Varful Lacauti este o tinta pentru turistii care cunosc foarte bine Muntii Vrancei. Seful statiei meteo de aici, Bujor Vranceanu, a devenit un prieten, inclusiv pentru ploaie, zapada sau soare. In apropiere de Covasna, la o altitudine de 1.776 met

Varful Lacauti este o tinta pentru turistii care cunosc foarte bine Muntii Vrancei. Seful statiei meteo de aici, Bujor Vranceanu, a devenit un prieten, inclusiv pentru ploaie, zapada sau soare.

In apropiere de Covasna, la o altitudine de 1.776 metri, se afla statia meteo Lacauti. Cand ceri detalii despre drumul de acces, toti localnicii se uita cam neincrezatori la tine. ""Luati-o spre Comandau, dar nu stiu daca puteti sa ajungeti cu masina pana acolo"", te avertizeaza un tanar, fara sa tina cont ca ai o masina cu tractiune 4X4. E pacat totusi sa vii de la Bucuresti si sa te opresti la poalele muntilor. Pentru o asemenea aventura trebuie sa iti faci mai intai provizii de la alimentara. Ca sa poti plati treci pe la bancomat, unde descoperi singurul loc in care nu se foloseste limba maghiara. Dupa ce ti-ai umplut portbagajul cu tot ce trebuie, te urci in masina si pornesti la drum cu multe ambitii, mai ales ca destinatia ta poarta si numele de ""Poarta Vanturilor"".
CARARE. Pana la Comandau drumul nu ridica nici un fel de probleme. Serpentine una dupa alta si din cand in cand cate o caruta care trage cate un brad ""jumulit"" din padure. Drumul curge paralel cu albia unui paraias pana cand trebuie sa te rupi de el si sa iei muntele in piept. De fapt nu o faci tu, ci masina, care urca printre stanci. Nu stii nimic despre acest loc, asa ca o tii tot inainte. Ultimul album scos de Vama Veche e frumos, bravo, baieti!, dar para te simti mai bine daca asculti cum rotile se pupa cu pietroaiele. Dupa zeci de serpentine cu motorul turat la maximum, in sfarsit se vede statia meteo. Ce bucurie!!! In 10 minute ajungi, iar seful statiei meteo, Bujor Vranceanu, un nume cum nu se poate mai romanesc, te primeste cum nu se poate mai romaneste. Paine calda si sare. ""Bine ati venit la statia meteo Lacauti!

GAZDA. Bujor Vranceanu lucreaza aici de 29 de ani


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.