Avand un cuvant mai slab in cadrul intalnirii G7, China a gasit o solutie de a-si salva imaginea si de a-si dezvalui politica si strategiile economice: summitul de la Shanghai. Deschis ieri, acesta a constituit prilejul intalnirii marilor figuri ale

Avand un cuvant mai slab in cadrul intalnirii G7, China a gasit o solutie de a-si salva imaginea si de a-si dezvalui politica si strategiile economice: summitul de la Shanghai. Deschis ieri, acesta a constituit prilejul intalnirii marilor figuri ale Asiei Centrale: Vladimir Putin, Hu Jintao, Pervez Musharraf, Noursultan Nazarbaiev, Mahmoud Ahmadinejad. Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) a sarbatorit anul acesta cinci ani de existenta.
Ea este una dintre rarele intalniri asiatice la nivel inalt, din care Statele Unite sunt excluse. Scopul crearii acestei organizatii a fost legat de promovarea realatiilor de buna vecinatate, a luptei impotriva terorismului si a infractionalitatii. In timp insa a devenit un prilej de afirmare a diferentei de politica fata de SUA.
Marea temere a intalnirii de ieri a fost presedintele iranian, Mahmoud Ahmedinejad, despre care toti cei prezenti credeau ca va starni o reactie extrem de negativa la Washington, mai ales ca tara sa, alaturi de Afganistan, se afla printre sponsorii Organizatiei.
Aliatul strategic cu care s-a prezentat Iranul a fost Rusia, care, pe fondul negocierilor Ucrainei cu NATO doreste crearea unui front de rezistenta cu ajutorul Teheranului. Moscova si-a declarat chiar sustinerea pentru activitatile Iranului de imbogatire a uraniului, in conditiile in care acesta este folosit numai pentru scopuri civile.
China nu are insa capacitatea de a reactiona atat de vehement fata de planurile lui Ahmedinejad: 15% din importurile de titei provin din Iran, si peste 50% din petrolul cumparat de China trece prin stramtoarea Ormuz, controlata de Teheran. In aceste conditii, un conflict cu Iranul s-ar putea dovedi devastator pentru economia chineza, prin reducerea cu aproape 50% a importurilor de petrol.
Obiectivul Chinei si al summitului in acest context este, in principal, acela de a gasi o solutie amiabila a conflictul iranian.
Rezultatul primelor discutii a fost insa o clara delimitare de opinii. Rusia mizeaza pe o intensificare a colaborarii economice si militare zonale, insa propunand o atitudine ostila Statelor Unite, pe cand China da dovada de cordialitate si de incercarea de mediere a conflictelor.
''Rusia este cu atat mai artagoasa cu cat este in declin, observa un specialist chinez. China in schimb, are incredere in viitor. Ea isi asteapta cu rabdare vremea''.

Cooperare in ritm accelerat

Pe buna dreptate se poate spune ca prin aliantele si acordurile incheiate Rusia si-a desfasurat la Shanghai primele miscari strategice, la scara inalta, in materie de cooperare economica si politica.
Pe langa deciziile si afirmatiile cu privire la situatia controversata a Iranului, Vladimir Putin a hotarat transformarea relatiilor cu Beijingul si Teheranul.
In acest sens, cooperarea ruso-chineza va avea nevoie de un suflu nou, ''va trebui sa fie accelerata cat mai mult cu putinta'', a declarat presedintele rus citat de RIA- Novosti.
''Rezultatele cooperarii noastre din ultima vreme corespund nivelului raporturilor politice dintre tarile noastre, iar impactul lor incepe sa se faca simtit, a declarat Putin. Toate acestea ne determina sa credem ca obiectivele cooperarii vor fi atinse intr-un ritm accelerat''.
Schimburile ruso-chineze au luat un avant spectaculos in ultima perioada de timp. Numai pe primele trei luni ale acestui an volumul acestor schimburi a crescut cu 50% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.
Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmedinejad a venit la randul sau cu o propunere, extrem de importanta din punct de vedere economic, care ar viza stabilirea, de comun acord cu puterea de la Kremlin a pretului gazelor naturale.
Desi argumentul avansat de liderul iranian se refera la necesitatea asigurarii aprovizionarii cu energie a principalilor clienti, in spatele proiectului se intrevede umbra protectoare a Moscovei, care printr-un astfel de acord, ar capata mai multa greutate atat in discutiile referitoare la programul nuclear iranian, cat si in impunerea unui pret pe piata occidentala a gazelor.
Mai mult decat atat, acest proiect pare sa se bucure de foarte multa sustinere din partea lui Putin, care vede in Iran o foarte buna piata de desfacere (din 2000 si pana in prezent volumul schimburilor cu Iranul s-a triplat).

Acorduri economice China - Kazahstan

O tara care care si-a afirmat o importanta strategica extrem de mare in cadrul summitului de la Shanghai este Kazahstanul: o serie de acorduri bilaterale au fost semnate intre cele doua tari, cu precadere in domeniul economic. Potentialul energetic al tarii asiatice pare sa-i intereseze tot mai mult pe chinezi, care au convenit impreuna cu presedintele Kazah, Nursultan Nazarbaiev, sa investeasca in capacitatile de extractie, de rafinare si transport, astfel incat, in cativa ani de zile Kazahstanul sa treaca pe locul cinci in lume la capitolul productiei de petrol iar cele mai mari cantitati sa-i fie alocate Chinei.
In ceea ce priveste promovarea schimburilor si relatiilor economice, China si-a declarat intentia de a dezvolta zona de schimb din portul Korgas, si de a participa puternic cu investitii la exportul de gaz si petrol.

Propuneri pentru un Club Energetic

Vladimir Putin a propus cu aceasta ocazie crearea unui Club Energetic, care sa fie finantat in mare parte de Rusia.
''OCS dispune de o structura organizationala si juridica capabila sa puna in practica mult mai energic proiecte economice promitatoare'', a declarat presedintele rus.
''Consider ca este urgent sa cream un Club Energetic al OCS si sa extindem cooperarea din sectorul transporturilor si al telecomunicatiilor. Rusia isi ia angajamentul in acest sens sa finanteze o serie de proiecte economice'', a declarat Putin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.