Cinci ofiteri din politia Republicii Moldova au fost rapiti, miercuri, la Tiraspol, fiind acuzati de regimul separatist transnistrean de spionaj, mai precis de fotografierea "ilegala a unor obiective" din centrul orasului, informeaza Rompres. Ieri, m
Cinci ofiteri din politia Republicii Moldova au fost rapiti, miercuri, la Tiraspol, fiind acuzati de regimul separatist transnistrean de spionaj, mai precis de fotografierea "ilegala a unor obiective" din centrul orasului, informeaza Rompres. Ieri, ministrul de Interne din Republica Moldova, Gheorghe Papuc, a cerut regimului de la Tiraspol sa-i elibereze imediat pe cei cinci politisti, membri ai Grupului operativ al Ministerului de Interne de la Chisinau, insarcinat cu asigurarea ordinii in zona de securitate de pe Nistru. Oficialul de la Chisinau a calificat retinerea celor cinci ofiteri drept o provocare din partea serviciilor speciale transnistrene. In acest context, el a amintit ca, in ultimii ani, in Transnistria, au fost arestati ilegal peste 160 de politisti moldoveni. Politistii moldoveni se afla in prezent la unul dintre sediile militiei transnistrene, unde dau explicatii in legatura cu fotografiile si materialele video cu obiective din centrul Tiraspolului gasite asupra lor.
Ministrul adjunct al Informatiilor de la Tirasol, Svetlana Antonova, a declarat pentru BBC, ca cei patru politisti ar fi pregatit rapirea unor politicieni din regiunea nistreana.
"Organele de drept de la noi afirma ca dispun de unele informatii, potrivit carora, s-ar fi pregatit rapirea unui om politic si ei au fost retinuti exact in momentul in care era pregatita aceasta rapire. Potrivit legilor noastre, ei pot fi retinuti timp de trei zile. Daca nu vor fi gasiti vinovati ei vor fi eliberati. Daca insa vor fi pusi sub acuzare problema se va rezolva altfel", a spus Ministrul adjunct al Informatiilor de la Tiraspol.
Tighina, situat pe malul drept al Nistrului, se afla sub controlul administrativ al liderilor separatisti de la Tiraspol, insa in oras exista atat militie transnistreana, cat si reprezentanti ai politiei din Republica Moldova, noteaza BBC. Conform sursei citate, retinerea politistilor moldoveni din Tighina survine la doar cateva zile dupa arestarea la Chisinau a cetateanului Federatiei Ruse, Valeriu Poia, care detine, pe langa cetatenia Republicii Moldova, si pe cea a Rusiei si a Republicii Belarus.
Retinuti fara motiv
Agentia de stiri transnistreana "Lenta PMR" scrie ca cei cinci politisti sunt de la Comisariatul de Politie din Tighina, iar cu ei se afla si comisarul Politiei Criminale din oras. Serviciile secrete transnistrene sustin ca politistii ar fi pregatit rapirea unor inalti demnitari de stat si lideri politici din republica nistreana, in vederea destabilizarii situatiei din regiune. Politistii moldoveni ar fi fost retinuti in momentul in care fotografiau diferite obiective din centrul Tiraspolului. Comisarul Politiei din Tighina, Valerii Prudnikov, a negat orice acuzatie de spionaj la adresa celor cinci politisti. El a spus ca, in realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Valerii Prudnikov a declarat pentru BBC: "Trei politisti au plecat la Tiraspol intr-o vizita particulara si au fost retinuti de Securitatea de acolo si verificati. Alti doi ofiteri au plecat si ei la Tiraspol ca sa afle cu ce ocazie au fost retinuti cei trei politisti ai nostri, dar au fost retinuti si ei. Acuzatiile de spionaj sunt un bluf. Pentru asemenea actiuni exista servicii speciale, dar nu politisti care nu au nici un fel de experienta in acest sens".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.