"Independenta procurorului" si "Protejarea obiectivitatii si impartialitatii in Ministerul Public" au fost temele seminarului european dezbatute, ieri, de magistrati romani, italieni, germani si englezi sub patronajul Consiliului Superior al Magistr
"Independenta procurorului" si "Protejarea obiectivitatii si impartialitatii in Ministerul Public" au fost temele seminarului european dezbatute, ieri, de magistrati romani, italieni, germani si englezi sub patronajul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM - Sectia Procurori). Modurile si metodele in care legislatiile (italiana, germana, anglo-saxona si romana) "asigura protejarea procurorilor si impotriva incalcarii impartialitatii si obiectivitatii lor" au fost prezentate, ca schimb de experienta europeana, de Marco Pivetti (procuror la Parchetul general al Italiei), de Karl Bruno Kaefer (fost procuror la Koln), de Ian Welch (procuror la Crown Prosecution Service din Anglia) si de Ioan Burlacu (seful Sectiei Inspectori-procurori din CSM). Prin mai multe interventii, romanii au incercat sa demonstreze ca procurorul nostru s-ar bucura de o anumita obiectivitate si impartialitate in cadrul Ministerului Public insa "principiul controlului ierarhic a fost reintrodus recent de Curtea de Constitutionala". Ioan Burlacu a vorbit despre "decizia nr.345 din 18 aprilie a.c., prin care Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.64 din Legea 304/2004 (modificata ineficient de legea 247/2005 - n.n.), ce instituie controlul judecatoresc asupra masurii de infirmare a solutiei, la cererea procurorului care a adoptat-o".
"Sefii PG propusi de ministru"
Burlacu i-a atentionat pe oficialii europeni ca "in Romania se va putea vorbi de independenta procurorului abia atunci cand sefii PG si ai DNA vor fi numiti de presedintele tarii doar la propunerea CSM si nu a ministrului Justitiei". In documentul Inspectiei Judiciare a CSM s-a focalizat situatia mai mult decat delicata in care se afla procurorul roman, in urma aplicarii legii reformei justitiei nr.247/2005: "Dispozitiile referitoare la independenta sistemului judiciar nu sunt insa aplicabile in totalitate si procurorilor, care - spre deosebire de judecatori - isi desfasoara activitatea potrivit controlului ierarhic si sub autoritatea ministrului Justitiei". Mai mult, in documentul IJ-CSM s-a focalizat si faptul ca "instituirea autoritatii ministrului Justitiei asupra activitatii procurorilor este un aspect ce suscita dezbateri doctrinare care pun in discutie, in continuare, independenta procurorului in raport cu puterea Executiva, reprezentata de ministrul Justitiei". Una peste alta, analizand grimasele expertilor UE, afisate la sfarsitul acestui seminar, se poate deduce ca acestia nu s-au lasat convinsi de indpendenta functionala a procurorului roman.
"Capital politic"
Socante pentru auditoriul roman (reprezentanti ai Parchetelor Curtilor de Apel din tara) au fost anumite principii prezentate de magistratul englez. "Instantele si Procuratura trebuie sa fie independente, la adapost de influentele politice; toate sistemele justitiei penale depind de integritatea si calitatea avocatilor si magistratilor". A fost citat si un fost ministru al Justitiei din Anglia care a ramas celebru cu afirmatia: "Magistratii britanici sunt incoruptibili, respectul lor fata de lege fiind de clasa mondiala". La fel de socati au ramas procurorii romani si de motto-ul oaspetelui englez: "Nimanui nu-i vom vinde, nu-i vom refuza si nu-i vom amana dreptul sau dreptatea", extras din principiile incluse in Magna Carta, un document semnat in Anglia de regele Ioan, la data de 15 iunie 1215. Fetele procurorilor romani au ramas oarecum destinse. Romania nu mai este de multa vreme monarhie, iar regele Mihai nu mai poate semna in Romania un asemenea document. Rumoare a provocat si dezvaluirea faptului ca in in Anglia "judecatorii doresc sa-si expuna opiniile, mai ales atunci cand un ministru incearca sa-si acumuleze capital politic criticandu-i, pe ei si instantele".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.