"Au venit des la noi, le-am fost dragi", spune, cu o usoara tenta de ironie in glas, Elena, nevasta mesterului folclorist Neculai Popa de la Tarpesti. Ea vorbea despre romani, despre turci si, probabil, despre rusi. Dar poate fi vorba si de oastea p
"Au venit des la noi, le-am fost dragi", spune, cu o usoara tenta de ironie in glas, Elena, nevasta mesterului folclorist Neculai Popa de la Tarpesti. Ea vorbea despre romani, despre turci si, probabil, despre rusi. Dar poate fi vorba si de oastea polona a lui Sobieski, care a asediat cetatea Neamt. Poate fi vorba si despre sutele si miile de turisti care vin si se intorc la Neamt. Vin pentru ca au auzit de manastiri, pentru ca au auzit de zimbraria de la Vanatori Neamt, pentru ca l-au citit pe Creanga si vor sa vada Humulestii copilariei sale si Ozana cea " limpede si frumos curgatoare". Se intorc pentru ca in linistea Ceahlaului se pot regasi, pentru ca in manastiri se pot reculege si se pot apropia de Dumnezeu. Iar cei care Il cauta pe Dumnezeu Il pot gasi, unde a fost mereu, printre oameni, printre calugari si maicute, in biserici mari sau in micute biserici de lemn, uitate intr-un colt de lume, cum este micuta biserica de lemn din Grinties.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.