Coalitia functioneaza acum prin forta inertiei, este de parere presedintele UDMR, Marko Bela, care a declarat ieri, intr-un interviu acordat Rompres, ca, dupa 2007, ar trebui "sa scuturam aceasta Coalitie, sa ne revedem dezideratele si sa refacem guv

Coalitia functioneaza acum prin forta inertiei, este de parere presedintele UDMR, Marko Bela, care a declarat ieri, intr-un interviu acordat Rompres, ca, dupa 2007, ar trebui "sa scuturam aceasta Coalitie, sa ne revedem dezideratele si sa refacem guvernul". In acest sens, Marko Bela a afirmat ca nu s-a asteptat ca, intr-un timp atat de scurt, actuala Coalitie sa aminteasca de guvernarea CDR. "Probabil ca am fost putin naiv cand am crezut ca nu se vor repeta greselile guvernarii CDR. Este adevarat ca, partial, sunt aceleasi formatiuni politice si in aceasta coalitie, dar tot atat de adevarat este ca, totusi, la putere este acum o generatie mai tanara, mai capabila sa administreze tara, mai ferma, mai bine pregatita, nu din punct de vedere politic, ci al administratiei", a spus liderul UDMR. In ceea ce priveste functionarea deficitara a Aliantei D.A., Marko Bela considera ca nu doar orgoliile personale conteaza, ci si diferentele doctrinare: "Eu as fi preferat ca aceasta Alianta cu care noi, la vremea respectiva, ne-am inteles si cu care am facut o coalitie, sa ramana asa si, eventual, sa devina o singura forta politica. Este mult mai usor sa negociezi, sa discuti si sa te intelegi cu o singura formatiune, decat cu mai multe". Potrivit acestuia, motivul pentru care PD si PNL s-au aliat il reprezinta faptul ca, la vremea respectiva, ambele partide erau in opozitie si au avut un adversar comun (PSD) si un scop comun: inlaturarea acestuia de la putere. In opinia sa, dupa 1 ianuarie 2007 lucrurile vor trebui sa se schimbe in sensul ca actuala colitie va trebui restructurata, iar dezideratele vor trebui sa fie revizuite. "Trebuie refacut guvernul fie printr-o restructurare, fie printr-un nou cabinet", a spus Marko Bela.

"Trebuie sa stim cine, in ce relatii a fost cu Securitatea"
Totodata, presedintele UDMR a afirmat ca populatia Romaniei trebuie sa cunoasca demnitarii care au colaborat cu fosta Securitate. "Trebuie sa stim cine, in ce relatii a fost cu Securitatea", a afirmat Marko Bela, sustinand in acest sens ca, in cazul demnitarilor, a acelor persoane care sunt intr-o pozitie de decizie, acest lucru este cu atat mai necesar. "Ei iau decizii in legatura cu soarta comunitatii si trebuie sa avem demnitari neinfluentabili, care decid liber", a precizat acesta. Din punctul sau de vedere, este foarte important ca Romania sa aiba demnitari care nu pot fi intimidati, nu pot fi santajati si nici influentati, care, daca ajung intr-o situatie dificila, sunt capabili sa ia deciziile potrivite si nu sa cedeze unor presiuni. Totusi, "CNSAS nu trebuie supus presiunilor si influentelor nici din partea politicienilor, nici a presei", a mai spus el.

Identitatea nationala, prioritara
Liderul Uniunii este de parere ca numai intr-un viitor indepartat s-ar putea ajunge in situatia ca UDMR sa devina strict o uniune culturala, preocupata de pastrarea si conservarea identitatii maghiarilor. "Numai intr-un viitor indepartat vom ajunge intr-o situatie unde problemele legate de identitatea nationala nu vor mai avea importanta", a afirmat Marko Bela, adaugand ca abia atunci se va putea spune intr-adevar ca maghiarii nu mai au nevoie de o formatiune politica care sa-i reprezinte in mod special in Parlamentul Romaniei, iar politicienii maghiari vor putea pleca in acele partide in legatura cu care au apropieri doctrinare. "Nu am ajuns insa, dupa parerea mea, intr-o astfel de situatie", a spus Marko Bela.

Descentralizarea "uneste" UDMR cu PD
UDMR saluta decizia PD de a sprijini procesul de descentralizare, a anuntat ieri presedintele Marko Bela, mentionand insa ca acesta trebuie realizat cat mai repede. Potrivit lui Marko, descentralizarea va presupune reducerea aparatelor stufoase de la nivelul ministerelor, agentiilor si al directiilor deconcentrate din teritoriu. "E nevoie de specialisti, de oameni experimentati, mai putini decat pana acum. Si in teritoriu sunt structuri stufoase in acest sens. Nu putem evita o astfel de reducere, care ar inseamna si o anumita eficientizare", a explicat liderul Uniunii. "Cat mai repede trebuie sa scoatem din structurile guvernamentale acele institutii deconcentrate existente in teritoriu care nu au un rol de control sau inspectie, ci de administrare a unui domeniu si trecerea acestor directii in subordinea consiliilor judetene sau municipale", a afirmat Marko Bela. Potrivit liderului Uniunii, prin acest proces de descentralizare s-ar realiza si "o restructurare esentiala a unei parti a guvernului".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.