Pana la ruperea de nori de saptamana trecuta, de Tarlisua n-a auzit nimeni. Numai bistritenii din imprejurimi. Si, poate, vreo cativa elevi mai constiinciosi, care in febra BAC-ului au retinut ca la Tarlisua incepe biografia lui Liviu Rebreanu. Pe Va
Pana la ruperea de nori de saptamana trecuta, de Tarlisua n-a auzit nimeni. Numai bistritenii din imprejurimi. Si, poate, vreo cativa elevi mai constiinciosi, care in febra BAC-ului au retinut ca la Tarlisua incepe biografia lui Liviu Rebreanu. Pe Valea Tiblesului, notorietatea a venit odata cu nenorocirea. Si cu elicopterele. Pentru ca presedintele si premierul au aterizat in zona, unul dupa altul, cu scopul declarat de a evalua dimensiunea dezastrului si a dispune masuri. Momentul i-a surprins pe localnici plangand zece vecini ingropati de ape. Sau cautand dupa alti trei luati de viitura. Unii recuperau caramizi din cele 26 de case imprastiate, iar in noua sute de gospodarii se infiripau, din surcele, foste garduri. Pe la amiaza, un zgomot venit de sus i-a facut sa lase totul balta. Erau elicopterele "de la Bucuresti". Poate primele aterizate vreodata in zona.
Basescu si Tariceanu au descalecat ieri, separat, la Tarlisua. Fiecare si-a dat cu parerea vizavi de situatia gasita la fata locului. Presedintele s-a aratat impresionat ca sinistratii de aici nu au stat cu mainile-n san. I-a laudat ca au inceput singuri reconstructia, ca au deblocat drumuri, s-au mobilizat si nu vor sa se recunoasca invinsi de necaz. De acum, a promis Basescu, Guvernul si societatea ii va sprijini sustinut. Intrebat daca nu cumva torentul devastator a fost posibil si din cauza taierilor ilegale de paduri, seful statului a respins ferm aceasta ipoteza, cu siguranta unui om care a "survolat zona de doua ori". Convingerea presedintelui este ca apa s-a infiltrat in deal, iar dealul a alunecat cu tot cu padure. Fatalitate. A plouat prea mult.
Cam in acelasi timp, surprins de reporteri in zona, premierul Tariceanu si-a prezentat, la randul sau, viziunea post-survol: una dintre cauzele inundatiilor este cantitatea mare de material lemnos ce a blocat zona, iar vinovatii ar putea fi gasiti printre cei care au taiat padurea in afara regulilor. In consecinta, primul-ministru a promis ca va cere Corpului de Control al Guvernului sa efectueze un control pentru a vedea daca s-au respectat normele de exploatare silvica.
Dezbaterea in care s-au angajat autoritatile locale, dupa plecarea presedintelui-constatator si a premierului-controlor, trebuie ca a fost foarte aprinsa. Pentru ca, de aceasta data, "indicatiile pretioase" s-au batut cap in cap. Of, cine i-a pus sa vina amandoi de-odata? Chiar asa, cine i-a pus?
Pornirea lui Basescu de a ateriza in zona calamitata era cunoscuta. Nu se cunosc insa motivele pentru care Tariceanu a reprogramat vizita ambasadorului Germaniei, care figura pe agenda oficiala, numai pentru a fi in acelasi timp si in acelasi loc cu presedintele. Cei doi s-au intalnit pe podul de la Tarlisua si au schimbat, de ochii lumii, cateva cuvinte. Nimic spectaculos. Apoi s-au indreptat in directii opuse, exprimand pareri si impresii diferite. Basescu a pornit catre locurile afectate de inundatii, Tariceanu s-a dus la cimitir sa depuna coroane la capataiul celor morti. S-au mai invartit putin in zona, au mai declarat cate ceva si dusi au fost.
In urma lor, Tarlisua s-a impartit in doua. Intr-o parte s-au asezat fanii presedintelui, cei fascinati de consideratiile sefului statului si de solutiile gasite de acesta. Vizavi s-a instalat tabara celor care isi pun nadejdea in primul ministru, mergand pe ideea ca de la Guvern vor primi ajutorul promis. Pentru ceilalti romani, neafectati de inundatii, spectacolul oferit ieri de primii oameni in stat aduce cu o proba de campanie electorala. Secventa "mie imi pasa".
In timp ce presedintele si premierul se cruceau pe Valea Tiblesului in urma apelor, in tara se intamplau lucruri stranii. La Bucuresti, senatorii aflau de la specialistii Antigrindina ca inundatiile de anul trecut ar fi fost provocate de mana omului, prin tehnologii avansate. Cica o "arma meteo" a impins umiditatea din zona Marii Negre pana deasupra Moldovei. Uimiti, membrii Comisiei de Administratie Publica au propus constituirea unei comisii de ancheta. Fara sa mai astepte concluziile comisiei speciale, satenii din Vadu Rosca - afectati de inundatiile de anul trecut - ameninta cu revolta la aflarea vestii ca vor pierde dreptul de proprietate asupra caselor construite de ANL, pe motiv ca nu s-au mutat inca in ele. Dinspre Rast si Manastirea nu se mai aude nimic. Nu mai avem vesti nici de la sinistratii din Timis. Le-o fi facut Tariceanu hotel?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.