Dat fiind ca locuitorii Cataloniei nu se dezic de Spania si nu s-au declarat chinezi, la prima vedere pierderea suferita de Madrid ar fi doar de ordin economic. La o a doua insa, precedentul creat deschide noi perspective adeptilor autonomiei
Dat fiind ca locuitorii Cataloniei nu se dezic de Spania si nu s-au declarat chinezi, la prima vedere pierderea suferita de Madrid ar fi doar de ordin economic. La o a doua insa, precedentul creat deschide noi perspective adeptilor autonomiei din alte regiuni ale Spaniei. Inca traumatizati de ceea ce au insemnat ETA si extremistii basci in vietile lor, multi spaniolii traiesc acum cu teama "balcanizarii" tarii.
Pe aceeasi cale paseste si o parte a italienilor. Chiar daca majoritatea a respins, zilele acestea, proiectul noii Constitutii, propus de Silvio Berlusconi, pe cand era inca prim-ministru. Reforma constitutionala din peninsula, cazuta cu brio la examenul parlamentar, iar acum si la judecata populara, intarea puterea seful guvernului, dar si autonomia celor 20 de regiuni ale Italiei. Analistii asteptau ca nordul tarii, mai bogat si mai dezvoltat decat sudul, sa profite si sa voteze cu entuziasm o Constitutie care urma sa-i scuteasca sa duca in spinare greul economiei italiene. Cum sunt incredintati "nordistii". Nu intamplator, acolo, in nord, au gasit teren fertil pentru teza separatista Umberto Bossi si Liga sa, care s-au distins in ultimii ani printr-o serie de demersuri, taxate de multi drept ridicole.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.