Plenul CSM a decis ieri ca doar patru posturi de inspector-procuror sa fie ocupate din cele sase scoase la concurs. Au candidat 18 procurori, dar s-au inregistrat absente mai mult decat notabile. Nu au mai avut curajul sa vina in fata membrilor CSM p
Plenul CSM a decis ieri ca doar patru posturi de inspector-procuror sa fie ocupate din cele sase scoase la concurs. Au candidat 18 procurori, dar s-au inregistrat absente mai mult decat notabile. Nu au mai avut curajul sa vina in fata membrilor CSM procurorul Gheorghe Draghici, fostul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, demis, in ianuarie a.c., pentru crunta incompetenta manageriala de catre inaltul for al magistraturii, la propunerea ministrului Justitiei. Draghici s-a rusinat probabil si de CV-ul sau, mai mult decat dubios, marcat de postura de obscur procuror la un parchet din judetul Braila, promovat la PG ca sef de sectie prin mecanisme PSD. A lipsit ieri si Nicolae Iorga, procuror la Parchetul Teleorman, mai precis la biroul judetean DIICOT (cu activitate zero). Iorga are pe constiinta inculpari desfiintate de instante, o astfel de achitare soldandu-se cu o actiune in Justitie in urma careia cetateanul acuzat abuziv a obtinut de la statul roman, ca despagubiri si daune morale opt miliarde de lei.
Clacari in serie
Cei patru candidati care au multumit plenul CSM sunt Mircea Levanovici (adjunct al sefului Parchetului de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti), Elena Radescu (procuror la PG, fost inspector pana in anul 2004, implicata in dosarul Lele-Tarau-Panait), Anton Rascanu (prim-procuror al Parchetului Ialomita, cu functie de sef detinuta inca din 1997) si Dan Ruse (prim-procurorul Parchetului Oltenita, cu functie de sef de unitate detinuta, in continuu, din 1988). CSM a facut, ieri, publice si criteriile care s-au urmarit la intervievarea candidatului in fata plenului, pentru aprecierea calitatilor de viitor inspector-procuror. Multi candidati au clacat la intrebarile CSM ce vizau cunoasterea "limitelor verificarilor efectuate de inspectia judiciara" si "cunostintele profesionale". Test greu a fost pentru multi si la intrebarea pusa de vicepresedintele CSM, Cristian Deliorga, legata de "integritate/consistenta cognitiv-morala".
Criteriul "gandirii"
Potrivit comentariilor unor membri CSM, majoritatea candidatilor au dovedit o slaba cunoastere a raporturilor, stabilite de legile reformei, existente intre procurorul-inspector si Comisia de Disciplina, Sectia de procurori si plenul CSM. Alarmant a fost faptul ca, indiferent de varsta candidatului sau de experienta profesionala, criteriul "gandirii independente" a fost un handicap, ieri, chiar si pentru procurori precum Gheorghe Cornescu de la Sectia Militara din PG sau pentru cei din lotul "Parchetul Prahova" (Matei Liviu, Nica Dinu, Tiberiu Nitu, Nicolae Petcu), Anca Rasmelita (Constanta) sau pentru Danila Suciu (fost sef al PCA Cluj, demis in 2004 pentru implicarea sa nedeontologica intr-o manifestare electorala PSD, fapt ce i-a atras porecla profesionala "procurorul-aplaudac").


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.