Constat cu satisfactie ca atractia exercitata de domeniul proprietatii industriale este din ce in ce mai evidenta in ultimul timp. Interesul fata de acest domeniu, manifestat atat de catre producatorii si furnizorii de servicii (concretizat in creste
Constat cu satisfactie ca atractia exercitata de domeniul proprietatii industriale este din ce in ce mai evidenta in ultimul timp. Interesul fata de acest domeniu, manifestat atat de catre producatorii si furnizorii de servicii (concretizat in cresterea constanta a numarului de cereri de inregistrare depuse la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), cat si de catre diferitele categorii profesionale (avocati, consilieri juridici si, nu in ultimul rand, consilieri in proprietate industriala), ma indreptateste sa afirm inca o data ca domeniul proprietatii industriale este nu numai interesant, ci si foarte important in ansamblul oricarei afaceri, indiferent de domeniul de activitate in care se desfasoara.
Datorita acestei importante, dar si datorita consecintelor pe care le poate avea asupra unei afaceri, domeniul proprietatii industriale este deopotriva si foarte sensibil, in sensul ca abordarea lui necesita multa si atenta analiza.
Fidela dezbaterii, ca forma de impartasire a opiniilor profesionale, voi aborda astazi o tema, pe cat de controversata in aparenta, pe atat de simpla in esenta: admisibilitatea unei actiuni in contrafacere, introdusa de titularul unei marci anterior inregistrate impotriva titularului unei marci similare, ulterior inregistrate, inainte de anularea marcii ulterioare.
Raspunsul la aceasta intrebare se afla in chiar cuprinsul Legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice si este confirmat atat de doctrina, cat si de practica: nu poate fi admisa actiunea in contrafacere, introdusa de titularul unei marci anterior inregistrate impotriva titularului unei marci similare, ulterior inregistrate, decat dupa anularea marcii ulterioare si daca aceasta continua sa fie folosita.
Argumentele care stau la baza acestei opinii sunt urmatoarele:
1. Dreptul asupra marcii anterioare este egal cu dreptul asupra marcii ulterioare, atata vreme cat ambele marci sunt inregistrate, iar marca ulterioara este utilizata fara a i se aduce modificari esentiale fata de inregistrarea efectuata.
2. In cazul in care am accepta ca o actiune in contrafacere ar putea fi introdusa impotriva titularului marcii ulterioare similare, am nesocoti dreptul acestuia, care este egal cu dreptul titularului marcii anterioare (pana cand nicio instanta nu il anuleaza).
3.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.