Presedintele Traian Basescu a fost prezent ieri pentru a doua oara in comuna Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, grav afectata de inundatiile si de alunecarile de teren produse saptamana trecuta, a apreciat taria de caracter a oamenilor din zona,

Presedintele Traian Basescu a fost prezent ieri pentru a doua oara in comuna Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, grav afectata de inundatiile si de alunecarile de teren produse saptamana trecuta, a apreciat taria de caracter a oamenilor din zona, dar si solidaritatea de care au dat dovada romanii in cazul acestei comune.

Desi a remarcat faptul ca la Tarlisua a fost "un dezastru provocat in primul rand de cantitatile uriase de material care au fost aduse si care, probabil, au avut o mare contributie la cele 13 decese", Traian Basescu a subliniat ca lucrul care te impresioneaza spre deosebire de alte zone il constituie oamenii "care nu vor sa se recunoasca invinsi de necaz". "Probabil, zona aceasta de munte a facut oamenii mai puternici in fata necazurilor, i-a calit mai bine", a spus Traian Basescu. Seful statului a remarcat deopotriva solidaritatea multor oameni cu cei din Tarlisua, a mai multor firme care au intervenit fara sa mai astepte contracte sau alte formalitati, precum si solidaritatea Armatei si a Jandarmeriei. Totodata, Traian Basescu a catalogat drept o performanta extraordinara faptul ca, in acest moment, drumurile in zona sunt deschise, iar accesul este liber. Presedintele a subliniat ca, in perioada urmatoare, va trebui sa se depuna un efort pentru reconstructia zonei si a dat asigurari ca oamenii din comuna nu vor fi lasati singuri, ci vor fi sprijiniti de Guvern.
"Cert este ca Tarlisua nu va avea un tratament mai rau din partea Guvernului decat toate celelalte localitati in care, in ultimii ani, au fost inundatii. Guvernul va aproba ajutorul de 30 de milioane de lei pentru familiile in care sunt decedati. Se vor da ajutoare pentru toti cei care au fost afectati in limita posibilitatilor Guvernului", a conchis Traian Basescu.

Tariceanu pe urmele lui Basescu
Premierul Calin Popescu Tariceanu a vizitat, si el zonele din Bistrita-Nasaud cel mai grav afectate de inundatiile de saptamana trecuta. Premierul a sosit la Beclean, dupa care s-a deplasat spre comuna Tarlisua, pentru a vedea exact masura dezastrului produs de viitura.
Intre cei care l-au insotit pe primul-ministru se afla si presedintele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Secara. In acest moment, potrivit raportului intocmit de Prefectura Bistrita-Nasaud, doar doua sate din Tarlisua, Oarzina si Cireasi, au mai ramas izolate, restul cailor de acces fiind degajate de utilajele aduse in zona. Oamenii cauta in continuare cele trei persoane date disparute, doua din Tarlisua si una din Spermezeu, dar si cavadrele animalelor ucise de inundatii, deoarece mirosul in zona a devenit insuportabil.
Viitura produsa saptamana trecuta pe Valea Ilisuei a dus la moartea a zece persoane, printre care si o fetita de 4 ani, la distrugerea completa a 26 de locuinte si la inundarea altor 890.

Defrisarile, in atentia Corpului de Control al Guvernului
Corpul de Control al Guvernului va verifica modul in care s-au facut exploatarile de masa lemnoasa pe Valea Ilisuei. Primul-ministru a afirmat ca este surprins de cantitatea mare de masa lemnoasa care exista de-a lungul vaii: "Este, practic,un depozit de masa lemnoasa care a fost taiata undeva sus si care se afla acum aici si a blocat poduri, podete".Potrivit premierului, unul dintre motivele pentru care apa a inundat casele, dincolo de debitul foarte mare al ploilor, este si blocarea vaii de masa lemnoasa adusa din amonte.
Tariceanu a explicat ca asemenea situatii a intalnit si la inundatiile de anul trecut din Moldova unde, pe langa cantitatile foarte mari de apa cazute, a fost vorba si despre "neglijenta" si "inconstienta" celor care exploateaza masa lemnoasa, incalcand normele legale.

"Este o realitate. Aici nu putem blama oamenii ca au defrisat si au pregatit intre ghilimele dezastrul. Nu sunt defrisari masive pe dealurile din jurul comunei", a precizat Traian Basescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.