In Romania, unde mii de oameni nu au posibilitatea de a obtine o proteza auditiva din cauza pretului, pare greu de acceptat ca parintii refuza copiilor sansa unui tratament. Un caz intens disputat, in SUA, pune in lumina dificultatea de a stabili c
In Romania, unde mii de oameni nu au posibilitatea de a obtine o proteza auditiva din cauza pretului, pare greu de acceptat ca parintii refuza copiilor sansa unui tratament. Un caz intens disputat, in SUA, pune in lumina dificultatea de a stabili care sunt drepturile pacientului.
Mandria de a fi surd
Marta si Geoff sunt amandoi surzi. Intotdeauna s-au descris pe ei insisi drept "Surzi", accentuand scrierea cu "S" pentru a semnala mandria de a face parte din acest grup si a arata ca lipsa auzului nu este un handicap. Marta este singura persoana surda din familie, iar parintii ei au avut o viata grea, incercand sa se adapteze nevoilor ei. Geoff, insa, provine dintr-o familie de surzi. Geoff a inceput sa vorbeasca prin semne la varsta la care ceilalti copii invatau sa vorbeasca. In familia extinsa a lui Geoff toti sunt surzi, inclusiv bunicii, utilizeaza fluent limbajul semnelor si fac parte din comunitatea surzilor. Ei merg la o biserica destinata surzilor si joaca fotbal in liga acestei comunitati. Marta si Geoff s-au intalnit la Universitatea Gallaudet din America, singura institutie de invatamant superior destinata celor cu deficiente de auz, s-au casatorit, iar ea este insarcinata cu primul lor copil. Medicul le-a propus efectuarea unui implant cohlear, daca bebelusul se va naste surd. Utilizarea implantelor cohleare la o varsta mai mica este mai indicata, permitand copilului sa isi dezvolte limbajul mai rapid. Astfel, Marta si Geoff trebuie sa faca o alegere cruciala: sa isi creasca copilul ca un surd, cu limbajul semnelor ca limba primara sau sa accepte implantul cohlear pentru a-l scoate din comunitatea celor cu dizabilitati?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.