Controversatul pachet de legi privind siguranta nationala a fost criticat, ieri, la scena deschisa de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, alaturi de reprezentantii societatii civile si cei ai partidelor politice. Prezenti la dezbaterea "Libertate in
Controversatul pachet de legi privind siguranta nationala a fost criticat, ieri, la scena deschisa de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, alaturi de reprezentantii societatii civile si cei ai partidelor politice. Prezenti la dezbaterea "Libertate individuala versus Securitate nationala", ei au reclamat lipsa unui control real al Parlamentului asupra serviciilor de informatii si au solicitat amendarea proiectelor astfel incat sa nu aduca atingere drepturilor omului. Teodor Atanasiu a caracterizat pachetul de legi care se afla pe masa Guvernului drept o "paradigma anacronica", acuzand ca acesta elimina "in mod sistematic si intentionat" rolul Executivului si premierului din controlul activitatii serviciilor de informatii. "Guvernul Romaniei este evitat prin acest pachet de legi fiindca nu are absolut nici un fel de control asupra serviciilor de informatii", a sustinut ministrul. El a explicat ca, desi serviciile sunt organizate in sistem guvernamental, cu sefi cu rang de ministri, iar bugetul le este acordat de Executiv, acesta nu poate controla traiectoria banilor. Mai mult, Atanasiu a reclamat ca, la ora actuala, exista doar un psuedo-control asupra activitatii serviciilor, si ca nici macar presedintele Traian Basescu nu are un control "in timp real" in acest sens.
Deputatul liberal George Scutaru a acuzat serviciile de informatii ca, prin desfasurarea de activitati comerciale, incalca recomandarea 1402/1999 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si a subliniat faptul ca nici macar nu se cunosc sumele obtinute de pe urma acestor activitati. Membrii societatii civile s-au coalizat si ei impotriva pachetului de legi, apreciind ca reprezinta "o amenintare la adresa drepturilor omului". Reprezentantul APADOR-CH, Manuela Stefanescu a infierat definitiile "extrem de vagi" din textul legilor si a sustinut ca, prin acestea, se doreste pastrarea caracterului militar al serviciilor de informatii.
Raluca PAPADOPOL


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.