Presa americana nu serveste cauza razboiului impotriva terorismului prin dezvaluirile sale "dezgustatoare" cu privire la monitorizarea, de catre Washington, a transferurilor bancare efectuate la nivel international, a indicat, luni, liderul de la Ca
Presa americana nu serveste cauza razboiului impotriva terorismului prin dezvaluirile sale "dezgustatoare" cu privire la monitorizarea, de catre Washington, a transferurilor bancare efectuate la nivel international, a indicat, luni, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, potrivit BBC. Ofensiva Presedintiei americane intervine in urma dezvaluirilor New York Times, care afirma, la finalul saptamanii trecute, ca, in urma atacurilor de la 11 septembrie, Administratia SUA s-a folosit de prerogativele sale pentru a obliga SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sa isi deschida registrele pentru a fi studiate de CIA. Afirmatiile cotidianului american au "ingreunat obtinerea victoriei in acest razboi impotriva terorismului", a fost replica presedintelui Bush. "Ne aflam in plin razboi cu indivizi care doresc sa faca rau SUA. Iar persoanele care ofera informatii despre acest program pentru a fi publicate in presa aduc un mare prejudiciu SUA", a continuat liderul de la Casa Alba, afirmand ca monitorizarea tranzactiilor financiare a fost perfect legala, fiind adusa la cunostinta Congresului. "Daca vrei sa afli ce pun la cale teroristii, le urmaresti banii. Exact asta si facem", a mai spus Bush.
NY Times, propus spre anchetare
Acuzatiile presedintelui american au fost reluate de membrii Congresului, presedintele Comisiei pentru Securitate Interna a Camerei Reprezentantilor calificand drept "scandaloasa" atitudinea cotidianului incriminat. "New York Times isi pune propria agenda aroganta, elitista si de stanga mai presus de interesele poporului american", a declarat Peter King pentru Fox News, solicitand initierea unei anchete impotriva publicatiei, care a "compromis politica antiterorista a SUA". La randul sau, secretarul Departamentului american al Trezoreriei, John Snow, a aratat ca "in pofida solicitarilor repetate (...), New York Times a subminat un program eficient de combatere a terorismului si i-a avertizat pe teroristi cu privire la metodele si sursele utilizate pentru depistarea tranzactiilor lor financiare". Anterior, redactorul-sef al cotidianului american, Bill Keller, a precizat, in paginile publicatiei, ca "New York Times si alte publicatii au servit interesul public prin relatari corespunzatoare despre aceste programe, astfel incat cetatenii sa aiba o perspectiva corecta asupra lor", potrivit Mediafax.
SWIFT nu ar fi incalcat legislatia europeana
Organizatia financiara SWIFT, cu sediul la Bruxelles, nu a incalcat legislatia europeana atunci cand a informat SUA despre tranzactiile internationale efectuate prin intermediul sau, a declarat, luni, un reprezentant al Comisiei Europene, citat de Mediafax. "Nu exista nici o dispozitie legala a UE privind transferul acestor informatii", a explicat Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, precizand ca directiva europeana referitoare la protejarea datelor, din 1995, "nu se refera la transferurile de date individuale catre un stat tert, in scopuri de securitate". Compania SWIFT intermediaza majoritatea tranzactiilor financiare mondiale. Firma nu gestioneaza transferurile, ci numai informatiile asupra lor, avand afiliate 7800 de organizatii financiare, aminteste Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.