Autoritatile centrale au dispus un amplu control privind modul in care firmele care au inchiriat plajele se achita de obligatiile asumate prin contract, primele rezultate fiind preconizate pentru 27 iunie. Potrivit Sulfinei Barbu, ministrul Mediului
Autoritatile centrale au dispus un amplu control privind modul in care firmele care au inchiriat plajele se achita de obligatiile asumate prin contract, primele rezultate fiind preconizate pentru 27 iunie. Potrivit Sulfinei Barbu, ministrul Mediului, rezultatele acestui control vor sta la baza deciziei de reziliere a contractelor acolo unde acestea nu sunt respectate. Sulfina Barbu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in cazul in care vor exista "abateri grave" de la obligatiile contractuale, intelegerile vor fi rupte, iar administrarea plajelor, cu tot ceea ce implica ea, va trece in responsabilitatea Directiei Apelor "Dobrogea - Litoral". Potrivit unei strategii a Ministerului Mediului, plajele litoralului romanesc vor avea dusuri, toalete, cabine de schimb, cosuri de gunoi, sezlonguri, umbrele, puncte special amenajate pentru sporturi nautice si zone de agrement amenajate cu locuri de joaca pentru copii sau terenuri de sport. "Strategia este, practic, o reforma prin care litoralul romanesc trebuia sa treaca. Vom incerca sa aducem plajele Romaniei la standardele din tari cu traditie in turism", a spus Sulfina Barbu. Ministrul a sustinut ca decizia de a incheia contracte de inchiriere pe suprafete mai mari de plaja si, implicit, cu un numar mai mic de parteneri a adus beneficii statului, incasarile crescand de 3,5 ori, din care jumatate se varsa la bugetul de stat. De exemplu, in Mamaia erau, in 2005, 89 de contracte pentru 32,5 ha de plaja, contra sumei de peste 10 miliarde de lei. In urma inchirierii, s-au incheiat 8 contracte, pentru 43,5 ha de plaja, contra a 39 de miliarde de lei vechi. Sulfina Barbu a atras atentia, din nou, ca vor fi reziliate contractele de inchiriere ce nu sunt respectate, urmand ca plajele "libere de contract" sa revina la "Apele Romane". Ea a precizat ca nu se va reveni la situatia de anul trecut, cand hotelurile aveau inchiriate bucati mici de plaja, cat aveau nevoie, dar plajele libere vor fi inchiriate, iar "Apele Romane" se vor ocupa de curatenie, asa cum isi doresc hotelierii.
Strategia Ministerului Mediului referitoare la plaje a fost insa primita cu ostilitate de hotelierii din zona Mamaia, care, potrivit ministrului Barbu, reclama faptul ca plajele nu le-au fost atribuite lor. "Corpul de control al Ministerului a verificat daca la licitatii s-au respectat procedurile legale si ele s-au respectat. Acesti investitori au avut tot dreptul sa participe la licitatii, unii au participat si chiar au castigat. Nu le puteam atribui direct lor, de aceea s-au inflamat. Ce este curios este ca in nici o alta statiune nu am mai intalnit problemele din Mamaia", a declarat Sulfina Barbu.
Supraveghere video pe plaja
Cateva plaje din Mamaia vor fi supravegheate cu un sistem de camere video ce va functiona incepand din 1 iulie, costurile de peste un miliard de lei vechi pentru acesta urmand sa fie suportate de Directia Apelor "Dobrogea - Litoral". "Cu ajutorul acestui sistem vom veghea la siguranta turistilor impotriva furturilor de pe plaja, alaturi de Politie si Jandarmerie, dar vom supraveghea si respectarea conditiilor de igiena si curatenie pe plaje", a declarat ministrul Mediului Sulfina Barbu. Ea a precizat ca cei care arunca gunoaie pe plaja vor fi amendati, in sezonul 2006, cu sapte milioane de lei vechi, iar amenzile pentru agentii economici care incalca regulile stricte impuse de Ministerul Mediului in domeniul curateniei pleaca de la 50 de milioane de lei vechi. De altfel, legislatia in domeniu prevede amenzi usturatoare pentru mai toate neregulile de pe plaja, de la camparea in locuri nepermise, pana la plimbarea cainilor pe plaja.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.