Guvernul Tariceanu ramane la Palatul Victoria. Motiunea de cenzura a PSD a picat ieri in Parlament, prin vot secret cu bile, cu 235 de voturi ""impotriva"" si 145 ""pentru"". Motiunea de cenzura initiata de PSD - ""Guvernul Tariceanu - Fapt
Guvernul Tariceanu ramane la Palatul Victoria. Motiunea de cenzura a PSD a picat ieri in Parlament, prin vot secret cu bile, cu 235 de voturi ""impotriva"" si 145 ""pentru"".

Motiunea de cenzura initiata de PSD - ""Guvernul Tariceanu - Fapte si Minciuni"" - a transformat ieri plenul reunit al celor doua Camere intr-un adevarat circ. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o dezbatere serioasa a fost redus la un sir lung de invective, atacuri personale si glume ieftine. Dezbaterile s-au concentrat, de la cap la coada, in toate cele patru ore ale sedintei, pe razboiul PNL-PSD, in top situandu-se disputa Calin Popescu Tariceanu - Mircea Geoana.
Tonul a fost dat de premier, care si-a construit un discurs anti-PSD. ""Suntem aici pentru ca PSD a vrut sa se afle in treaba! Si-a gasit un subiect de vorba. (...) Il stim cu totii pe domnul Geoana de cativa ani. Nu ne mai surprinde... Desi se schimba, de la o zi la alta, nu a evoluat nici la Putere, nici in Opozitie, nici la putere (rasete si aplauze in sala). Mircea Geoana este rupt de realitate. Ori nu este in stare, ori nu vrea sa o vada. PSD nu ofera alternativa la guvernare, si atunci alege calea batuta de ani de zile: vorbe de claca, populism, minciuna"", a atacat Tariceanu, adaugand ca PSD nu are o oferta pentru electorat, ci doar ""cocori in loc de trandafiri"". Premierul a apreciat toata prestatia PSD ca sta ""sub zodia abuzului de vorbe"", la fel ca si declaratiile politicienilor, chiar si de la Putere, de genul ""facem anticipate"", ""ba nu, dam jos Guvernul"", ""maine facem restructurare"" sau ""ne retragem de la guvernare... ramanem la guvernare"". ""Daca vorbiti despre un scrutin inainte de termen, feriti-va de ziua in care o sa devin eu un partizan al anticipatelor"", a incheiat amenintator premierul.
""MINCINOSUL"". ""Domnule viitor-fost prim-ministru al Romaniei"", si-a inceput replica Mircea Geoana, in care a tunat si a fulgerat impotriva lui Tariceanu. ""De fiecare data cand viitorul-fost prim-ministru primeste cate un glont care ii trece pe langa ureche de la Cotroceni, fie un pumnal in spate de la partidele din Coalitie, se duce si ia o portie de delir anti-PSD. Se imbarbateaza si vine in fata Parlamentului si incepe sa minta"", a spus Geoana, calificand discursul premierului drept unul ""de final de mandat si de om disperat"". Mai mult, liderul PSD l-a ironizat pe premier cu privire la vizita facuta marti la Tarlisua ""la concurenta cu presedintele Basescu"", aratand ca Tariceanu ""a trecut de la concursul de masinute la concursul de elicoptere, incercand sa ajunga primul"". Cat priveste Coalitia, Geoana a spus ca aceasta se afla ""intr-un mariaj pe cale de divort"". ""O sa mai dureze cateva zile, saptamani, luni"", a dat verdictul Geoana. ""Pana zboara cocorii"", au intervenit insa din sala reprezentantii Puterii. Dar liderul PSD nu s-a lasat si a avertizat ca ""este inceputul sfarsitului"" si l-a acuzat pe Tariceanu de o ""abordare ingusta si meschina"" si ca ""bate campii"". El a mai spus ca din zona sfatuitorilor prezidentiali se pregateste un nou prim-ministru din partea liberalilor.
AROGANTI. Calea deschisa de cei doi lideri a fost urmata si de alti alesi, chiar daca unii dintre ei au condamnat ""spectacolul jalnic, penibil si insultele personale"" din plenul Parlamentului. Cu toate acestea, la fiecare jignire si acuza, sala a fost in delir, aplaudand in disperare vorbele favoritilor. ""E dezamagitor cum aceste motiuni se transforma intr-un fel de joc la casele de pariuri(...). Cand nu sunt bascalioase, luarile de cuvant sunt plicticoase"", a spus Sergiu Andon (PC). Pesedistul Mihai Tanasescu a mentinut insa ritmul: ""Cainele moare de drum lung si Tariceanu de grija altuia"".
CONFRUNTARE FINALA. Inainte de vot, liderii PSD si PNL au dat ultima batalie. ""Ce am remarcat in ultima vreme este ca PSD are o evolutie marcanta. Ati adoptat si un simbol nou, cocorii"", a spus Tariceanu. ""Guvernul din care am facut parte nu numai ca putea sa lucreze la o autostrada, dar puteam sa lucram la trei autostrazi in acelasi timp."", a raspuns Geoana. Dle Geoana, probabil ca dvs. cand zburati pe deasupra altor tari, ca mi-am dat seama de mult ca nu cunoasteti geografia Romaniei, ati asimilat autostrazile din Austria cu cele din Romania. Ramane sa mai invatati, domnule Geoana"", a acuzat Tariceanu. Geoana nu a mai putut sa ii dea replica premierului, pentru ca dezbaterile au fost inchise.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.