Ceea ce parea imposibil s-a petrecut aseara in Gaza,: presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas si premierul Ismail Hanyieh, conducatorii celor doua principale forte politice rivale (Fatah si Hamas), au semnat "Carta compromisului" elaborata
Ceea ce parea imposibil s-a petrecut aseara in Gaza,: presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas si premierul Ismail Hanyieh, conducatorii celor doua principale forte politice rivale (Fatah si Hamas), au semnat "Carta compromisului" elaborata de liderii organizatiilor palestiniene detinuti in inchisorile israeliene. "Carta" recunoaste dreptul de existenta al Statului Israel, intre granitele dinaintea "Razboiului de 6 zile", si intemeierea Statului Palestina in Gaza si Cisiordania. Se va forma un guvern de coalitie nationala Fatah-Hamas, iar Mahmud Abbas (Abu Mazen) va fi insarcinat sa duca tratative cu Israel pentru semnarea tratatului de pace. Si o premiera istorica: Hamas recunoaste Fatah ca unic reprezentant al poporului palestinian. Evenimentul ar fi putut da roade daca criza soldatului rapit nu s-ar acutiza cu fiecare ora care se scurge. Soldatul israelian Ghilad Shalit se afla de trei zile in prizonieratul "Armatei islamice" din Gaza. Nimeni nu stie ce hram poarta aceasta armata si cine-i comandantul ei. Manifestele lipite pe ulitele Gazei si Cisiordaniei au anuntat doar ca atacul asupra posturilor militare de la Kerem Shalom si rapirea caporalului Shalit au fost executate de "Brigazile martirilor Ezz-a Din", "Comitetele Rezistentei Populare" si de "Armata Islamului". In ultimele ore, extremistii palestinieni anunta o noua "victorie": rapirea lui Eliahu Ashri, un tanar israelian, in varsta de 18 ani, din asezarea Itamar, elev al unui scoli de ofiteri. Situatia in Israel este foarte incordata, dupa ce Khaled Mashal, seful politic Hamas, si-a manifestat impotrivirea la eliberarea soldatului rapit fara "compensatiile de rigoare".
Trauma schimburilor de prizonieri
De-a lungul deceniilor, Israel a stabilit o politica ferma fata de rapirile unor cetateni: nici un soi de tratative, Israelul nu se lasa santajat. Si totusi asemenea tratative au avut loc, si schimburi de prizonieri sau cadavre au avut loc. Nu e simplu pentru Executivul israelian sa elibereze din inchisori teroristi cu mainile patate de sange, ramasi in viata numai pentru ca justitia tarii nu prevede condamnarea la moarte. In mentalul israelian se pastreaza insa ca o mare vinovatie tergiversarea cu care s-a tratat eliberarea pilotului Ron Arad, prins prizonier de libanezi dupa un atac al avionului pe care il pilota asupra unor posturi teroriste. Au trecut doua decenii si urmele sale au disparut. Eliberarea colonelului in rezerva Elhanan Tennenbaum, s-a facut la trei ani dupa ce acesta a fost rapit de Hezzbollah. In schimb, soferul de taxi Eliahu Gurel a fost eliberat, in vara anului 2003, la patru zile dupa rapire. Sute de detinuti palestinieni au fost pusi in libertate in urma acestor tranzactii obscure. Si de aceasta data in spatele cererilor palestinienilor de eliberare a celor 100 de femei palestiniene si de 350 de minori se afla Khaled Mashal si seicul Hassan Nassrallah, seful Hezbollah. Israelienii vor o rezolvare rapida, Nasrallah are timp. Rapitorii solicita aceasta "bonificatie" nu pentru a-l elibera pe prizonier, ci pentru a oferi Israelului informatii privitoare la starea sanatatii sale. Abia dupa aceea ar urma tratativele. Rapitorii ii vor liberi pe toti cei aproape 8500 de palestinieni detinuti in inchisorile israeliene. Responsabilii israelieni spun ca in nici o conditie, Ierusalimul nu va fi de acord cu o asemenea tranzactie, si nu se vor supune santajului. De altfel, premierul israelian i-a indicat pe premierul Ismail Hanyieh si pe Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, responsabili directi de viata soldatului rapit. Si ca tacamul sa fie complet, Shimon Peres, adjunctul premierului, l-a "condamnat la moarte" pe Khaled Mashal, responsabilul atacului asupra posturilor militare si rapirea soldatului israelian. In cursul vizitei facute familiei lui Ghilad Shalit, Peres a declarat: "E clar ca ordinul rapirii a venit din Siria, acolo sta Khaled Mashal, care vrea sa distruga pacea si se opune eliberarii lui Ghilad Shalit. Ne vom ocupa de Mashal in mod special". Mashal, desi se afla la Damasc, a intrat imediat in clandestinitate, ca si majoritatea responsabililor Hamas si Fatah. Generalii israelieni refuza sa mai faca vreo deosebire intre Fatah si Hamas. Orasul Han Yunis, din Fasia Gaza, e in bataia artileriei, marinei militare si rachetelor israeliene. La Han Yunis, dupa cum atesta anumite informatii, este detinut intr-o ascunzatoare soldatul rapit. Dar nu numai Han Yunis a devenit tinta potopului de foc, ci intreaga Fasie Gaza e asediata.
Dorul dupa Ariel Sharon
In cursul ultimelor 48 de ore, zi si noapte au fost vazute pe soselele ce duc spre sudul tarii lungi coloane de transportatoare de tancuri, masini blindate, si camioane pline cu soldati. Diviziile de elita "Ghivati" si "Golani" au fost aduse din nordul tarii si plasate de-a lungul granitei cu Gaza."Sute de avioane si helicoptere patruleaza cerul. Ieri noapte, premierul i-a convocat pe generalul Dan Halutz, seful Statului Major, si pe sefii serviciilor secrete. Toate planurile de atac prezentate de militari au fost aprobate de seful Guvernului israelian. Rabdarea noastra a ajuns la capat, a declarat comandantul Frontului de Sud. In cercurile diplomatice din Ierusalim si in cancelariile occidentale sunt formulate critici in legatura cu preluarea de catre serviciile speciale egiptene a tratativelor din culise privind eliberarea soldatului rapit. Numai un intermediar international cu experienta si renume ar fi putut demara contacte eficiente, spun analistii militari si politici. Unii ii duc dorul lui Ariel Sharon. Acesta ar fi avut statura sa priveasca fara complexe de rusine pentru esecul militar si sa dezamorseze tic-tacul masinariei de razboi.
Olmert, inflexibil
Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat luni, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Ierusalim, ca Israelul nu va elibera detinuti palestinieni in schimbul informatiilor privind soarta caporalului Ghilad Shalit, rapit de gherila palestiniana. "Eliberarea detinutilor palestinieni nu se afla sub nici o forma pe ordinea de zi a Guvernului israelian", a afirmat Olmert. "Nu vor avea loc negocieri, schimburi sau acorduri. Este pur si simplu o obligatie de baza, aceea de a se conforma regulilor elementare ale decentei, recunoscute de intreaga comunitate internationala", a subliniat seful Executivului israelian. "Consideram ca Autoritatea Palestiniana si ansamblul conducatorilor ei, inclusiv liderul ei si intregul Cabinet, sunt responsabili de atac si de tot ceea ce a presupus acesta", a declarat premierul, afirmand ca "violenta si drama de duminica dimineata ne obliga sa ripostam". "Ii avertizez deja (pe palestinieni n.red.) ca vom trece la represalii si ca vom lovi fiecare terorist, fiecare organizatie terorista, indiferent unde se va afla. Ei stiu ca ii putem atinge, chiar daca se cred la adapost", a precizat Olmert. (Nando Mario Varga, Israel)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.