Meseriile care aduc omul in contact cu plantele sunt numeroase: gradinari, farmacisti, cosmeticieni, dar si oameni carora le plac iesirile in natura.
Cu totii sunt supusi unor inexplicabile eruptii cutanate cunoscute sub numele de fitodermatoze,
Meseriile care aduc omul in contact cu plantele sunt numeroase: gradinari, farmacisti, cosmeticieni, dar si oameni carora le plac iesirile in natura.
Cu totii sunt supusi unor inexplicabile eruptii cutanate cunoscute sub numele de fitodermatoze, adica dermatoze produse de contactul nemijlocit cu parti din plante. Stim ca urzica trebuie ocolita deoarece produce o basicare pruriginoasa a pielii, dar nu stim ca multe alte plante au componente iritante, ca parte din mecanismul lor de aparare. Cele mai multe reactii adverse la om sunt date de unele substante eliberate de plante atunci cand sunt rupte sau prelucrate.
Reactiile locale iritante pot fi date fie de reactia chimica a plantei in contact cu pielea, fie de actiunea mecanica de atingere a unei suprafete aspre. Pe zona de contact, tegumentul se umfla si se inroseste, iar mancarimea poate fi intensa. De aceea, gradinarul modern poarta manusi de protectie.
Galbenelele produc eczeme de contact
Uneori, planta in sine nu este foarte nociva, dar seva prelinsa la rupere determina fisuri ale pielii degetelor asa cum se intampla la cei care recolteaza cu mainile goale narcise, lalele, usturoi, ceapa, frunza de telina, rosii din vrej, rubarba etc. Alteori, plantele aflate in numar mare pe teren elibereaza polen si constituie astfel cauza unor dermatite severe pe zonele de piele expuse.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.