Dupa zile de ploi abundente, iar inundatii care au afectat zeci de judete din Romania, meteorologii ne dau din nou vesti rele. Timp de trei zile, temperaturile vor depasi 30 de grade Celsius, iar noaptea valorile nu vor cobori sub 20 de grade. Medici

Dupa zile de ploi abundente, iar inundatii care au afectat zeci de judete din Romania, meteorologii ne dau din nou vesti rele. Timp de trei zile, temperaturile vor depasi 30 de grade Celsius, iar noaptea valorile nu vor cobori sub 20 de grade. Medicii sfatuiesc persoanele in varsta si bolnavii cronici sa evite sa mearga pe strada, iar patronii vor fi nevoiti sa reduca programul de lucru si sa asigure angajatilor pana la patru litri de apa potabila pentru o persoana pe zi.

INMH a remis o avertizare meteorologica in care anunta ca un val de caldura s-a instalat, in aceasta saptamana deasupra Romaniei. Pana in 28 iunie, "temperaturile vor fi cinci pana la opt grade mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei, in special in zonele de campie unde local va fi canicula.
Indicele de confort termic temperatura - umezeala va atinge si depasi pra-gul valoric 80 in regiunile vestice, sudice si sud-estice. Starea de disconfort termic va persista si in prima parte a noptii, cand mercurul termometrelor nu va cobori sub 20 de grade", se arata in comunicatul INMH. Canicula va lovi in special Campia de vest si Campia Romana. Mai mult, in cursul dupa-amiezelor gradul de instabilitate atmosferica se va accentua in regiunile nord-vestice si in zonele montane, unde pe arii restranse este posibil sa ploua torential.

Temperaturi "fierbinti"
Astfel, in Bucuresti la aceasta ora se inregistreaza peste 33 de grade Celsius, iar maine temperatura va mai creste. In principalele orase din Romania temperatura maxima a depasit 30 de grade. La Bacau, Baia Mare, Pitesti, si Targu Mures sunt 31 de grade, la Tulcea, Sibiu si Cluj-Napoca se inregistreaza 30 de grade Celsius, in timp ce la Brasov sunt 29 de grade, la Constanta si Suceava 28, iar la Miercurea Ciuc 27. Cele mai fierbinti orase sunt Craiova, Deva, Galati, Iasi si Oradea cu 32 de grade Celsius, iar la Timisoara se inregistreaza 34 de grade.

"Atentie, nu va expuneti la soare"
Medicii recomanda tuturor, dar mai ales copiilor, persoanelor in varsta si bolnavilor cronici sa incerce sa isi nu paraseasca locuintele si sa evite sa se expuna la soare. Daca totusi nu aveti alta optiune, iesiti imbracati in haine usoare, din materiale naturale, de culoare deschisa si acoperiti-va capul cu o sapca sau o palarioara. Nu uitati sa luati cu dumneavoatra o sticla de apa, pentru ca veti avea nevoie de ea. Personalul medical atentioneaza populatia sa se prezinte imediat la medic daca simte stari de slabiciune, palpitatii, greata, etc.

Multa apa si putina munca
Legislatia in vigoare protejeaza angajatii in situatii meteorologice nefavorabile. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000, daca temperaturile extreme (peste 37 de grade in aer) se mentin cel putin doua zile consecutiv, angajatorii sunt obligati sa asigure apa minerala, cate 2-4 litri/persoana/schimb, echipamentul individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, masuri care vizeaza reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00 sau chiar intreruperea colectiva a lucrului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.