Washingtonul este in continuare ingrijorat de o eventuala fuziune intre reteaua terorista al-Qaida si ramura sa irakiana, chiar si dupa moartea lui Abu Musab al-Zarqawi, a declarat, marti, directorul Centrului National pentru Contraterorism, John Sco
Washingtonul este in continuare ingrijorat de o eventuala fuziune intre reteaua terorista al-Qaida si ramura sa irakiana, chiar si dupa moartea lui Abu Musab al-Zarqawi, a declarat, marti, directorul Centrului National pentru Contraterorism, John Scott Redd, citat de AFP."O eventuala fuziune intre al-Qaida si al-Qaida din Irak, gruparea terorista care era condusa de Abu Musab al-Zarqawi, ramane una dintre principalele noastre griji", a declarat Redd intr-o audiere in fata Comisiei de Afaceri Externe a Senatului american.O asemenea fuziune ar plasa "al-Qaida in postura de a avea un acces mai amplu si mai diversificat la teroristi", a spus expertul american, subliniind ca "multi dintre acestia au devenit mai duri in lupta si au capatat experienta in activitatile teroriste"."Desi eliminarea lui Zarqawi reprezinta o lovitura dura atat pentru al-Qaida cat si pentru al-Qaida din Irak, ne asteptam ca cele doua organizatii sa isi continue operatiunile mortale", a mai spus Redd. "Al-Qaida si principalii sai lideri, chiar daca sunt considerabil slabiti, raman prima noastra sursa de ingrijorare", a adaugat el in cadrul audierii privind amenintarile teroriste.Abu Musab al-Zarqawi, care era liderul al-Qaida in Irak, a fost ucis la 7 iunie intr-un raid aerian american. El jurase credinta liderului al-Qaida, Osama ben Laden, in toamna anului 2004.
Succesorul lui Abu Musab al-Zarqawi la conducerea gruparii al-Qaida din Irak a promis ca ii va pedepsi pe sunitii care colaboreaza cu Guvernul irakian si coalitia condusa de Statele Unite, in primul sau comunicat publicat, marti, pe Internet, relateaza AFP. Abu Hamza al-Muhajir, a carui succesiune la conducerea al-Qaida din Irak a fost anuntata, luni, dupa moartea lui Zarqawi, s-a adresat, in textul publicat, "sunitilor care au dezamagit natia, s-au alaturat cruciatilor si au colaborat cu invidiosii <<rafidha>>" - termen peiorativ desemnandu-i pe siiti."Veti vedea, daca Dumnezeu vrea, ce pedeapsa veti primi pentru tradarea voastra. Ziua judecatii este aproape iar fortaretele voastre din Zona Verde nu va vor mai proteja", adauga al-Muhajir, facand referire la sediul Guvernului irakian din Bagdad. Abu Musab al-Zarqawi a fost ucis, saptamana trecuta, intr-un raid aerian american la nord de Bagdad. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.