Vinzarile Dacia pe pietele UE si in statele EFTA au crescut de patru ori in primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Numarul inmatricularilor de automobile noi, marca Dacia, in statele UE si EF
Vinzarile Dacia pe pietele UE si in statele EFTA au crescut de patru ori in primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Numarul inmatricularilor de automobile noi, marca Dacia, in statele UE si EFTA a crescut de la 4.715 de unitati, in perioada ianuarie-aprilie 2005, la 18.843 de unitati, in intervalul similar din acest an. Potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor Auto (ACEA), cota de piata detinuta de constructorul pitestean a avansat de la 0,1% la 0,3% in acest an. Analiza a inclus 23 de state ale Uniunii Europene, fara Malta si Cipru, precum si tarile care fac parte din Tratatul European de Liber Schimb (EFTA), Norvegia, Elvetia si Islanda. Numarul de automobile Dacia vindute in luna mai a acestui an pe aceste piete a fost de 4.340 de unitati, comparativ cu 1.144 de autoturisme, in mai 2005. Pe ansamblul primului trimestru din 2006, Automobile Dacia a comercializat 10.880 de Loganuri in aceste state, fata de 2.405 in trimestrul unu al anului precedent.

Scad vinzarile in tara

In ceea ce priveste vinzarile, Automobile Dacia a raportat o reducere de 3,4%, comparativ cu perioada ianuarie-mai a anului 2005, pina la 39.765 de unitati. Cererea pentru modelele Daewoo s-a diminuat cu 29,9%, pina la 7.459 de unitati. Cota de piata a principalului constructor autohton s-a restrins, cu aproape 6%, ajungind la 42,3%, iar Daewoo a acoperit cu 4,5% mai putin din piata, respectiv 7,9%.

Urcare generala de 10 puncte

Ritmul de crestere a vinzarilor de autoturisme noi, atit cele de provenienta locala, cit si din import, s-a accelerat in primele cinci luni, potrivit datelor APIA. Vinzarile din luna mai au fost de 23.469 de unitati, fata de 18.094 de autoturisme in a cincea luna din 2005. In perioada ianuarie-mai, vinzarile au crescut cu aproape 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pina la 93.968 de unitati.

Avansul reprezinta o revigorare fata de tendinta consemnata in primele patru luni ale anului, cind rata de crestere a vinzarilor s-a incetinit.

Ritmul s-a diminuat in fiecare luna, de la aproape 20% in ianuarie la 4,6% la sfirsitul primului trimestru, comparativ cu intervalele similare ale anului trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.