Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) marcheaza, astazi, Ziua Mondiala a Refugiatilor, prin organizarea unor meciuri de fotbal si de tenis de masa la care vor participa copii si adulti refugiati din Irak, Somalia si Afganistan.
La ora
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) marcheaza, astazi, Ziua Mondiala a Refugiatilor, prin organizarea unor meciuri de fotbal si de tenis de masa la care vor participa copii si adulti refugiati din Irak, Somalia si Afganistan.
La ora 16.00, zece copii refugiati cu varste cuprinse intre noua si 16 ani isi vor demonstra calitatile fotbalistice, pe stadionul Dinamo din Capitala, in fata unei echipe formate din copii ai Centrului de Plasament "Sfantul Nicolae".
Daca meciul de fotbal este destinat doar baietilor, fetele refugiatilor se pot inscrie in competitiile de tenis de masa, la care sunt invitati toti iubitorii acestui sport prezenti in clubul din Soseaua Stefan cel Mare. In paralel, adultii refugiati vor "lupta" cu o echipa formata din lucratori ai MAI. Echipele castigatoare vor fi premiate, la sfarsitul serii, cu diplome, tricouri si camasi - oferite de MAI, Oficiul National pentru Refugiati, Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si organizatii non-guvernamentale din domeniul refugiatilor. Ziua de 20 iunie este dedicata, pe plan mondial, refugiatilor incepand din 2001, conform rezolutiei din 4 decembrie 2000 a Adunarii Generale a ONU. Adunarea ONU a considerat semnificativ faptul ca in anul 2001 urma a se celebra a 50-a aniversare a Conventiei din 1951 referitoare la statutul refugiatilor. Pana in 2001, multe tari si regiuni ale lumii sarbatoreau propria zi a refugiatilor.
Romania a aderat la Conventia de la Geneva din 1951 si la Protocolul de la New York din 1967 privind statutul refugiatilor in anul 1991, cand a fost adoptata Legea 46. Dezvoltarea ulterioara a sistemului national de azil a condus la armonizarea legislatiei la standardele internationale impuse de obligatiile asumate de tara noastra, prin participarea la diferite organisme internationale. Noua legislatie si noile proceduri in vigoare sunt in concordanta cu acquis-ul comunitar in materie de azil, cu exceptia Conventiei de la Dublin si a rezolutiilor de implementare a acesteia. Problematica azilului este cuprinsa in capitolul 24, "Justitie si Afaceri Interne", al negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.