Recent intrata in Uniunea Europeana, Estonia a reusit deja o performanta cu care nu toate statele UE se pot lauda: guvernul fara birocratie.

E-government inseamna administrarea electronica a statului, prin intermediul unui sistem integ
Recent intrata in Uniunea Europeana, Estonia a reusit deja o performanta cu care nu toate statele UE se pot lauda: guvernul fara birocratie.

E-government inseamna administrarea electronica a statului, prin intermediul unui sistem integrat, ce leaga toate institutiile, si care permite ministrilor sa semneze online "hirtii" virtuale, eliminind astfel o buna parte din birocratie si din coruptie.



In administratia centrala estona exista numai documente virtuale, in retea, nu si documente fizice, iar cind ministrii primesc un act la semnat, ei pot adnota textul sau ii pot aduce amendamente tot online.

Avantajele sint simplificarea muncii prin reducerea numarului de angajati, a timpului consumat si a drumurilor facute de acestia dintr-un birou intr-altul, pentru complicatul circuit de contrasemnare a documentelor oficiale de catre un numar mare de persoane.

In cladirea veche de doua secole a presedintiei Consiliului de Ministri din Tallinn, capitala Estoniei, intr-una dintre salile guvernului exista un ecran de dimensiuni mari pe care curg, in timp real, semnaturile ministrilor pe documente, care sint afisate pe acelasi ecran.

Potrivit ministrului roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, surprins de modalitatea estona de conducere a administratiei cu prilejul intrevederii cu omologul sau, Urmas Paet, la Tallinn, elimina "una din cele mai mari surse de trafic de influenta, hirtia, care inseamna putere, in timp ce formatul electronic nu-l poti distruge cu aceeasi usurinta". Coruptia scade semnificativ prin e-government, facind manipularea informatiei mai dificila.

E-government este deja aplicat in Estonia, Finlanda si este pe cale de a fi implementat in marile state industrializate, mai ales in cele nordice.

In Romania, proiectul a fost demarat la MAE, dar s-a blocat apoi in birocratia abundenta din Romania, pe care tocmai incearca sa o combata. - Oana Popescu, Tallinn


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.