luase carnet de sofer. Mai trebuie spus ca el are 8 clase si trei ani de scoala profesionala.

Toate aceste date au fost stranse de SRI, cu ajutorul a cinci agenti infiltrati in anturajul lui Lesch. Faptul ca el comunica pe chat cu persoane din Pakistan, Sudan si Bosnia a bagat in ancheta mai multe persoane suspecte si ele de organizare a unor atentate teroriste.

Revenim la intrebarea de la inceputul textului: este aceasta tentativa de atentat terorist comandata de capii unei retele internationale sau este doar rodul mintii nebune a lui Florin Lesch? Nu avem inca toate datele si raspunsurile.

Capturat in sfårsit

Luni, in jurul orei 18.00, Florin Lesch a oprit la o benzinarie din Buzias. A scos buteliile de aragaz din portbagajul masinii, le-a asezat pe trotuar pana a montat la ele arzatorul si firele electrice dupa care le-a asezat pe bancheta din spate a masinii, in pozitia descrisa mai sus.

Le-a acoperit cu cateva paturi si s-a pregatit sa plece din nou spre Timisoara. Mai avea de parcurs 25 de kilometri. O jumatate de ora mai tarziu, moartea si-ar fi cautat prada pe strazile orasului de pe Bega.

Imediat, procurori si politisti de la DIICOT au organizat retinerea lui Florin Lesch. Secventele le-ati vazut pe toate posturile de televiziune.

In ancheta, barbatul nu a recunoscut nici una dintre acuzele care i se aduc. A spus ca masina a cumparat-o pentru un unchi si ca tot acestuia urma sa-i duca si buteliile de aragaz. Indiferent de spusele sale, el a fost retinut si, ieri, a primit mandat de arestare de la judecatori. Probele au fost stranse din 15 august 2005 incoace, cand SRI a sesizat Parchetul, ce a deschis imediat dosar pe numele lui Lesch.

(Lidia Popeanga Al. Racoviceanu)
Teroristul din Timis modera discutii intre presupusi musulmani bosniaci
Florin Lesch, alias Aynan Hassan Abger, din 'Rumunija>>, cauta adepti pe Internet

Timisoreanul Florin Ioan Lesch, retinut luni pentru terorism, utiliza frecvent internetul. El s-a inscris la 20 iulie 2005 pe un site care gazduia un forum de discutii, in special intre musulmanii bosniaci. Florin Lesch a ales un pseudonim, Aynan Hassan Abger, dupa numele unui fost soldat in cea de a VII-a Brigada a Armatei Islamice Bosniace. Pe forum, el a ales pseudonimul Ayan Rumunija, semna cu Aynan Sinan Abger si avea adresa de e-mail ayan_abger . Pe acest forum a purtat mai multe discutii cu musulmanii bosniaci. El se descrie ca fiind din „Rumunija West“ (vest-ul Romaniei), nu isi declina ocupatia iar ca hobby a trecut sportul, calculatoarele si istoria.

Aynan Rumunija: „6-8 iulie 1995: Fortele armate ale sarbilor bosniaci au desfasurat asediul asupra enclavei de la Srebenica, unde zeci de mii de civili se refugiasera in urma recentei ofensive sarbesti in nord-estul Serbiei. Supravietuitorii au fugit in teritoriul detinut de musulmani. Ei au fost sub protectia a 600 de soldati ai infanteriei olandeze. Combustibilul se terminase si nici un fel de hrana proaspata nu ne fusese adusa in enclava din mai. Fortele sarbesti incepusera sa bombardeze Srebenica.

Sårbii avanseaza spre Srebenica

9 iulie 1995: Sarbii bosniaci avanseaza cu artileria lor si mii de refugiati au fugit in oras din taberele din sud de ofensiva sarbilor, care au atacat posturile de observatie ale olandezilor, luand aproape 30 de ostatici.
Un luptator al fortelor de mentinere a pacii a fost ranit cand musulmanii bosniaci au tras focuri de arma asupra trupelor olandeze aflate in retragere.

11 iulie 1995: La ora 14.30, doua avioane de lupta F-16 ale olandezilor au aruncat doua bombe asupra pozitiilor sarbesti din jurul orasului Srebenica. Sarbii au ripostat amenintand ca ii vor ucide pe ostaticii olandezi si ca vor bombarda zonele refugiatilor, ceea ce a dus la suspendarea unor viitoare atacuri.

Comandantul bosniac Ratko Mladici a intrat in Srebenica doua ore mai tarziu, insotit de doua echipe de televiziune sarbesti. In cursul serii, generalul Mladici l-a somat pe colonelul Karremans sa aiba o intalnire la care sa primeasca ultimatumul ca musulmanii sa predea armele pentru a li se garanta vietile.

Sårbii au preluat controlul

12 iulie 1995: Au sosit autobuze care sa le ia pe femei si pe copii in teritoriile musulmane, in timp ce sarbii au inceput sa separe barbatii de la 12 la 77 de ani ca sa-i „interogheze pentru crime de razboi”.

Se estimeaza ca 23.000 de femei si copii au fost deportati in urmatoarele 30 de ore.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.