La Tel Aviv traieste unul din cei mai originali satirici ai scrisului romanesc. El semneaza I. Schechter, dar, Popescu-Dumnezeu, celebrul cenzor al culturii romane din anii comunismului l-a botezat Igor Serbu, pe vremea cand Popescu-Dumnezeu, nu Serb
La Tel Aviv traieste unul din cei mai originali satirici ai scrisului romanesc. El semneaza I. Schechter, dar, Popescu-Dumnezeu, celebrul cenzor al culturii romane din anii comunismului l-a botezat Igor Serbu, pe vremea cand Popescu-Dumnezeu, nu Serbu, era seful revistei "Contemporanul". Dupa ce a emigrat in Israel, Serbu a redevenit Schechter, si de patru decenii scrie satire, pamflete, poezii si diatribe, adevarate bijuterii mustind de spirit si umor. Pentru ca nu a suportat cenzura sefilor si nici aroganta banului voind sa dicteze spiritului, si-a cumparat o redactie si a devenit proprietar al unui cotidian in limba romana: "Ultima Ora", si al unui saptamanal, "Orient Expres". Unde, in cadrul corvoadei de ziarist roman scrie zilnic si saptamanal. Scrie zilnic si face haz de necaz de Tara Promisa, unde i s-a promis lapte si miere, dar unde intalneste, adesea, "lapte si fiere". Am vrut sa-i iau pentru ZIUA un interviu, dar Schechter mi-a declarat ca nu-i place sa dea interviuri. A declarat acest lucru in nenumaratele interviuri pe care le-a dat. In cele din urma, fiind vorba de un ziar bucuresten, a acceptat. Sa moara de invidie ziarele de la Sofia si Kiev. A pus insa trei conditii. Prima: sa nu-i pun intrebari despre viata sa personala. Nu-i place, mi-a declarat, sa dezvaluie cate "ciubucuri" are, mai ales cele nedeclarate la fisc, nici ce cunostinte are in elita lumii interlope, si nici numele, varsta si adresele femeilor pe care le-a curtat degeaba caci a avut presimtirea exacta ca le face curte din interes. A doua conditie suna asa: "nici o intrebare despre sionism." Cititorii romani nu trebuie sa afle tocmai de la Schechter ca "sionismul nu mai exista, a fost, dar s-a terminat. Prefer sa-i las sa creada ca toti israelienii mai sunt devotati idealului sionist, atat cei care fura tara, cat si cei care o parasesc." A treia conditie: sa nu i se ceara parerea despre feminism si despre sex. L-am descusut pe Schechter si am aflat ca-i un misogin inrait. "Feminismul este dictatura zilelor noastre, spune Schechter. Un regim de lichidare a tot ceea ce au obtinut masculii de la Geneza incoace si incolo. Eva sustine acum ca Adam provine dintr-o coasta a ei." Cat despre sex, Schechter nu a vrut sa-si spuna parerea, pentru ca, mi-a marturisit, "in materie de sex nu conteaza parerile, ci sexul." Schechter a mai pus o conditie: sa nu-l intreb nimic despre presa si ziaristi. Din fericire, mi-a explicat, ziaristii sunt independenti, ei nu au obligatia de a-si divulga parerile, ba nici nu sunt obligati sa aiba o parere. Ei nu sunt datori sa-si dezvaluie sursele de informatie, chit ca le au, chit ca nu". Schechter a acceptat toate conditiile pe care le-a pus cu conditia sa fiu de acord cu intrebarile pe care singur si le va formula. Am acceptat conditia si abia atunci Schechter mi-a comunicat ca de intrebari e plin, ceea ce-i lipseste sunt raspunsurile. O carte plina de har, editata la Bucuresti de "Hasefer".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.