Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a depus luni la Consiliul Concurentei documentatia privind stergerea tuturor datoriilor companiei Termoelectrica, in valoare de circa 1,2 miliarde de euro, a declarat ieri ministrul de resort, Codrut Seres. El
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a depus luni la Consiliul Concurentei documentatia privind stergerea tuturor datoriilor companiei Termoelectrica, in valoare de circa 1,2 miliarde de euro, a declarat ieri ministrul de resort, Codrut Seres. El a apreciat ca stergerea datoriilor este justificata, iar autoritatile europene si-au dat recent acordul de principiu. "Asa cum am prezentat situatia si la Bruxelles, Termoelectrica a inregistrat aceste pierderi din cauza unor costuri nerecunoscute si pentru faptul ca s-a facut protectie sociala ani intregi. Nu se poate spune ca pierderile se datoreaza unui management defectuos", a aratat ministrul. Stergerea datoriilor producatorului de energie este una dintre conditiile esentiale pentru realizarea planului propus de MEC privind restructurarea sistemului energetic national, prin combinarea capacitatilor de productie cu costuri ridicate, de genul termocentralelor, cu cele care au costuri competitive, cum sunt hidrocentralele. Ministrul Economiei a precizat, de altfel, ca peste circa doua saptamani va avea loc o noua consultare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice, care va trebui sa prezinte, pe langa variantele deja analizate de restructurare, posibilitatea fuziunii Termoelectrica-Hidroelectrica. "Trebuie unita Termoelectrica, mai putin termocentralele care vor fi transferate la consiliile locale, cu Hidroelectrica intr-o singura companie, care apoi va fi reorganizata, divizata in unitati mai mici", a spus Seres. In ceea ce priveste trecerea unor termocentrale care produc in cogenererare in proprietatea administratiilor locale, din cea a Ministerului Economiei, Seres a precizat ca termocentrala Craiova II, care era inclusa pe lista Ministerului Administratiei, va ramane in structura actuala a Complexului Energetic Craiova.
"Vor trece la administratiile locale CET Palas Constanta, Progresul si Titan din Bucuresti si, probabil, Electrocentrale Galati. Pentru termocentralele bucurestene CET Sud si CET Vest, trebuie sa primim acordul institutiilor financiare care au investit acolo", a adaugat Seres.
Strategia de politica energetica elaborata de MEC va fi prezentata Guvernului peste cel mult o saptamana, a mai spus Codrut Seres. Conceputa pentru anii 2006-2009, Strategia prevede, printre altele, continuarea procesului de reforma in sistemul energetic, prin privatizarea unitatilor de productie si distributie a energiei. Ministrul Economiei a declarat, de altfel, ca de definitivarea acestui document depinde privatizarea complexului energetic Turceni. "Strategia pentru privatizarea Turceni e gata din iunie 2005, dar s-a pierdut de trei ori pe lantul interministerial de avizare. Ultima oara am trimis-o in octombrie 2005, iar raspunsul pe care l-am primit a fost ca nu se poate aproba fara politica energetica", a afirmat Seres. El a precizat ca acesta este unul dintre cazurile in care s-au "pus bete in roate" activitatii ministerului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.