CNSAS a decis ieri ca liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a facut politie politica. Decizia nu a fost anuntata oficial de conducerea Colegiului, Cazimir Ionescu si Mircea Dinescu sustinand ca verdictul trebuie adus mai intai la cunostinta lui
CNSAS a decis ieri ca liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a facut politie politica. Decizia nu a fost anuntata oficial de conducerea Colegiului, Cazimir Ionescu si Mircea Dinescu sustinand ca verdictul trebuie adus mai intai la cunostinta lui Voiculescu, insa surse apropiate CNSAS sustin ca hotararea privind incriminarea liderului PC drept colaborator (si nu informator) al fostei Securitati a fost luata in unanimitate de cei 11 membri. Potrivit surselor citate, argumentul care a decis acest verdict a fost acela ca Dan Voiculescu si-a turnat colegii de la echipa de hochei la care activa in tineretesi pe primul sau sef de la firma Vitrocim. Membrii colegiului l-au gasit vinovat pe Voiculescu de colaborare cu fosta securitate in ambele dosare pe care le-au studiat in ultimele zile, au sustinut sursele citate. Potrivit acestora, in primul dosar Voiculescu avea numele conspirativ Felix, iar in cel de-al doilea, Mircea. In urma deciziei de ieri, care urmeaza sa-i fie adusa la cunostinta lui Voiculescu in scurt timp, liderul PC risca sa se aleaga cu dosar penal pentru fals in declaratii si uz de fals. Din aceasta situatie rezulta implicit pierderea calitatii de parlamentar si a imunitatii. Trebuie mentionat ca, potrivit legii, decizia definitiva a Colegiului este publicata in Monitorul Oficial in 15 zile de la anuntarea ei. Daca in acest interval, cel gasit vinovat de colaborare cu fosta Securitate renunta la functiile publice, decizia nu se mai publica in Monitorul Oficial. In aceasta situatie, invinuitul nu mai este trimis in instanta. Oricare ar fi solutia aleasa de Voiculescu, pretentiile anuntate, de viitor vicepremier, nu se mai justifica.
Declarat in unanimitate colaborator al Securitatii
Sase ore a analizat ieri Colegiul CNSAS cazul liderului conservator Dan Voiculescu. La finalul sedintei maraton, purtatorul de cuvant al Colegiului, Cazimir Ionescu, si poetul Mircea Dinescu au citit o hartie-comunicat, improvizata ad-hoc: CNSAS a luat o decizie in cazul lui Dan Voiculescu, insa numai liderul PC poate sa hotarasca daca aceasta va fi facuta publica. "Colegiul s-a pronuntat asupra cazului Dan Voiculescu in urma verificarilor suplimentare. Decizia luata urmeaza sa fie redactata si i se va comunica domnului Voiculescu, singurul care poate s-o afle in conformitate cu prevederile legii", a spus purtatorul de cuvant al CNSAS. Poetul Mircea Dinescu a completat ca hotararea este definitiva. "Tot ceea ce va putem spune este ca am votat. Este un lucru foarte important. Hotararea e definitiva", a spus Dinescu. Acesta a adaugat ca sedinta a durat atat de mult pentru ca membrii Colegiului au revazut filmul audierii inregistrate a lui Dan Voiculescu la CNSAS, de la inceputul saptamanii. "Nu-i usor sa dai un verdict la un personaj de o asemenea importanta", a sustinut Dinescu, adaugand ca votul dat in Colegiu a fost "categoric". Cat priveste decizia in sine, Mircea Dinescu s-a limitat la a enunta cele doua consecinte care ar urma aflarii verdictului de catre Voiculescu. "Domnul Voiculescu ne poate da de baut sau ne poate injura in televiziunile dumnealui", a precizat Dinescu. Decizia CNSAS urma sa-i fie comunicata liderului conservator aseara sau in cursul zilei de astazi. Liderul PC are la dipozitie 15 zile pentru a ataca in instanta decizia CNSAS, in cazul in care aceasta ii va fi defavorabila, a mai anuntat conducerea Colegiului.
Voiculescu ameninta cu iesirea de la guvernare
De altfel, Voiculescu a anuntat, cu o zi inainte ca CNSAS sa dea verdictul, la emisiunea Zece Fix de la Realitatea TV, ca va da in judecata CNSAS daca decizia Colegiului ii va fi defavorabila. Liderul conservator a promis CNSAS un proces si pentru ca a permis scurgerea de informatii catre presa. Din punct de vedere politic, Voiculescu a aratat ca exista doua variante pentru cazul in care hotararea CNSAS ii va fi defavorabila: PC propune alt candidat pentru functia de vicepremier sau iese de la guvernare, lucru care ar duce la ruperea Coalitiei. Liderul conservatorilor a sustinut, pe de alta parte, ca aparitia unor noi documente pe numele sau la CNSAS cu putin timp inainte de a fi numit vicepremier reprezinta o "lucratura politica". "Daca e lucratura politica nu acceptam sa stam intr-un guvern in care suntem lucrati din punct de vedere politic. Iesim de la guvernare. Probabil ca o sa cada guvernul", a mai spus Voiculescu, acuzand si SRI ca este un instrument de compromitere a adversarilor politici.
Liderul PC se crede la fel de turnator ca si Basescu
In aceeasi emisiune Voiculescu a sustinut ca daca CNSAS decide ca "banalele rapoarte de serviciu" pe care le-a facut inseamna politie politica, atunci si presedintele Traian Basescu a facut politie politica, pentru ca si el a completat astfel de rapoarte. "Sunt convins ca a facut cu sutele cat a fost capitan de vapor, de cate ori pleca, de cate ori venea, de cate ori l-a cunoscut pe Ahmed, pe Mustafa si pe Muller si de cate ori era la Anvers si era intrebat de acasa daca Enescu salariat la ambasada si-a cumparat pantofi, daca a venit strainul X in ambasada sau la agentie", a adaugat Voiculescu. In context, liderul PC a tinut sa imparta ofiterii de Securitate in buni si rai. "Dupa parerea mea nu toata Securitatea trebuie condamnata (...) Eu cred ca noi am avut ofiteri de Securitate care si-au facut datoria pentru Romania", a sustinut Voiculescu, adaugand ca nu conteaza daca acestia l-au slujit pe Ceausescu si dictatura lui. "Nu conteaza, vorbim de Romania", a completat Voiculescu. (Carmen EPURAN)
Tariceanu asteapta sa fie informat
Premierul Tariceanu a afrmat ieri, la Bruxelles, ca asteapta sa fie informat despre decizia adoptata de catre CNSAS in cazul lui Dan Voiculescu inaintea luarii unei decizii privind numirii acestuia ca vicepremier. "Am mai declarat ca voi astepta decizia CNSAS in aceasta privinta inainte de a lua o decizie. Este singurul element care poate determina o decizie", a spus Tariceanu, adaugand ca nu doreste sa intre in detalii. Intrebat ce va face Alianta daca PC va iesi de la guvernare, premierul a replicat: "Aceasta chestiune este prea complicata si este o speculatie". Presedintele Traian Basescu, aflat la Bruxelles alaturi de seful Executivului, nu a dorit sa faca nici un comentariu asupra faptului ca CNSAS a luat o decizie in privinta relatiei lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate. (Roxana ANDRONIC)
Ultima negare a trecutului
Stelian Tanase: Haideti sa le luam pe rand! Nu ati fost agent acoperit, spuneti dumneavoastra.
Dan Voiculescu: Nu.
S.T. Ati fost ofiter de securitate?
D.V.: Nu.
S.T. Ati fost informator al securitatii sau ati primit diferite misiuni in anumite momente date de securitate?
D.V. Inca o data. Nu se pune problema ca securitatea sa dea misiuni decat celor care semneaza angajamente de ducere la indeplinire a unor misiuni. Eu nu am semnat nici un fel de angajament cu securitatea.
S.T. Nici de informator, nici de angajament... angajare ca ofiter, nimic?
D.V. Nu. Nimic. Deci nu am nici un fel de angajament cu securitatea. Neavand nici un fel de angajament sa puna problema de misiuni. Rapoartele de care se vorbeste in aceste noi dosare, repet, sunt note profesionale de serviciu (...)
D.V. Erau dialoguri intre diferiti ofiteri de Securitate, care nu aveau nimic comun cu mine ...
S.T. Dar ce cautau in dosarul dumneavoastra asemenea ..?
D.V. Pentru ca se refereau la mine.
S.T. Ei vorbeau despre dumneavoastra.
D.V. Exact. Si mai erau acele celebre note semnate "Felix" de care se vorbeste.
S.T. Ce spuneau cei doi ofiteri despre dumneavoastra?
D.V. Nu erau decat niste banale rapoarte de serviciu.
CNSAS obligat sa sesizeze Parchetul
Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica (publicata in Monitorul Oficial 187 din 27 februarie 2006)
articolul 3, indice 1
(8) In cazul in care CNSAS constata o neconcordanta intre declaratia pe propria raspundere privind apartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste si rezultatul verificarii publicat sub forma deciziei definitive in Monitorul Oficial partea a III-a sesizeaza Parchetul de langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si instiinteaza organele prevazute la art. 2
(9) Condamnarea definitiva pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii atrage pierderea demnitatii sau functiei publice in care a fost ales sau numit potrivit legislatiei in vigoare. In cazul membrilor Parlamentului Romaniei, cercetarea infractiunii se face de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar instanta competenta este ICCJ care judeca aceste cazuri in procedura de urgenta. Sentinta definitiva se comunica in termen de 24 ore de la pronuntarea ei presedintelui Camerei din care face parte parlamentarul. Presedintele camerei respective inscrie cu prioritate invalidarea mandatului pe ordinea de zi.
Voiculescu a fost lucrat de SRI
"Exista un formular pe care fiecare demnitar il completeaza si care contine si raspunsul la intrebarea daca respectivul a facut politie politica. Daca se dovedeste ca Voiculescu a mintit, el este pasibil de fals in declaratii. Consecintele pot merge pana la pierderea calitatii de parlamentar si a imunitatii", ne-a declarat Marius Oprea. Pe de alta parte, istoricul a explicat ca, potrivit legii, decizia de ieri a CNSAS in ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu, este doar una preliminara.
Marius Oprea este de parere ca, de fapt, Dan Voiculescu a fost "lucrat" de SRI", care a actionat potrivit ordinelor venite de la Palatul Cotroceni. "Interesant este insa de ce SRI a tinut secret acest dosar pana acum. Analizand aceasta situatie tind sa-i dau dreptate domnului Voiculescu. Cred ca acesta a fost lucrat de fapt, de SRI la ordine inalte, care au venit de la Palatul Cotroceni. Dovada o constituie faptul ca dosarul lui Voiculescu a aparut exact cand acesta a fost desemnat pentru a ocupa postul de vicepremier, in locul lui George Copos. Am asistat, de fapt, la scenariul unei rafuieli intre cele doua Palate, a carei victima este premierul Tariceanu, iar Voiculescu este doar o victima colaterala", a subliniat Oprea. Referindu-se la amenintarile lui Voiculescu ca PC va iesi din coalitie, in cazul in care CNSAS ii da un verdict nefavorabil, istoricul spune ca atitudinea conservatorului "nu cadreaza cu morala politica". "Este un santaj greu de inteles, pentru ca, de fapt, nimeni nu are nimic cu Dan Voiculescu, ci propriul sau trecut se razbuna. Daca se vor retrage de la guvernare, nu vor face decat sa le dea apa la moara celor care i-au numit solutie imorala, dar care acum nu tin cont de faptul ca daca nu erau ei, premier ar fi fost tot Adrian Nastase. Mi-e teama ca daca Voiculescu recurge la astfel de amenintari se dovedeste a fi nu numai securist, ci si comunist, pentru ca el nu poate dicta in numele unui partid", a mai comentat Oprea. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.